logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć amplituner Pioneer VSX 420 do TV Samsung Smart TV?

bert1121 22 Wrz 2018 13:16 1554 10
REKLAMA
  • #1 17454027
    bert1121
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam , chciałem zaznaczyć na wstępie że jestem trochę laikiem ale ..
    Posiadam telewizor Samsunga ( Smart TV ) , nie dawno udało mi się kupić w dobrej cenie amplituner pionier pioneer vsx 420 i mam problem z podłączeniem z TV

Chciałbym aby dźwięk był przesyłany z tv na amplituner , ponieważ jak wiadomo głośniki w TV są słabiutkie ... próbowałem przez kabel optyczny ( tv- ampli ) dźwięku nie było , przez cinch to samo ... ( na tv ustawiłem głosniki zewnętrzne i dźwięku nie było ani przez glosniki z tv ani przez ampli )

Na tą chwile podłączyłem do ampli 2 głośniki w wejscie front - pytanie czy muszą być podłączone wszystkie 5 głośników ? teraz mam tylko te 2 i chciałem zobaczyć jak to będzie działało ...

a zapomniałem dodać , chciałem żeby dźwięk był tez przesyłany gdy oglądam tv zarówno z wbudowanego dekodera dvb-t jak i innych urządzen które podłącze w późniejsyzm czasie ,
    Jeżeli mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to podłączyć tylko prostym językiem dla laika byłbym bardzo wdzięczny !

Pozdrawiam :wink:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć amplituner Pioneer VSX 420 do TV Samsung Smart TV? 20180922_131650.jpg (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17454058
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Akurat w amplitunerze nie ma problemu - podaj model TV.
  • #3 17454112
    bert1121
    Poziom 8  
    Model - UE40H5303AW
  • REKLAMA
  • #4 17455084
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    bert1121 napisał:
    na tv ustawiłem głosniki zewnętrzne i dźwięku nie było ani przez glosniki z tv ani przez ampli )

To, że dźwięku nie było w głośnikach TV to normalna sytuacja.
    Czy kolega mógłby jeszcze raz zrobić tę próbę i zrobić zdjęcie wyświetlacza tego wzmacniacza w trakcie onej próby?
    Mam tu na myśli połączenie optyczne.
    Próbę proszę zrobić dla stacji TV HD z wbudowanego tunera.

Tak na uboczu :
    - osłonki ochronne z końcówek przewodu optycznego zostały zdjęte?
    - jakie wejście zostało wybrane w wzmacniaczu przy próbie z połączeniem optycznym?
    - telewizor ma wyjście słuchawkowe?
  • REKLAMA
  • #5 17455165
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Polon_us napisał:
    osłonki ochronne z końcówek przewodu optycznego zostały zdjęte?

A da się włożyć w gniazdo bez zdjęcia osłonek?
    W sumie myślę, że moja żona dała by radę :D
  • #6 17456512
    bert1121
    Poziom 8  
    A więc kabel optyczny przy próbie podłączyłem w wejscie dvd/sat , ustawiłem kanal na Tvp1 hd i glosu nie było , przy tej próbie ampli ustawione było tak jak na zdj w załączniku , próbowałem tak samo na złączu db/tv i tak samo brak głosu ...

- tak osłonki pozdejmowane
    - tak telewizor ma wejście słuchawkowe
    Załączniki:
    • Jak podłączyć amplituner Pioneer VSX 420 do TV Samsung Smart TV? 20180923_173530.jpg (2.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17456907
    Polon_us
    Poziom 42  
    Wyświetlacz wyraźnie pokazuje, że wejście analogowe jest uaktywnione zamiast cyfrowego.

W tej samej sytuacji proszę sprawdzić działanie przycisku "Signal Sel" na pilocie wzmacniacza.
  • #8 17456962
    bert1121
    Poziom 8  
    Właśnie tutaj problem bo nie mam na razie do niego pilota..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17457173
    Polon_us
    Poziom 42  
    bert1121 napisał:
    bo nie mam na razie do niego pilota..

Zatem, do momentu otrzymania pilota, kolega może połączyć TV i ten wzmacniacz sygnałem analogowym.
    Proszę zaopatrzyć się w przewód minijack stereo - 2xCINCH, podłączyć się do wyjścia słuchawkowego w TV oraz do wejścia analogowego w wzmacniaczu np. DVD/SAT.

Nie powinno być żadnego problemu.
  • #10 17458598
    bert1121
    Poziom 8  
    OK udało się kablem 2x cicnch - jack , jak znajdę gdzieś pilota do niego to myślę ze dalej nie będzie z tym problemu :)

Dzięki wielkie za pomoc ! :)

Żeby nie zakładać dodatkowego tematu , były ktoś w stanie polecić mi kolumny do tego amplitunera ? , pokój ma ok 20m2 więc nie jest jakiś duży , jaki zestaw byłby do niego w miare dobry , może być używka - nie chciałbym wydawać jakiś wielkich kwot
    Będę go używał standardowo tv/film/muzyka ,
  • #11 17458732
    Polon_us
    Poziom 42  
    bert1121 napisał:
    jak znajdę gdzieś pilota do niego

Polecam piloty z serii Logitech Harmony - może być w najprostszej wersji.
    Bez problemu poradzi sobie z tym wzmacniaczem i/lub innym posiadanym urządzeniem RTV.
    bert1121 napisał:
    były ktoś w stanie polecić mi kolumny do tego amplitunera ?

Te pytanie lepiej zadać w dziale -> RTV -> Co kupić :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem amplitunera Pioneer VSX 420 do telewizora Samsung Smart TV (model UE40H5303AW) w celu przesyłania dźwięku. Po próbach z kablem optycznym i cinch, dźwięk nie był słyszalny. Użytkownik ustawił głośniki zewnętrzne w telewizorze, ale nie uzyskał dźwięku ani z głośników TV, ani z amplitunera. Po zdjęciu osłonek z końcówek kabla optycznego i podłączeniu do różnych wejść amplitunera, problem nadal występował. Ostatecznie, po uzyskaniu porady, użytkownik podłączył telewizor do amplitunera za pomocą kabla minijack stereo - 2xCINCH, co pozwoliło na uzyskanie dźwięku. Użytkownik planuje zakup pilota do amplitunera oraz pyta o rekomendacje kolumn do swojego zestawu audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA