logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] iiyama G2530HSU - Dziwne cienie na krawędziach tekstur

czujek22 07 Wrz 2018 16:26 2217 5
  • #1 17427902
    czujek22
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam. Zakupiłem ostatnio nowy komputer z monitorem iiyama G-Master G2530 Black Hawk i zauważyłem niewielki ale denerwujący problem. Otóż podczas użytkowania (szczególnie w grach) podczas ruchu myszką na krawędziach niektórych tekstur pojawiają się dziwne kolorowe cienie (załączam 2 filmy prezentujące problem). Dodam, że w ustawieniach karty i monitora nic nie zmieniałem z wyjątkiem najnowszych sterowników do grafiki. Przetestowałem monitor na innym komputerze z innym kablem HDMI i jest to samo więc problem pochodzi od monitora.

- cienie widać tu szczególnie wokół okienka z newsletterem oraz górnej szarej belki podczas ruchem myszką.

- tutaj znowu na krawędzi filara.

Dodam, że posiadam kartę graficzną Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5 podłączoną do monitora przez HDMI
  • #3 17428123
    czujek22
    Poziom 6  
    enhanced napisał:
    75Hz ustawione?
    Kabla DisplayPort nie masz pewnie?

Tak, przed chwilą zmieniłem odświeżanie na 75Hz w ustawieniach karty i nic się nie zmieniło. DisplayPort nie mam niestety, myślisz że by się poprawiło po wymianie kabla ?

PS. Czemu po zmianie na 75Hz z 60 zmieniła się jasność i kontrast oraz pasek zadań stał się przezroczysty, tak ma być ? :D :roll:
  • #5 17428137
    czujek22
    Poziom 6  
    Tak, już podłączałem do innego komputera z inną grafiką i innym HDMI i jest to samo.
  • #6 17432755
    czujek22
    Poziom 6  
    Znalazłem rozwiązanie tego smużenia na ekranie. Otóż odpowiedzialna jest za to opcja monitora OverDrive. Aby smużenie znikło wystarczy ją zmniejszyć albo całkowicie wyłączyć. Temat do zamknięcia.
REKLAMA