logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama segmentowa Crawford 342 napęd ECS930A - instrukcje

elec 16 Wrz 2018 20:41 3741 8
  • #1 17444088
    elec
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam

Zakupiłem używaną bramę jw. i otrzymałem ją w formie "lego" czyli wszystko rozkręcone, w kartonie i teraz kombinuj. Prosiłbym jeżeli ktoś posiada o instrukcję samego montażu jak i uruchomienia samej automatyki. Problemem jest też brakujące prowadnice pionowe ponieważ z jakiś powodów sprzedający ich nie dał i tu takie moje pytanie dla znających temat, gdzie można nabyć takowe brakujące prowadnice i co wchodzi w skład ich montażu. W komplecie jest wszystko czyli prowadnice pionowe, łuki a właśnie brakuje pionowych. Domyślam się, że jeszcze w grę wchodzą jakieś uszczelki temu przydatna będzie jakakolwiek podpowiedź i instrukcja z montażu. Będzie to dla mnie dziewiczy montaż więc prosiłbym o wyrozumiałość dla obeznanych w temacie.

Za wszelkie sugestie z góry dzięki.
    Moderowany przez Marek J.:

Pozdrawiam
  • #2 17444495
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    elec napisał:
    W komplecie jest wszystko czyli prowadnice pionowe, łuki a właśnie brakuje pionowych.

To jakich w końcu brakuje?
  • #3 17446168
    elec
    Poziom 16  
    Ano faktycznie źle opisałem... Są łukowe i poziome końcowe z odbojami. Brakuje pionowych i ich mocowań bo nie wiem czy one były na kątownikach czy na czym montowane, oraz poziomych pomiędzy łukiem a tych końcowych i zapewne łączeń. Automatyka działa bo dziś na stole udało mi się nią uruchomić choć dziwnie działała bo do góry szła z automatu a do dołu jak zatrzymałem trzeba było trzymać cały czas naciśnięty przycisk. Nie wiem czy wina spowodowana tym, że nie zatrzymała się sama bo nie było jak bo fizycznie bramy nie ma czy coś jest nie ustawione. Pytanie mam też w stosunku do czujnika ciśnieniowego uszczelki bo takiego nie ma i jak mam rozumieć mam to wykonać na jakiejś krańcówce?

• #4 17446429
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Ciekawe wyzwanie dla kogoś, kto nigdy nie montował bramy. Każda brama segmentowa (markowa) powinna mieć na jednym z paneli swoją nalepkę znamionową z konkretnym modelem bramy, wymiarami i ilością skrętów sprężyn jeśli takie są na wałku itp informacjami.. Na forach internetowych (także tych zagranicznych) są instrukcje montażu tych bram i rysunki, bo to nie jest prawdą że Crawford jest enigmą i informacji brak. Prowadnice pionowe można łatwo dobrać choćby z Hormanna czy Wiśniowskiego. Co do automatyki, to również na Tym forum są dość szczegółowe informacje na temat tego napędu, m.in dlaczego nie chce schodzić w dół automatycznie tylko w trybie tootman. Prawdopodobnie nikt tu za ciebie nie usiądzie i nie zbierze tych ogólnych informacji i poda ci jak na talerzu.
  • #5 17447555
    elec
    Poziom 16  
    tmtch napisał:
    Ciekawe wyzwanie dla kogoś, kto nigdy nie montował bramy. Każda brama segmentowa (markowa) powinna mieć na jednym z paneli swoją nalepkę znamionową z konkretnym modelem bramy, wymiarami i ilością skrętów sprężyn jeśli takie są na wałku itp informacjami.. Na forach internetowych (także tych zagranicznych) są instrukcje montażu tych bram i rysunki, bo to nie jest prawdą że Crawford jest enigmą i informacji brak. Prowadnice pionowe można łatwo dobrać choćby z Hormanna czy Wiśniowskiego. Co do automatyki, to również na Tym forum są dość szczegółowe informacje na temat tego napędu, m.in dlaczego nie chce schodzić w dół automatycznie tylko w trybie tootman. Prawdopodobnie nikt tu za ciebie nie usiądzie i nie zbierze tych ogólnych informacji i poda ci jak na talerzu.

Jejjj dzięki! zawsze wiedziałem, że na tym forum można uzyskać pomoc a Ty odpowiedziałeś mi jak na forum przystało - konkretnie i rzeczowo (sprawdź znajdź poszukaj - przecież jest tego pełno, po co w ogóle pytasz itp, itd). Nawiązując do tematu to nie zamierzam CI odbierać pracy rozumując po Twoim toku wypowiedzi, po prostu dla własnych potrzeb ją montuje. Nie widzę w tym wyzwania bo rolki mają jechać po prowadnicach i ma byś pion i poziom. Tyle! To nie jest robot czy manipulator przemysłowy. Jedynym problemem, który mnie nurtował to odległości montażu napędu i innych elementów, czy uszczelnienie bądź parę detali, dla których musiałem znaleźć miejsce. Ale mimo to dzięki za ogromny trud włożony w przeczytanie i skomentowanie posta - choć i tak nie do końca bo model bramy podałem, ale przecież i to jest na necie tak jak twierdzisz mimo, iż przeszukałem gdzie mogłem i nigdzie nie znalazłem instrukcji montażu akurat tej bramy. Nawet Twoja duma nie pozwoliła Ci opisać trybu o którym napisałeś bo przecież temat znany na całym świecie a tym bardziej na tym forum to przecież w co 2-gim wątku omawiany.

Reasumując - było fajnie. Trochę się uśmiałem, a i trochę zdziwiłem. Myślałem, że minęły czasy polaczka-fachowca, który powtarza - "mnie nikt nie uczył, sam musiałem się nauczyć" ale się myliłem. Forum trzyma poziom i dalej można na nim spotkać fachowców, którzy pomagają jednym zdaniem typu jak kol. wyżej - "poszukaj se sam" albo "zadzwoń po fachowca". Oczywiście wiem, że zaraz się poleje fala krytyki i innych ciekawych stwierdzeń bo czemu by nie, ale nie pisałbym tu gdybym znalazł jakąś dokumentacje do tej bramy - oczywiście nie mówię tu o dokumentacji podłączenia samego napędu bo to jaśnie wynika o jej istnieniu z informacji powyżej, że udało mi się ją uruchomić, tyle że nie jedzie sama w dół, ale tak jak pisałem uruchamiałem ją na stole i nie mam na tyle informacji czy bez zaprogramowania toru jazdy będzie robiła to tak jak potrzeba.

To chyba tyle :D
    Pozdrawiam

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

• #6 17448011
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Na pewno nie napisałem co byś skorzystał z fachowca z "z zewnątrz".
    Chciałem Ci pomóc, a nie odwalać za Ciebie roboty z szukaniem po internetach wskazówek co do montażu Twojej bramy, a zapewniam Cię, że są.
    Jeśli oczekujesz rady od zawodowców (Twoja brama to nie temat dla amatorów) to zrozum, że oni nie mają czasu na tłumaczenie Ci elementarza" bramiarstwa". To co, mam Ci napisać że np. trzeba złapać za suwmiarkę, pomierzyć istniejące prowadnice i wysłać zapytanie do producenta elementów do bram? Albo podesłać Ci linki z pedeefami z instrukcjami które są każdemu kto chce dostępne ( żadne tam utajnione serwery ftp). Skoro tego nie umiesz przy piwku i papierosku poszperać po necie -to teraz piszę, weź fachowca.
  • #7 17448243
    Marek J.
    Muszę przyznać rację Koledze @tmtch ...
    Nie znając specyfiki montażu bram segmentowych jest zbyt wiele tłumaczenia co do czego itd..
    A jeżeli brakuje elementów to już w ogóle "lipa". Czy liczyłeś elementy? Liczba rolek, zawiasów środkowych, obejm górnych, bocznych , dolnych? Zabezpieczenia przed pęknięciem sprężyn są? Zabezpieczenia przed pęknięciem linek są? Odboje sprężynowe są? Wszystkie bębny, kliny? Wałek jaki ? Pełny, pusty, gładki, dzielony? Łącznik jeżeli dzielony jest? Jaki? Sztywny czy z regulacją skrętu? Jaka jest średnica rolek lub wymiary prowadnic poziomych(aby dobrać pionowe)? Jaka jest wysokość bramy i prowadzenie (aby dobrać kąt montażu prowadnic pionowych do kątowników montażowych)? Tych pytań mógłbym zadać znacznie więcej i wyobraź sobie jak to wszystko wytłumaczyć laikowi...
    Poza tym bezpieczeństwo. Masz sprężyny skrętne. W zalezności od wielkości bramy nakręca się je przeważnie od ok.8-10 do kilkunastu obrotów. Wiesz jakiej siły i jakich narzędzi należy użyć aby je odpowiednio naciągnąć i ile obrotów aby brama była wyważona? Naciągałeś kiedyś takie sprężyny? To nie jest samochodzik zabawka! Chcesz ryzykować zdrowiem i utratą "członków"? Znam wiele takich przypadków i to nie tylko wśród amatorów...Automat i jego ustawienia z czujnikiem ciśnieniowym to tylko słodki deser do prawidłowo zamontowanej bramy
    Pomyśl i nie ironizuj. Nie wiem w jakiej dziedzinie jesteś "gościem" czy jesteś rolnikiem czy grabarzem, ale postaraj się odwrócić sytuację...
  • #8 17448256
    elec
    Poziom 16  
    I to jest właśnie to o czym mówię... Po raz kolejny nie czytasz to co piszę, bo inaczej byś wiedział, że brama już złożona, a tak tylko potwierdzasz swoją postawę... A gdybyś tak naprawdę chciał pomóc to byś pomógł a nie pisał o tym Ciągle, że wszystko jest dostępne i wszytko jest od ręki, ale skoro tak twierdzisz bo wiesz dobrze i lepiej ode mnie oraz innych użytkowników tego forum, (nikt nie posiada instrukcji złożenia) to może pochwalisz się i podasz źródło tak łatwo dostępnego manuala do złożenia tego modelu bramy. Choć tyle zrób i pokaż skoro ja taki tępy nie potrafie tego znaleźć. Tylko proszę nie wklejaj mi tu pdf-a tylko link ze źródła jeżeli takowe znajdziesz, bo rozumiem, że dysponujesz takim materiałem w związku z wykonywanym zawodem, ale tak jak mówię syndrom fachowca zabrania pomocy innym więc pozostaje Ci udzielać najlepszych rad typu wszystko jest w internecie.

@M@rek J.
    Powiem tak... Nie ma co pisać bo widzę, że na nic to się zda... Robisz z siebie znawce tematu i wypisujesz wszytko po kolei jakie to ja mam części a jakich nie mam, żeby pokazać jak bardzo się znasz i jest to typowe właśnie dla Polaków a już dla tego forum to tym bardziej. Cieszę się że się znasz, szkoda tylko, że udzielanie pomocy wam nie idzie. Miałem prostą prośbę o instrukcje i prowadnice i to TYLE. Ja zdążyłem założyć bramę odziwo naciągnąć sprężynę i żyje. Jestem cały a nawet wpadłem jak ułożyć linkę. I okazało się, że jednak jest to prawie jak samochodzik a Wy uważacie się za ludzi z NASA a brama to prom kosmiczny. Niestety ale taka prawda bo poprosiłem o proste rzeczy a nie otrzymałem nic prócz tego, że albo wszystko jest w necie a później, że i tak sam nie zrobię. Ale jakoś mnie to nie dziwi bo przecież jak zwykły zjadacz chleba zrobi coś lepiej jak Polski fachowiec, ba że w ogóle zrobi. I tak właśnie wygląda pomoc na forum. Znaczy się jest pomoc bo dowiedziałem się, że trzeba szukać w necie. I widzisz zwykły jak to mnie nazwałeś rolnik zrobił coś za co pewnie byś wziął full siana. Nie doceniasz rolników przyjacielu.

Ubaw po pachy tu u Was.
  • #9 17448285
    Marek J.
    Myślę, że dyskusja z Kolegą mija się z celem.
    elec napisał:
    I tak właśnie wygląda pomoc na forum

Czy czytał Kolega inne posty na forum? Widział ile pomocy niesiemy bezinteresownie? Ile jest pomocnych postów?
    Starałem się opisać jakie mogą być kłopoty z bramą bez kompletu elementów i niebezpieczeństwa związane z montażem.
    elec napisał:
    Robisz z siebie znawce tematu i wypisujesz wszytko po kolei jakie to ja mam części a jakich nie mam, żeby pokazać jak bardzo się znasz
    . Bo się po prostu znam...
    Ale skoro Kolega po jednym i to niedokończonym montażu wie lepiej, to nie ma sensu pomagać i oczekiwać tylko sarkazmu.
    Proszę również nie uogólniać wszystkich Polaków do tzw. "Januszów Złotych Rączek" bo to obraza.
    elec napisał:
    Ja zdążyłem założyć bramę odziwo naciągnąć sprężynę i żyje

To że jeden rolnik rozbroił granat nie oznacza, że drugiego od pługa nie oderwie...
    elec napisał:
    Wy uważacie się za ludzi z NASA a brama to prom kosmiczny

Pomyłka! Nie uważamy się. Niektórzy z nas są... A bez doświadczeń z mechaniką, fizyką i elektroniką (jak w przypadku Twojej bramy) żaden prom nie poleci...
    Napisałeś, w krótkim zdaniu czego niby oczekiwałeś... To czemu posty 1 i 3 mają tych zdań kilkanaście?
    elec napisał:
    Nie doceniasz rolników przyjacielu.

Przyjaciół sam sobie dobieram...
    elec napisał:
    Ubaw po pachy tu u Was.

Cieszę się Twoim Szczęściem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną bramę segmentową Crawford 342, która została dostarczona w częściach, bez instrukcji montażu oraz brakujących prowadnic pionowych. W dyskusji poruszono problemy związane z montażem, w tym brakujące elementy, takie jak mocowania pionowych prowadnic oraz uszczelki. Użytkownik uzyskał informacje, że prowadnice można dobrać z innych marek, takich jak Hormann czy Wiśniowski, oraz że na forach internetowych dostępne są instrukcje montażu. Wskazano również na problemy z automatycznym działaniem napędu ECS930A, który nie schodził w dół automatycznie. Użytkownicy forum podkreślili, że montaż bramy wymaga doświadczenia i znajomości specyfiki, a także zwrócili uwagę na kwestie bezpieczeństwa związane z montażem sprężyn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA