Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zafira A 1.8 Benzyna 2002 - Paląca się kontrolka Check Engine i TC

Cmiona 15 Sep 2018 17:41 2919 6
    Cmiona
    Level 6  
    Dzień dobry Panowie i oczywiście Panie,
    proszę o pomoc bo juz nie wiem co mam robić,
    tydzień temu zapaliła mi się kontrolka check engine i TC na raz i silnik w mojej Zafirze 1.8 benzyna dławi się przy niskich obrotach.
    Po wizycie u mechanika wyskoczyło 6 błędów , które sukcesywnie kasowałem wymianą przepływomierza(nowy orginał), przpustnicy(nowy oryginał), wszystkie świece ,aleje , piasta tył lewy (oryginał) , . W tej chwili na silniku nie ma już żadnego błędu natomiast kontrolka kontroli trakcji ciągle się pali i silnik nie ma mocy na niskich biegach i obrotach.
    Dodam że zamówiłem juz oryginalną cewkę na wymianę bo wyczytałem że ma to jakiś wpływ na kontrolę trakcji i to że silnik muli.
    Bardzo proszę o poradę i pomoc bo zainwestowałem już kupę pieniędzy a efektu nie ma.
    Cmiona
    Level 6  
    szymitsu21 wrote:
    Na desce jest kontrolka = zapisany błąd w ECU.

Zrób porządną diagnostykę.

Tak jak pisałem diagnostyka zrobiona poprawnie . Samochód podpięty pod komputer . Na chwilę obecną zostałem z błędem odnośnie cewki zapłonowej. Moje pytanie czy ta cewka ma wpływ na to że zapala się czujnik kontroli trakcji.
    Samochód zdjagnozowany w każdy możliwy sposób. Porządniej się nie da uwierz mi.
    Bardziej chodzi mi o opinie ludzi którzy spotkali się z takim problemem i go rozwiązali. ;) Ale dzięki wielkie za odpowiedź
    szymitsu21
    Moderator of Cars
    Napisałeś, że niema żadnego błędu. Teraz, że tylko od cewki. Spotkałem się z takim problemem mnóstwo razy i dlatego zabieram głos w temacie.

Nie wymieniaj cewki, sprawdź czy obwód pierwotny cewki i połączenie
    cewka-->ecu.

Jeśli wszystko ok do wymiany/naprawy ECU silnika.
    Co jest standardową usterką tych samochodów.
    Cmiona
    Level 6  
    szymitsu21 wrote:
    Napisałeś, że niema żadnego błędu. Teraz, że tylko od cewki. Spotkałem się z takim problemem mnóstwo razy i dlatego zabieram głos w temacie.

Nie wymieniaj cewki, sprawdź czy obwód pierwotny cewki i połączenie
    cewka-->ecu.

Jeśli wszystko ok do wymiany/naprawy ECU silnika.
    Co jest standardową usterką tych samochodów.

Ok. Dziękuję również za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy orientujesz się jakie są koszty Naprawy? Wymiany ECU?
    Cmiona
    Level 6  
    szymitsu21 wrote:
    Quote:
    jakie są koszty Naprawy? Wymiany ECU?

Wymiana wiąże się z programowaniem u nas w okolicy w granicach 300/500.
    Naprawa między 150/300.

Z tym, że sprawny używany to prawie nie osiągalne znaleźć.

Ok dzięki wielkie a masz jeszcze może jakies miejsce w Warszawie bądź nie daleko Warszawy , które zajmuję się tymi sprawami?