logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie gniazdo 230V podtynkowe bezpieczne w myjni samochodowej?

Morcinek92 26 Wrz 2018 16:57 1905 14
REKLAMA
  • #1 17462646
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam,

Jakie zastosować gniazdo sieciowe 230V podtynkowe do myjni samochodowej aby było bezpieczne. Aktualnie myjnia jest wykafelkowana i są zamontowane puszki podtynkowe.
  • REKLAMA
  • #2 17462674
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Myślę, że puszki i osprzęt o IP nie mniejszym niż 65.
    A po co gniazdo 230V na stanowisku myjni? 8-O
  • REKLAMA
  • #4 17462707
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Zapytam inaczej- jakie IP posiada odkurzacz i czy nie można go usytuować za ścianą myjni?

Ps. Nie jestem pewien, czy mamy to samo wyobrażenie co do myjni, a racjonalną decyzję podejmować można tylko wtedy, kiedy się posiada dostateczny zasób informacji.
  • #5 17462714
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Z doświadczenia powiem Ci że na myjni nie mieliśmy żadnego gniazdka. Była to myjnia automatyczna. Najbliższe gniazdko z którego można było zasilić odkurzacz czy karchera do umycia myjni znajdowało się w poczekalni obok. Gniazdko w obudowie co najmniej IP65. Klienci są nieobliczalni i mają różne pomysły.
  • REKLAMA
  • #6 17462742
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Jest to myjnia ręczna. Hala garażowa o powierzchni około 100m2. Funkcjonuje już długi czas. Od samego początku funkcjonowania myjni elektryk zamontował gniazdko podtynkowe z klapką. Gniazdko było uszczelnione SYLIKONEM między kaflą...

Chciałbym wymienić te gniazdka na hermetyczne.
    Niestety nie zauważyłem w ofertach gniazd podtynkowych z indeksem IP65 tylko natynkowe to spełniają. Przykręcenie gniazda natynkowego na puszkę podtynkową też mija się z celem...

Może coś doradzicie ?
  • REKLAMA
  • #7 17462814
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Morcinek92 napisał:
    Chciałbym wymienić te gniazdka na hermetyczne.

Czyli jakie? Ja rozróżniam podział ze względu na stopień ochrony IP.
    Zapytałem o IP odkurzacza- brak odpowiedzi.
    Stanowisko myjni od stanowiska "odkurzania" powinno być oddzielone (osobne pomieszczenie, przegroda). Powinien być projekt, silikon wsadź w ... torbę :D elektrykowi...
    Układ TN-S, napięcie bezpieczne, stosowne IP, przegrody i odległości. Tylko tyle i aż tyle.
    Dział Elektryka Instalacje i Sieci, a kolega elektrykiem chyba nie jest? :wink:
  • #8 17462840
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Napisałem stopień ochrony gniazdka min IP65
    Nie wiem jaki odkurzacz ma IP - ale nie odpowiednie do tego rodzaju warunków to pewne. Zgadzam się, że odkurzacz powinien znajdować się w innym pomieszczeniu. Zgadzam się również, że powinien być projekt i stanowiska wykonane zgodnie z nim - ale tak nie jest. I nie będzie niestety.

Moje pytanie jest tylko czy są gniazdka podtynkowe z stopniem ochrony IP65 ?

Odnośnie ostatniego pytania to Cię muszę zaskoczyć.
  • #9 17462875
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Morcinek92 napisał:
    Nie spotkałem się z nimi jeszcze i podejrzewam że takowych nie ma chyba że przewidzisz do nich jakąś obudowę, która je dodatkowo będzie dobezpieczać przed bezpośrednim strumieniem/rozbryzgiem wody. To i tak nie poprawia nam IP a jedynie stanowi dodatkową osłonę.

Co do felernego gniazdka (obwodu), dobezpiecz go wyłącznikiem różnicowo-prądowym 30mA o ile nie jest dobezpieczone.

Tyle i aż tyle możesz w temacie.
  • #10 17462889
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Świetnie, dziękuję bardzo za odpowiedź.
    A czy takowe obudowy są fabryczne?
  • #11 17462934
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego JohnySpZOO jestem odmiennego zdania. Uważam, że w tym przypadku powinien interesować nas również odbiornik i nie powinniśmy dawać rozwiązania które rozwiązaniem nie jest, a które laika usatysfakcjonuje. Czy wg Ciebie zgodne ze sztuką projektową jest gniazdko 230V umieszczone w obudowie dla zwykłego odkurzacza w obrębie myjni samochodowej? Ja daleki jestem od takich porad i uważam, że tam gdzie myjnia, nie powinno być gniazd 230V na potrzeby klienta, nawet w obudowie. Odkurzacz powinien być w innym pomieszczeniu lub za przegrodą, najlepiej zasilony na stałe, o RCD nie wspominałem bo to oczywiste.
    Jak sam zauważyłeś- obudowa nie poprawi nam IP, stanowi jedynie osłonę mechaniczną, a autor napisał:
    Cytat:
    Świetnie, dziękuję bardzo za odpowiedź.

O to właśnie chodziło autorowi- przyklaśnięcie jego spartaczonej instalacji, która ma być bezpieczna...
  • #12 17462964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17463270
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Morcinek92 napisał:

Są, np. takie z IP66 https://www.300energia.com/gniazda-elektryczn...came-protecta-podtynkowe-ip66,,rid,13900.html Tutaj tylko taki problem, że można zamknąć wtyki kątowe, albo proste, ale małe typu "kabel od radia". Inna wersja gniazda(DomoPus) zamknie szczelnie także proste wtyki. Dla tych gniazd są dedykowane puszki podtynkowe.
  • #14 17463766
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Akrzy74 - zgadzam się z Tobą w 100% bo jest to co napisałeś zgodne ze sztuką i przepisami.
    Sam kilka myjni mam za sobą pod względem projektu i wykonawstwa.

Tutaj chłop w poście zapytał o gniazdo IP65 oraz napisał że stanowiska odkurzacza nie przeniesie.

Jak się do tego odniosłem? Tak jak napisałem. Co będzie podłączane pod owo gniazdko? Zasadniczo odkurzacz/cze, przedłużacze, lampy, szlifierki i itp.

Jakie wytyczne dot. odkurzacza powinny być - sam napisałeś. Jaki odkurzacz jest zastosowany - znając życie najtańszy o IPX0.

Jego dom, jego biznes, jego bezpieczeństwo. Jeżeli jemu się coś stanie to jego będzie wina a znając życie i tak zrobi jak mu najprościej i najtaniej (odkurzacz przemysłowy pracujący w środowisku wilgotnym to wydatek kilku tysięcy). Jeżeli ma to być gniazdko wtykowe ogólnego przeznaczenia to i tak należy zasilić je przez RCD lub napięciem bezpiecnym. To czy będzie pod napięciem podczas fizycznego mycia auta myjką nie wiesz - przynajmniej nie powinno być.

Czy masz wpływ na likwidację owego gniazdka - NIE.

Czy masz wpływ na usunięcie tego tematu do kosza - TAK.

Tak jak napisałeś sprawa samego gniazda IP65 nie załatwi tematu bo prace będą wykonywane w środowisku wilgotnym.

Jeżeli usuniesz ten post i wcześniejszy lub usuniesz temat nie będę miał pretensji bo owo rozwiązanie nie jest rozwiązaniem a jedynie zabezpieczeniem gniazda o wątpliwym sylikonowym IP55 przed bezpośrednim strumieniem wody lub rozbryzgiem z myjki wysokociśnieniowej - stan zastany. Co pod owe gniazdo będzie podłączane to nie masz na to wpływu bo musiało by być to gniazdo dedykowane dla danego urządzenia o pasującym wtyku.

emigrant - montowaliśmy coś podobnego w ubojni trzody chlewnej w IP55, której zarządcą był prosty Kowalski. Po roku czasu mieliśmy wypowiedzenie gwarancji ze względu na sposób zdewastowania gniazd i zmiany w podłączeniach okablowania.
    Co do tych gniazd to bez osadzenia nowej puszki nie zamontujesz ich.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru gniazda podtynkowego 230V do myjni samochodowej, z naciskiem na bezpieczeństwo. Uczestnicy sugerują stosowanie gniazd o stopniu ochrony IP co najmniej 65, a niektórzy wskazują na IP66 jako bardziej odpowiednie. Wskazano na konieczność oddzielenia stanowiska myjni od miejsca, gdzie używane są urządzenia elektryczne, takie jak odkurzacze. Pojawiły się propozycje dotyczące hermetycznych gniazd, jednak zauważono, że dostępność modeli podtynkowych z IP65 jest ograniczona. Uczestnicy podkreślają znaczenie stosowania wyłączników różnicowo-prądowych oraz odpowiednich projektów instalacji elektrycznych w takich warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA