logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 6l 1.4 16v - Kontrolka check engine. Zniknęła po zaaplikowaniu cerami

zombine 13 Wrz 2018 23:23 7362 2
REKLAMA
  • #1 17439449
    zombine
    Poziom 9  
    Witam. Przepraszam z góry że będę pisał trochę chaotycznie ale nie jestem wprawiony w tematach motoryzacyjnych a więc do rzeczy.
    Pacjentka - Ibiza 6l 1.4 75km. Rocznik 2003, nalatane 140tyś. Od jakiegoś czasu zapalała się kontrolka (gasła i pojawiała się co kilkanaście km) nie towarzyszyły temu żadne spadki mocy, obrotów etc. Podpięta pod kompa u mechanika nic nie wykazało i kazał mi z tym żyć, chyba że będzie coś się działo. Błąd był skasowany ale pojawił się ponownie po paru km.
    Przechodząc do sedna. Kontrolka zniknęła na stałe(jakieś 400km nalatane i na bank powinna się palić) po kilkunastu kilometrach jak zaaplikowałem do silnika ceramizera(parę dni wcześniej zmieniłem też olej z 5w50 elfa na 5w30 shell hx8 za namową mechnika) a do baku dodatek tej samej firmy(nie doczytałem aukcji i zamówiłem nieświadomie też ten dodatek)
    Jeżeli taki magiczny środek w strzykawce mógł w jakimś stopniu pomóc to na jakiś układ/mechanizm wpłynął że check zgasł ?
    Wybaczcie moje fanaberie ale wolę na swoją ibizę chuchać i dmuchać. Blacha zdrowa, od spodu zero rudego i silnik nie żre oleju i stąd moje zapytanie a nuż ktoś będzie coś wiedział. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17439552
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2248
    Jeżeli zapaliła się kontrolka check engine, to na 100% błąd musi być zapamiętany, pytanie czym mechanik sprawdzał te błędy. Raczej żaden "cudowny" środek nie usunie błędów ;-)
  • #3 17439597
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1300
    Cytat:
    Błąd był skasowany ale pojawił się ponownie po paru km

Czyli nie było błędów ale je skasował...

1. Błędy były
    2. Możliwe że zbieg okoliczności że się już nie zapala.
    3. Czasami dodatki do paliwa mają lecznicze właściwości(układ paliwowy na przykład)
REKLAMA