logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan almera n16 - rozkodowany system NATS

Opalony 18 Wrz 2018 14:47 22986 21
  • #1 17447081
    Opalony
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    Witam posiadam Almere n16 w której rozkodowało się immo.

Łączność z NATS-em mam, jest w trybie zablokowanym.
    Łączność ze sterownikiem silnika też jest bezproblemowa, ale na wszelki wypadek sprawdzone zasilania.

I teraz żeby to zakodować potrzebuje PINU. Czy jest ktoś w stanie pomóc?
    Odpłatnie oczywiście.
    Posiadam CONSULA i LUNCHA.
  • #2 17447626
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Wrzuć zdjęcie nats, to wyliczymy pin. Masz połączenie to popróbujesz.
  • #3 17447907
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Udręka dobrze prawi, zdejm osłonę kolumny kierowniczej. Przy stacyjce masz taką puszeczkę plastikową z naklejką. Zrób wyraźne foto i ktoś ci poda pin. Launchem to kiedyś dopisywałem, tak że sprzęt masz. Aaa i nie myśl o emulatorze, też kiedyś chciałem iść na skróty i nie działał.
  • #4 17448695
    Opalony
    Poziom 13  
  • #6 17450316
    Opalony
    Poziom 13  
    A więc tak.
    Po wpisaniu pinu wyskakuje, że procedura nie jest możliwa a przyczyny prawdopodobne to:
    zły pin, wyłączony zapłon itp.

Zastanawia mnie jeden błąd który chyba wskazuje na brak komunikacji między NATS, a ECU.

W sterowniku NATS błędy to:

A w ECU takie:

Co o tym sądzicie?
  • #7 17451718
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Jak jest błąd w immo np 1612 to żadne kodowanie nie pójdzie.
  • #8 17452070
    mario 77
    Poziom 23  
    Ocena: 335
    P1610 wyskakuje chyba po pięciu nieudanych próbach uruchomienia
    P1612 to brak komunikacji między sterownikiem silnika a immo
    Na początek do sprawdzenia zasilanie modułu immo , sygnał po zapłonie i masa.
  • #9 17452363
    Opalony
    Poziom 13  
    Zasilanie 30 i 15 obecne, jak i masa 31.
    Przewodów jest 6
    3 przewody mamy zasilanie, kolejny to wystrowanie diody immo, a ostatnie dwa przemierzyłem do sterownika i żaden z nich nie ma przejscia.
    Pytanie czy idą bezpośrednio do ECU, czy idą przez komfort
    Jeżeli bezpośrednio to mam niedrożne przewody.
  • #10 17452439
    mario 77
    Poziom 23  
    Sprawdź przejście i na zwarcia przewód brązowo żółty pin 1 w immo do sterownika silnika pin 116 (benzyna).
  • #11 17452512
    Opalony
    Poziom 13  
    No to brak w takim razie przejścia, podłączę go na krótko dla testu i zobaczymy co się będzie działo.
  • #12 17452514
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    2 przewody szlag trafił? Myszka może chodzi po aucie?
  • #13 17452540
    mario 77
    Poziom 23  
    A zgadzał ci się kolor przewodu na pinach które ci podałem? To jest benzyna nie diesel ?
  • #14 17453611
    Opalony
    Poziom 13  
    Wczoraj nie znalazłem czasu, ale zaraz idę sprawdzić i dam znać.

Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:

Wkradło mi się parę błędów podczas pomiarów.

Złączka od NATS jest 8-pinowa.

1pin - ECU 116pin Tak jak Mario 77 Pisał, wcześniej musiało mi coś niepołączyć.
    2pin - Nie znalazłem nigdzie przejścia, jest koloru fioletowego
    3pin - Idzie do modułu komfortu
    4pin - masas
    5pin - pusty
    6pin - sterowanie kontrolki IMMO na liczniku
    7pin - plus po zapłonie
    8pin - plus stały

Jeszcze jedna rzecz jak w LAUNCH-u wybiorę odpowiedni model auta i wybieram moduł NATS to mi się z nim nie komunikuje.
    Z ECU bez problemu.
    Przed wyborem pojazdu mam opcję maintance i tam jak wybiorę ogólny NATS to wyszukuje mi wersję NATS 5.0 i się komunikuje. Ale kody błędów są identyczne jak w ECU.
    Wydaje mi się, że wcale się z NATS-em nie łączy, tylko z ECU mimo, że pisze NATS V5.0.

Pytanie gdzie idzie fioletowy przewód i czy powinienem mieć połączenie z NATS po wyborze modelu auta. Jeśli tak to wydaje mi się że będzie uszkodzone.
  • #15 17454453
    mario 77
    Poziom 23  
    Opalony napisał:
    Pytanie gdzie idzie fioletowy przewód

Pin 5 w radiu
    Jeśli jest przejście między pin 1 a pin 116 i nie ma zwarcia to raczej padnięty moduł immo tym bardziej że nie ma komunikacji.
  • #16 17457761
    Opalony
    Poziom 13  
    A więc zamawiam moduł.
  • #17 17466058
    Opalony
    Poziom 13  
    Zamówiłem cały zestaw startowy
    Cewka, Komfort i ECU

Podłączyłem cewkę i ECU, ale zapomniałem o komforcie.
    Auto odpaliło, zgasiłem podłączyłem komfort z zestawu i IMMO się zablokowało.

Wrzucę zdjęcie modułu Jak bym mógł prosić o pin do tego nowego.

Dodano po 1 [godziny]:

Skasowałem błędy i odpaliła.

Przełożyłem pestkę w kluczyku i wszystko działa. Mam jeszcze jeden kluczyk, ale chyba nie będę ryzykował z dopisaniem.

Wielkie dzięki za waszą pomoc i zaangażowanie.
  • #18 20105003
    autohausrtb
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Twój kod PIN to 6130
  • #19 20696736
    sender1989
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Mam taką samą przypadłość jak kolega, czy ktoś byłby chętny do pomocy w wyliczeniu PIN-u ze zdjęcia puszki NATS?
    Załączniki:
    • Nissan almera n16 - rozkodowany system NATS IMG_20230817_092114.jpg (1.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20707242
    sender1989
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie . Mam taki problem z Nats w samochodzie almera Tino . Rozkoszował sie kluczyk ale da się go dopisać poprzez Launch i pin wyliczony z puszki tylko że auto odpala do czasu kiedy nie wyciągnę go ze stacyjki. Jak go wyjmę i włożę to znowu nie odpala . Po programowaniu chwilę odpala i znowu jak by zapomina o kluczyku . Co może być w takiej sytuacji ?
  • #21 21549508
    Tomi_91
    Poziom 1  
    Witam! Mam Nissana Almerę N16 1.5 benzyna z 2001 roku. Zepsuł się w nocy. Po prostu się włącza, ale nie chce się uruchomić. Kontrolka silnika nie zapaliła się, ale immo tak. Sprawdziliśmy prawie każdy przewód, bezpiecznik i przekaźnik. Okazało się, że sterownik silnika nie otrzymuje zasilania. Podłączyliśmy go osobnym przewodem, kontrolka silnika zapaliła się i mogliśmy ponownie komunikować się z jednostką sterującą silnika, ale kontrolka immo nadal się świeci.

Czy potrzebuję nowego modułu immo? Powiedzieli mi, że potrzebuję odpowiedniego ECU, ponieważ nie będę w stanie zaprogramować go ze starym.

Byłoby również dla mnie odpowiednie, gdyby istniał sposób na wyłączenie immo. Czy jest to możliwe? Czytałem tutaj na forum, że wiele osób prosi o nowy kod PIN dla immo... dlaczego jest to potrzebne?

Mam Launch 431, jeśli jest potrzebny do jakiegokolwiek zadania. Zapomniałem wspomnieć, że w samochodzie nie ma kodów błędów... przynajmniej w jednostce sterującej silnika.

Naprawdę chcę, aby samochód znów działał, ponieważ mam dwoje małych dzieci i jest to jedyny sposób, w jaki mogę je przewozić :( ... musiałby działać trochę dłużej.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za długi list. Z pozdrowieniami, Tamás Turcsán z Węgier.

Zbliżenie etykiety modułu elektronicznego Siemens/Nissan z numerami seryjnymi i certyfikatami.
  • #22 21550446
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Launch 431 powinien ogarnać temat.
    Twój pin to 1944
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozkodowanego systemu immobilizera NATS w Nissan Almera N16. Użytkownik posiada połączenie z modułem NATS, który jest zablokowany, oraz ze sterownikiem silnika (ECU). Do ponownego zakodowania systemu potrzebny jest kod PIN, który można wyliczyć na podstawie zdjęcia modułu NATS. Wskazano, że komunikacja między modułem NATS a ECU jest kluczowa, a błędy takie jak P1610 i P1612 wskazują na brak komunikacji lub zły PIN, co uniemożliwia kodowanie. Zalecane jest sprawdzenie zasilania, masy oraz ciągłości przewodów między modułem NATS a ECU, szczególnie przewodu brązowo-żółtego (pin 1 w NATS do pin 116 w ECU benzyna). W przypadku braku komunikacji i zwarć moduł immobilizera może być uszkodzony i wymaga wymiany. Po wymianie modułu i skasowaniu błędów system działa poprawnie, a kluczyk można dopisać za pomocą urządzeń diagnostycznych. W dyskusji pojawiły się także pytania o działanie i programowanie systemu NATS w innych modelach Nissana oraz o możliwość wyłączenia immobilizera. Do diagnostyki i programowania wykorzystywano urządzenia Launch i Consul. Podano przykładowe kody PIN do systemu NATS (np. 6130, 1944).
REKLAMA