logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić zasilacz AT bez płyty głównej do lodówki samochodowej?

coolleś 28 Sie 2005 21:47 3089 18
REKLAMA
  • #1 1772386
    coolleś
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam dobry stary zasilacz AT, ale nie wiem jak go uruchomić bez płyty głownej z 386
    Potrzebuję jak najmniejszy i najlżejszy zasilacz do lodówki samochodowej.
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1772475
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    AT sie uruchmia przez zwarcie odpowiednich kabelków które wychodzą oprucz wiązki....taki kabel 4 żyłowy, zazwyczaj na obudowie będzie napisane jak połączyć....jak go rozbierzesz to zobaczysz o co chodzi mi....i zobaczysz wtyk taki mały...jak podasz tam 220V to wystartuje bez kłopotu. ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1772485
    radko_
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam
    Wychodzi z niego taki czarny przewod z 4 wsowkami trzeba je odpowiednio polaczyc lub podlaczyc do nich wlacznik z obudowy at.
    Jesli nie posiadasz takie przelaczbika sprawdz ktore wsowki dochodza do gniazdka zasilania i polacz je odpowiednio z pozostalymi (pojedynczo).
  • #5 1772889
    coolleś
    Poziom 13  
    Obwód zasilania 230V mam zrobiony lecz zasilacz chodzi tylko gdy jest podłączony do starej płyty z 386. Inaczej nie chodzi, nie obraca się wentylator, przy właczaniu tylko lekko tyrpie i dziwnie buczy (oczywiście gdy jest bez płyty).:|
  • Pomocny post
    #6 1773126
    radko_
    Poziom 17  
    Dziwny ten zasilacz jak na at ale najprwdopodobniej sprawdza czy sa jakies obiazenia na wyjsciu. Podlacz dla testu jakis odbiornik np do 5V i wtedy odpal.
  • Pomocny post
    #7 1773399
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Zasilacz AT działa zawsze po włączeniu zasilania włącznikiem, niektóre typy zasilaczy wymagają jednak obciążenia (dotyczy to ogólnie przetwornic) - zasilacz impulsowy MUSI być obciążony. Niektóre zasilacze mają wbudowane wstępne obciążenie, ale Twój najwidoczniej nie.
  • #8 1773491
    coolleś
    Poziom 13  
    No niewiem bo na wyjściach jest jakis prąd ale o bardzo małej obciążalności. Piszczek piezo który podłaczalem do wyjścia 12V dawał przerywany sygnał a żarówka 12V 21W nie zaświecała się
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1773512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1773704
    coolleś
    Poziom 13  
    Podłączyłem dwie żarówki 6V 15W do wyjścia 5V i żarówkę 12V 21W do wyjścia 12V i nic, dalej to samo co było.
  • #12 1774228
    coolleś
    Poziom 13  
    Oto ten zasilacz:
    Jak uruchomić zasilacz AT bez płyty głównej do lodówki samochodowej?Jak uruchomić zasilacz AT bez płyty głównej do lodówki samochodowej?
  • Pomocny post
    #13 1774451
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Ja bym obciążył TYLKO gałąź 12V i włączył, albo dyskiem starym.....sam mam 2 ATX i niezabardzo wiem za co się zabrać :(...w jednym kompletnie wszystko popalone po wtórnej (zwęglona każda część ) a w drugim wszystko ok chyba jest...ale nic :) zaraz je sprawdzę. A co do Twojego...to zrób jak napisałem wyżej.
  • #14 1774510
    coolleś
    Poziom 13  
    Robiłem to i nic nie pomagało.
  • Pomocny post
    #15 1774838
    radko_
    Poziom 17  
    No to wygalda ze to obciazenie powinno byc na napieciach ktore ida do plyty. Mozliwie ze trze obciazyc napiecie 3.3V a ono jest tylko w zlaczu do plyty.
  • #16 1774848
    coolleś
    Poziom 13  
    Ale przecierz to jest zasilacz AT który chyba nie posiada napięcia 3,3V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 1775102
    radko_
    Poziom 17  
    Fakt brak jest 3.3V. Ale jest w zlaczu pomaranczowy przewod opisany jako "power good" wydaje mi sie ze powinno tam po odpaleniu byc 5V. Podlacz zasilacz do plyty uruchom go i sprawdz co jest na pomaranczowym przewodzie.
  • #18 1775713
    coolleś
    Poziom 13  
    Tak ale jak to zmierzyć bo zasilacz zaczyna dzialać dopiero po wlączeniu kostki z pomarańczowym kabelkiem, oczywiscie pierwsza może być odlączona ale pierwsza bez drugiej nie zadziała.
    KOSTKA PIERWSZA | KOSTKA DRUGA
    gnd | +5V
    gnd | +5V
    -12V | +5V
    +12V | -5V-biały
    +5V | gnd
    power-good | gnd

Jeśli komuś było by potrzebne mogę dać filmik co się dzieje przy uruchamianiu
  • Pomocny post
    #19 1775785
    radko_
    Poziom 17  
    coolleś napisał:
    ... lecz zasilacz chodzi tylko gdy jest podłączony do starej płyty z 386. Inaczej nie chodzi...:|

Wywnioskowalem ze masz mozliwosc podpiecia pod plyte i wystartowania.
    Jutro sprawdzie w pracy co sie pojawian na pomaranczowym po starcie.

... na pomaranczowym po starcie jest 5V na samej wtyczce po starcie zasilcza ale to moze byc tylko na moim gdyz on startuje bez plyty

Podlacz 5V do pomaranczowego i odpal zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz AT uruchamia się poprzez zwarcie odpowiednich przewodów wtyczki zasilacza, zwykle czarnego kabla z czterema wtykami, które można połączyć lub podłączyć do włącznika z obudowy. Po podłączeniu do sieci 230V i włączeniu wyłącznika zasilania zasilacz powinien się automatycznie załączyć. Jednak w przypadku braku płyty głównej z 386 zasilacz nie działa poprawnie – wentylator się nie kręci, a zasilacz wydaje buczenie. Przyczyną może być wymóg obecności obciążenia na wyjściach zasilacza, szczególnie na liniach 5V i 12V, ponieważ zasilacze impulsowe AT często wymagają minimalnego obciążenia do stabilnej pracy. Próby obciążenia wyjść żarówkami 6V 15W i 12V 21W nie przyniosły efektu. Wskazano, że zasilacz może wymagać podania sygnału "power good" na pomarańczowym przewodzie wtyczki, który powinien mieć 5V po uruchomieniu. W praktyce zasilacz startuje dopiero po podłączeniu obu wtyczek (pierwszej i drugiej) z odpowiednimi napięciami i masami. Zalecane jest zwarcie linii 5V do pomarańczowego przewodu "power good" lub użycie płyty głównej do inicjacji pracy zasilacza. Wskazano również, że zakup nowoczesnego zasilacza ATX może być prostszym rozwiązaniem do zasilania lodówki samochodowej ze względu na lepszą dostępność i łatwość uruchomienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA