logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prostej zacieraczki do betonu, akumulatorowej

lobudek 15 Lip 2017 05:43 14298 19
  • #1 16588561
    lobudek
    Poziom 15  
    Ocena: 114
    Cześć. Czeka mnie zrobienie w najbliższym czasie sporej ilości wylewek/posadzek w stodole jak i w garażu. Zalewałem niedawno jedno zapole w stodole (ok. 1/4 powierzchni całej) i nie podoba i się powierzchnia po zwykłym ściągnięciu i zatarciu packą. Chcę zrobić mała i prostą zacieraczkę talerzową na silniku DC i akumulatorze li-ion 18V 12Ah (5s6p). Specjalny talerz to koszt ok. 160zł, silnik DC od wycieraczek lub kupić nowy z przekładnią z magmy 350W i z pomocą zębatki ustalić obroty w zakresie 60-90obr/min. Akumulatory li-ion mam 2 sztuki. Co o tym myślicie?
  • #2 16588686
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Beton mieszasz w betoniarce czy wołasz gruchę? Jak beton z gruchy to nie bawił bym się w budowę zacieraczki.
    Fabryczna zacieraczka z talerzem 90cm waży 80kg i ma silnik 2,2kW. Jak już chcesz budować to żadne akumulatory nie wchodzą w grę chyba że ma być to urządzenie wielkości talerzyka deserowego.
  • #3 16588700
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6698
    W ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz. Tym bardziej o pracy na zacieraniu. Budowie urządzenia i co musi mieć by się nie utopić w betonie.
  • #4 16588792
    lobudek
    Poziom 15  
    kkknc napisał:
    W ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz. Tym bardziej o pracy na zacieraniu. Budowie urządzenia i co musi mieć by się nie utopić w betonie.

To nas oświeć. Co w ty skomplikowanego? Kręcący się talerz z prędkością 60-120obr/min?
    Nie potrzebuje wypolerować wylewki, więc łopatki i cały mechanizm do ich ustawiania jest mi nie potrzebny ( krzyżak z ramionami ). Beton zamawiam towarowy, a zaciera się go dopiero po paru godzinach jak zaczyna wiązać (odcisk buta na ok.3mm).
  • #5 16588898
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Przy betonie towarowym całkowicie upada sens budowy zacieraczki. W cenie kosztów zakupu talerza i silnika masz w wypożyczalni zacieraczkę elektryczną na cztery doby lub spalinową na dwie doby. Urządzenie profesjonalne i sprawdzone.
    Do kosztów budowy dodaj materiały, media i własny czas.
    Silnik 350W wydaję się sporo za słaby w porównaniu do fabrycznych urządzeń.
  • #6 16589001
    kkknc
    Poziom 43  
    Zrób to się dowiesz co takiego skomplikowanego. Zacierasz prawie od razu by wyciągnąć mleczko betonowe. Najtańsze talerze z Allegro, śmiech na sali fajnie się topi w betonie i robi pasma. Silnik od wycieraczki. No, może od chińskiego samochodu zabawki? Ciekawe czemu fabryczne mają silnik znacznie większej mocy. Zupełnie nie wiem z czego, z jakich wyliczeń wyszła ci moc 350W.
  • #7 16589069
    lobudek
    Poziom 15  
    Może z mocą trochę przesadziłem, ale taki 0,6KW o obrotach 3500/min zredukowanych do 60-90 na talerzu fi600mm powinien chyba wystarczyć. Nadal nie rozumiem jak może się zatopić skoro świeżego betonu się nie zaciera-chyba, że operator umie unosić się w powietrzu i latać za maszyną?
  • #8 16589089
    kkknc
    Poziom 43  
    Po co ma się unosić. Zacierasz od rogu i ślady po sobie niwelujesz zacieraczka. Nie daje się osoby która waży 120kg tylko taka co ma 80kg. Beton z mixokreta jest pół stały, zaciągasz łatą i za 30 minut.
    Można już po nim chodzić, jak za dużo nie ważysz.
    30 lat temu zacierało się dzień później. Tyle że to nie zacieranie a raczej szlifowanie bo kamieniem to robiłeś.
  • #9 16589156
    lobudek
    Poziom 15  
    Mówisz o mixokrecie... ja będę lał zwykły B20 towarowy tak jak do tej pory robiłem lub sam kręcił w betoniarce. Gdyby nie fakt, że do najbliższego miasta gdzie wypożyczę sprzęt mam 50km w 1 stronę to może i bym wypożyczył, ale posadzkę będę wylewał stopniowo po ok. 30-40m2 i fajnie by było mieć swoje urządzenie. Taki talerz + silnik z reduktorem 1,5kw 230V jeśli akumulatorowa wersja nie zda egzaminu ( dysponuję sporą ilością baterii li-ion 48V23Ah, 36V12Ah )
  • #10 16589285
    kkknc
    Poziom 43  
    Tak o takich talerzach pisałem. Klepane na kolanie z rozrzutem parametrów takim że lepiej nie pisać.
    A jakie zabezpieczenia mają te akumulatory i co na nich zdołasz uruchomić. Nawet jak to policz ile czasu będzie to pracować.
  • #11 16589326
    lobudek
    Poziom 15  
    Akumulatory na nowych ogniwach wysoko-prądowych lg hd2 2000mAh 25A obciążalności. Co do talerza, to nie musi być nie wiadomo jak idealnie zatarte. Taki talerz na pewno zatrze o wiele lepiej niż ja ściągając deską.... Tam będzie sypane zboże, będzie stał traktor, samochody nie mam jakiś super wielkich wymagań.
  • #12 18565978
    lobudek
    Poziom 15  
    Minęło trochę czasu i zapomniałem się pochwalić. Zacieraczka zrobiona według moich przemyśleń i spisała się idealnie przy posadzkach w sumie ok. 150 m² póki co. Zrobiłem ją na szybko w zeszłe lato w 2h więc nie patrzcie zbytnio na estetykę.

Budowa prostej zacieraczki do betonu, akumulatorowejBudowa prostej zacieraczki do betonu, akumulatorowej
  • #13 20163507
    lukon1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Widzę że do zniechęcenia budowy zacieraczki było dużo ale żeby pochwalić za zrobienie fajnego sprzętu to już nie ma kolego szacun za zrobienie sprzętu który kosztuje nie mało z rzeczy które można znaleźć w garażu .
  • #14 20166071
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Brawo! Ile waży ten sprzęt?
  • #15 20183995
    lobudek
    Poziom 15  
    Nie ważyłem, ale z akumulatorami ok. 25kg na pewno. Zacieraczka działa do dzisiaj. Zatarła już ok. 350m2 posadzek i nadal działa bez zarzutu. Zastanawiam się tylko czy nie dorobić do niej dodatkowo łopatek, żeby zacierać na "lustro" .
  • #16 20821348
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    lobudek napisał:
    Zacieraczka zrobiona według moich przemyśleń i spisała się idealnie

Tak to bywa, jak się robi po swojemu, nie słuchając "specjalistów", których "rady" niejednokrotnie mogą jedynie zniechęcić.
    Działa? Działa. Robi robotę? Robi. Co więcej potrzeba? Deklaracji zgodności CE?
    V.
  • #17 20833260
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    vorlog napisał:
    lobudek napisał:

Tak to bywa, jak się robi po swojemu, nie słuchając "specjalistów", których "rady" niejednokrotnie mogą jedynie zniechęcić.
    Tak poczytałem i stwierdzam, że żaden "specjalista" tu nie pisał - standardowa przypadłość niektórych użytkowników, którym się wydaje że coś wiedzą. Szczególnie ciekawe jest np. to:
    kkknc napisał:
    30 lat temu zacierało się dzień później. Tyle że to nie zacieranie a raczej szlifowanie bo kamieniem to robiłeś.

Z tego co widziałem, to zawsze to była styropianowa packa.
  • #18 20833374
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    Dlatego określenie "specjalista" było w cudzysłowie.
    Swoją drogą, jak swego czasu szwagier, rzeczywisty spec od betonu i kamienia, robił mi nadlewkę betonową na werandzie, to zacierkę wygładzająca odstawiał po kilku godzinach wiązania betonu pacą stalową. Styropianem by tego nie ruszył bo po betonie można już było swobodnie chodzić bez odciskania większych śladów.
    Styropianówki są raczej przeznaczone do prac tynkarskich.
    V.
  • #19 21027226
    kasopey
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    lobudek napisał:
    Minęło trochę czasu i zapomniałem się pochwalić. Zacieraczka zrobiona według moich przemyśleń i spisała się idealnie przy posadzkach w sumie ok. 150 m² póki co. Zrobiłem ją na szybko w zeszłe lato w 2h więc nie patrzcie zbytnio na estetykę.

Pewnie dostanę zaraz złotą łopatę, ale właśnie rozpoznaję podobny temat i trafiłem tutaj. Jestem pod mega wrażeniem, że sam zbudowałeś takie urządzenie i to w ~2h.
  • #20 21048029
    lobudek
    Poziom 15  
    kasopey napisał:
    Pewnie dostanę zaraz złotą łopatę, ale właśnie rozpoznaję podobny temat i trafiłem tutaj. Jestem pod mega wrażeniem, że sam zbudowałeś takie urządzenie i to w ~2h.

W 2h to złożyłem to w całość, bo wszystkie podzespoły musiałem najpierw kupić/dorobić. Mimo prowizorki urządzenie działa do dzisiaj. Zrobiłem jedynie trochę wolniejsze przełożenie (wieksza zębatka), bo silnik się trochę grzał przy dłuższej pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować akumulatorową zacieraczkę do betonu na silniku DC z akumulatorem li-ion 18V 12Ah. W dyskusji podkreślono, że budowa takiego urządzenia może być nieopłacalna w porównaniu do wynajmu profesjonalnej zacieraczki. Krytyka dotyczyła mocy silnika (350W), która wydaje się niewystarczająca w porównaniu do fabrycznych modeli. Użytkownik jednak argumentował, że jego konstrukcja będzie wystarczająca do zatarcia świeżego betonu. Po pewnym czasie użytkownik pochwalił się, że zacieraczka działa dobrze, zatarła już 350 m² posadzek i planuje dodać łopatki do lepszego wykończenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA