logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XAMPP - XAMPP Control Panel , nie włącza się „MySQL”

adziozone2 18 Wrz 2018 21:54 3324 11
REKLAMA
  • #1 17447964
    adziozone2
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam,

Jest problem z XAMPP Control Panel , nie włącza się „MySQL”
    Zmieniłem 3306 na 337 (film) ale to nić nie dało, proszę o pomoc.

https://youtu.be/GKpmIIH5ifc
    Załączniki:
    • XAMPP - XAMPP Control Panel , nie włącza się „MySQL” x.png (45.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17448309
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Poszukaj w logach MySQL dlaczego się nie uruchamia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17449591
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    adziozone2 napisał:
    I nić nie zmieniałem, tylko wieczorem wyłączyłem komputer,

Prawdopodobnie przed wyłączeniem komputera nie wyłączyłeś całej instalacji XAMPPa i uszkodziłeś MySQL serwer vide:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Musisz zerknąć do folderu mysql XAMPPa sprawdzić co tam się stało ? a ostatecznie możesz wykorzystać ulokowany tam resetroot.bat :cry:
    Uwaga ! "Passwords for user "root" and "pma" were deleted" ale jak widać w logu i tak nie masz do nich dostępu :cry:
  • REKLAMA
  • #9 17449929
    Prot
    Poziom 38  
    Wejdź jeszcze w konfigurację MySQL i sprawdź ustawienia w pliku my.ini :cry:
    Podaj też z jakiej wersji XAMPPa korzystasz i pod jakim systemem operacyjnym :?: Czy robiłeś jakieś kopie XAMPPa czy systemu ? Co tam siedzi na tym serwerze ? Czy miałbyś poważne szkody - poprzez ponowną instalację aplikacji ?
  • #10 17450136
    adziozone2
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    1. my.ini
    2. Korzystam w Windowsa 8, wersja XAMPP 3.2.2 bo ma „motor” 5.2
    3. Oj przykro mi, nie mam kopi XAMPPa, a jak wykonać ją
    Chodzi o kopie bazy danych, czy o kopie folderu xampp ?
    Bo kopie bazy danych to wiem jak ją wykonywać.

4. Nowa instalacja mogę wykonać, jak będzie trzeba, tylko już 2 raz takie coś jest. I wcześniej przeinstalowałem system, bo już „straty” był, a teraz „świeży”

I jedno pytanie, przed zamykaniem systemu, lepiej jest zamknąć XAMPPa, czy nie. ?
    Załączniki:
    • my - 2.txt (5.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 17450635
    Prot
    Poziom 38  
    adziozone2 napisał:
    przed zamykaniem systemu, lepiej jest zamknąć XAMPPa, czy nie. ?

Uruchomienie aplikacji XAMPP wiąże się z uruchomieniem wirtualnych serwerów Apache, MySQL itd. Zamknięcie systemu przy pracujących serwerach - to tak jak byś nagle wyłączył zasilanie pracującemu komputerowi :cry: W zależności od chwilowego stanu wszystkich pracujących procesów albo nic złego się nie stanie (IMHO prawdopodobieństwo 5%), albo nastąpi katastrofa :cunning:

Kopie XAMPPa po pełnej konfiguracji, najłatwiej zrobić poprzez kopię całego folderu (masz wówczas zachowane wszystkie pliki konfiguracyjne :D ) oraz kopię narastającą bazy roboczej.

Jak wynika z Twoich plików mysql_error i my.ini - błędy w działaniu MySQL nie występowały jedynie po instalacji tj. 10.11.2015r. (prawidłowo zamknięty serwer MySQL :D ) - wszystkie uruchomienia w 2018r. sypią błędami w uszkodzonej bazie MariaDB. Widać też, że w konfiguracji poszedłeś na skróty - np baza nie zabezpieczona hasłem :cunning:

Wniosek: Proponuję ponowną instalację XAMPPa i uważną konfigurację Apacha i MySQLa z zachowaniem wszystkich wymogów bezpieczeństwa - polecam wykorzystanie automatycznych testów w aplikacji po wejściu na localhost/xampp :ok:

BTW Jeśli pracujesz pod Windows 8 - to masz w przyszłości jeszcze jedną możliwość poszukiwania uszkodzeń :idea: : Explorator plików na folder XAMPPa i dla najważniejszych plików sprawdzasz :arrow: "właściwości" :arrow: "poprzednie wersje" :spoko:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem MySQL w panelu sterowania XAMPP, po zmianie portu z 3306 na 337. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie logów MySQL oraz pliku konfiguracyjnego my.ini. Wskazano, że problem mógł wynikać z nieprawidłowego zamknięcia XAMPP przed wyłączeniem komputera, co mogło uszkodzić serwer MySQL. Użytkownik został poinformowany o konieczności wykonania kopii zapasowej oraz o ryzyku związanym z zamykaniem systemu bez wcześniejszego wyłączenia serwerów. Ostatecznie zasugerowano ponowną instalację XAMPP oraz staranną konfigurację serwerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA