logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja Dell T3500 pod WoW - GTX1070/1070 Ti czy nowy PC?

muzeum 17 Wrz 2018 19:21 1383 5
REKLAMA
  • #1 17445683
    muzeum
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    2 lata temu kupiłem polesaingowego della i zmieniałem w nim kartę graficzną, oraz dokupiłem dysk SSD
    Komputer aktualnie posiada następujące podzespoły

CPU: Intel Xeon W3520 (4 rdzenie po 2,66 GHz)
    RAM: 3x4 Gb DDR3-1333
    Karta graficzna: ASUS R9 270 DirectCU II OC
    Dyski twarde:
    Crucial_CT128MX100SSD1 (120Gb)
    Hitachi HUA721010KLA330 (1000Gb)
    Płyta główna:
    Motherboard Model: DELL 0XPDFK
    Motherboard Chipset: Intel X58 (Tylersburg 36S) + ICH10R
    Motherboard Slots: 2xPCI, 2xPCI Express x4, 2xPCI Express x16

Komputer jest przeznaczony typowo do gier. Czy jest sens kupić mocniejszą kartę graficzną? Myślę o GTX1070 lub 1070 Ti
    czy też taktowania pamięci jest na tyle niskie, że nic mu już nie pomoże i muszę zacząć myśleć o kupnie nowego sprzętu.
    Gram głównie w World of Warcraft i po najnowszej aktualizacji gry musiałem zmienić ustawienia na minimum, żeby móc spokojnie grać przy około 30-60 fps.
    Tak więc modernizować, czy odpuścić i lepiej dozbierać na cały nowy komputer.
  • REKLAMA
  • #2 17446031
    PiotrK18
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Osobiście bym poskładał nowy komputer...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17446190
    muzeum
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wychodzi, że mam okrutnie wysokie temperatury procesora, który mógłby z siebie więcej dać, i karta graficzna chodzi na maxa.

Czyli zmiana karty graficznej powinna pomóc. No i żeby obniżyć temperatury cpu to muszę zmienić pastę.

Dobrze to interpretuję?

Service Tag 6L69R4J
    Modernizacja Dell T3500 pod WoW - GTX1070/1070 Ti czy nowy PC?
  • REKLAMA
  • #5 17446223
    PiotrK18
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Można i tak. Osobiście bym spróbował odsprzedać tego Della i złożyć coś nowego. Osobiście nie jestem zwolennikiem doinwestowywania kilkuletnich platform z uwagi na fakt, że z wiekiem diametralnie tracą na wartości i tak tylko się umacza kasę. Dlatego moim zdaniem najrozsądniejszą opcją jest nadzorować rynek i na bieżąco części wymieniać na nowsze, o ile to opłacalne bo wiadomo że sensu nie ma dla zysku 5% np. To jest najbardziej racjonalne wyjście albowiem wtedy jest się w tak komfortowej że modernizacja nei jest problemem bo za fajne pieniądze można sprzedać części i tak się okazuje np. że sprzedaję płytę plus procesor np. i okazuje się, że de facto nowy komp kosztuje mnie 200 zł. bo tyle muszę dopłacić do nowych części, bo resztę typu zasilacz etc. mogę wykorzystać wtórnie. To wszystko się tak wydaje. Sam z ciekawości sobie sprawdzałem na przykładzie kompa za 2,5k i wyszło mi na to, że komp za 2,5k wydzie mnie nie pamiętam ile, ale z dobre parę setek mniej, bo okazało się że mogę odliczyć obudowę, mogę odliczyć dysk, zasilacz i koniec końców wyszło dużo mniej...
  • #6 17446294
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Ten procesor ma TDP 130W więc w ogóle powinieneś dbać o chłodzenie na całej drodze odprowadzania ciepła, tym bardziej, że i karta graficzne też dokłada swoje.
REKLAMA