logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sterować wejściami sterownika rolet STR-421 24V z atmegi?

wagi 21 Wrz 2018 00:17 795 3
REKLAMA
  • #1 17451794
    wagi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć,

Chciałbym Was prosić o pomoc w następującym problemie.
    Mam takie oto sterowniki rolet : http://www.fif.com.pl/img/cms/schematy/STR-421%2024V%20sch.gif
    Sterowanie nimi odbywa się poprzez podanie 24v (ich napiecia zasilania) na odpowiednie wejścia.
    Wg danych producenta https://www.fif.com.pl/sterowniki-rolet/759-sterownik-rolet-str-421-24-v.html maksymalny prąd impulsu sterującego to 1mA.

Pytanie: Jak najlepiej sterować takimi wejściami z wyjść atmegi?

Mój pomysł to ULN2803 z wyjściami OC i rezystorem 10k podłączonym do 24V. Wysoki stan z uC spowoduje zwarcie wyjścia do masy i niby powinno działać, ale...

takich wyjść mam 30, jeśli każde wyjście to rezystor 10k zwarty do masy, to cały okład nic nie robiąc zużywa 72 mA. Wiem, że to prawie nic i można by to tak zostawić, ale czy nie można tego wykonać inaczej ? Jakiś tranzystor PNP, którego kolektor byłby połączony szeregowo z wejściem sterownika ? Wówczas zatkany tranzystor = 0mA.

Dodam jeszcze, że w kwestii "odwracania" poziomów logicznych wymagane jest, aby np. podczas zaniku zasilania/uruchamianie atmegi, czyli niski stan na jej wyjściu, rolety się nie załączały.

Pomożecie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17451820
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    UDN2982, UDN2987, MIC5891, albo na elementach dyskretnych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17452574
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    @wagi Ten pokazany przez ciebie sterownik realizuje wyłącznie funkcję podania iompulsu o określonym czasie trwania. Zamiast tego możesz taką funkcjonalność zaszyć we własnym układzie, co jest banalne. Ten układ musiałby tylko sterować np. przekaźnikami. Jeśli interesuje cię, aby nie było grzebania w instalacji 230V to zakup np. styczniki/przekaźniki na szynę DIN, któymi będziesz sterował bezpośrednio, niskonapięciowo ze swojego sterownika.
  • #4 17454995
    wagi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    @tmf tak wiem, że można to zrobić przekaźnikami, ale nie chciałem. Sterowniki te działają zupełnie niezależnie od atmegi sterowane ręcznie łącznikami co daje niezależność i pewność działania. Ponadto sterowniki załatwiają problem podania zasilania jednocześnie na oba kierunki co spowodowałoby uszkodzenie silnika roletowego. Dlatego tak się z tym muszę "pobawić".

@excray dzięki o to mi chodziło. Zamykam.
REKLAMA