logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ sterowania silnikiem DC z drukarki HP710c?

draker 29 Sie 2005 01:06 1422 7
REKLAMA
  • #1 1773047
    draker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panowie powiedzcie mi czy wiecie jak taki uklad skonstruowac i czy mozecie mi podeslac schemat poniewaz niejestem zbyt obeznany za pomoc z gory dziekuje.

Układ ten jest napędzany silnikiem prądu stałego z drukarki hp710c. Aby regulować prędkość i kierunek obracania się silnika postanowiłem zbudować układ oparty o dwa przekaźniki i część układu ULN 2803
  • REKLAMA
  • #2 1773054
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Jeśli jest to silnik z drukarki to zapewne krokowy...
    Poszukaj na tema sterowania silników krokowy na forum bo było o ty spoooooro...
    Są schematy, liniki wszystko co potrzebujesz...
  • REKLAMA
  • #3 1773117
    draker
    Poziom 11  
    to silnik ktory wysowal pojemniki z tuszem ma tylko 2 kabelki wiec to chyba niejest krokowy
  • REKLAMA
  • #5 1781128
    leo1
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    ile wejsc jest przy tym silniku?
  • REKLAMA
  • #6 1781136
    Generic
    Poziom 12  
    leo1 napisał:
    ile wejsc jest przy tym silniku?

draker napisał:
    to silnik ktory wysowal pojemniki z tuszem ma tylko 2 kabelki wiec to chyba niejest krokowy

o-|
  • #7 1783443
    PietrekDer
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Hmm, a jesli podłączałeś go do 4,5V oraz 12V i nie kręcił, a ma tylko dwa kabelki, to może jest zepsuty?? Wszystko jest możliwe.
  • #8 1783647
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Chyba działa bo dostałem " pomógł" z tego tematu .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu sterowania silnikiem prądu stałego pochodzącym z drukarki HP710c, który ma dwa przewody i służy do wysuwania pojemników z tuszem. Początkowo pojawiła się sugestia, że może to być silnik krokowy, jednak ze względu na dwa przewody jest to raczej silnik DC. Proponowano testowanie silnika z zasilaniem 4,5 V lub 12 V, aby sprawdzić jego działanie. Do sterowania prędkością i kierunkiem obrotów zasugerowano użycie mostka H oraz układu ULN2803 wraz z dwoma przekaźnikami. Wskazano również na dostępność schematów i tematów na forum dotyczących sterowania silnikami krokowymi i DC. Pojawiła się też sugestia, że jeśli silnik nie reaguje na zasilanie, może być uszkodzony.
REKLAMA