logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować odkurzacz ręczny akumulatorowy? Wymagania i materiały

Arek130895 17 Wrz 2018 18:38 1332 8
  • #1 17445605
    Arek130895
    Poziom 7  
    Witajcie,

Potrzebuję stworzyć odkurzacz ręczny z następującymi wymiarami:

Długość rury - 140/130 cm
    Średnica rury - około 15/17 mm, odkurzacz ma służyć do zasysania kurzu oraz drobnych, lekkich cząsteczek (kawałki zboża i szczątki słomy). Najlepiej, żeby odkurzacz działał na akumulator - 15-20 min spokojnie wystarczy na kilka cykli działania, a sam odkurzacz ze względu na specyfikę pomieszczenia powinien być dość drobny. Jako, że jestem zielony to pytanie do Was:

- ile +/- W powinien mieć taki odkurzacz, aby poradzić sobie z materiałem (wiem, tutaj to pewnie wróżenie z fusów, ale może akurat)
    - co potrzebuję do stworzenia takiego odkurzacza, to co udało mi się znaleźć i co może być potrzebne:
    a)Silnik do odkurzacza recznego, akumulatorowego Electrolux, AEG
    b) zostaje kwestia akumulatora, oraz samej budowy urządzenia ?

Posiada ktoś może schemat działania takiego odkurzacza ręcznego wytłumaczony w łopatologiczny sposób ?
    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
  • #2 17445688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17445706
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    Chcesz trochę wyważać otwarte drzwi. Takich odkurzaczy powinieneś znaleźc dość sporo. Różnych wielkości i cen. Szukaj pod nazwą "odkurzacz samochodowy". Ostatnio widziałem coś podobnego w Lidlu. Wprawdzie kosztował ponad 200 zł, ale wyglądał bardzo porządnie.
    No chyba, że chcesz nauczyć się robić odkurzacze :)
  • #4 17445711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17445947
    Arek130895
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedzi. No właśnie w tym rzecz, że standardowy odkurzacz samochodowy nie spełnia zadania - potrzebuję coś w rodzaju rury ssawnej z małym "sercem" (silnikiem/akumulatorem). Miejsca na śmieci nie potrzeba dużo, właściwie to 1/4 (obrazowo) objętości rury byłaby wystarczająca dla jednego cyklu. Z kurzem jako tako sobie radzę, z podanych trzech zastanawia mnie możliwość zastosowania filtra cyklonowego (zależy mi najbardziej na wciąganiu strzępów folii, strzępów worków), a drobny piasek, kurz mógłby być nawet wyrzucany z powrotem.

Dodano po 45 [minuty]:

Zrobiłem mały prototyp (Paint lvl master) - mniej więcej coś takiego mi się "marzy", pytanie czy jest to wykonalne ? :) nie jestem pewny czy dobrze rozumiem zasadę działania filtra cyklonowego, więc jeśli nie to przepraszam i proszę o wyprowadzenie z błędu Jak zbudować odkurzacz ręczny akumulatorowy? Wymagania i materiały
  • #6 17446266
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1007
    Taki odkurzacz samochodowy o napięciu 12V pobiera prąd rzędu 10A Jak odkurzam samochód to silnik samochodu pracuje aby uzupełnić ubytek w trakcie pracującego odkurzacza a przecież aku w samochodzie to 45Ah
  • #7 17446272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17446391
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    Arek130895 napisał:
    Zrobiłem mały prototyp

Tak cyklon nie działa. Musisz wytworzyć zawirowanie powietrza. Przyjrzyj się temu okurzaczowi, do którego dałem linka.
    Możesz też poczytać artykuł w Młodym Techniku
    Link
  • #9 17446731
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Objętość powietrza przepływającego w ciągu 1 sekundy przez rurkę o przekroju kołowym wynosi: V = π*R^4*Δp/8/η/L (wzór Poiseuille'a), gdzie R to promień rurki, L jej długość, Δp różnica ciśnień, η lepkość powietrza, równa 0.178mg/cm/s (w temperaturze pokojowej). To dotyczy przepływu laminarnego, w odkurzaczu pewnie będzie przepływ turbulentny, który będzie wymagał parę razy wyższego ciśnienia (przypuszczam, że przy przepływie turbulentnym jest proporcjonalne do kwadratu szybkości przepływu, przy małej różnicy ciśnień występuje on przy L/R < 100, ale przy dużej wcześniej).

W odkurzaczach raczej stosuje się grubsze rury - przy tak cienkiej (średnica 17mm) spodziewam się konieczności stosowania dużego podciśnienia, które trudno będzie wytworzyć.

Hm... wygląda na to, że dla średnicy 17mm liczba Reynoldsa osiągnie 1000 (mniej więcej wtedy zaczyna się większa turbulencja) przy szybkości około 0.7 m/s. W zwykłych odkurzaczach jest ona dużo większa - przepływ jest zdecydowanie turbulentny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących budowy ręcznego odkurzacza akumulatorowego o długości rury 140/130 cm i średnicy 15/17 mm, przeznaczonego do zasysania kurzu oraz lekkich cząsteczek. W dyskusji poruszono różne opcje konstrukcyjne, w tym odkurzacze workowe, cyklonowe oraz z dużymi pojemnikami. Zasugerowano użycie akumulatorów 18650 oraz silników o niskim napięciu. Użytkownik rozważa zastosowanie filtra cyklonowego, aby efektywnie zbierać strzępy folii i worków, a także omówił kwestie związane z przepływem powietrza i ciśnieniem w rurze. Wskazano na potrzebę zrozumienia zasady działania filtra cyklonowego oraz na wyzwania związane z małą średnicą rury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA