logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?

mateusz1. 30 Wrz 2018 22:07 645 10
REKLAMA
  • #1 17470587
    mateusz1.
    Poziom 7  
    Witam, czy jeśli przewinął bym uzwojenie wtórne na tym transformatorze to nadał by się on do budowy migomatu?

Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?Czy przewinięcie wtórnego uzwojenia transformatora umożliwi budowę migomatu?
  • REKLAMA
  • #2 17470605
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 301
    Do spawania puszek :)
    Zdecydowanie za słaby.
  • REKLAMA
  • #3 17472048
    mateusz1.
    Poziom 7  
    WędkarzStoLica napisał:
    Do spawania puszek :)
    Zdecydowanie za słaby.

Aż tak był by słaby? Myślałem tez o projekcie migomatu z 2-4 transformatorów z mikrofalówek tylko chciał bym się dowiedzieć jak to zrobić aby była możliwa regulacja. Odczepy na uzwojeniu wtórnym by wystarczyły?
  • REKLAMA
  • #4 17472283
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Bardzo słaby.
    Z tego co się orientuje to trafo z mikrofali się nie nadaje.

Odczepy na wtórnym nic Ci nie dadzą, jeśli już, to koniecznie na pierwotnym.

Musisz kupić przewód? Mostek? Podajnik? Dławik, przewody? Co tam jeszcze? Sterownik.
    Czy masz to wszystko?

Jeśli to wszystko musisz kupić to budowa (tym bardziej z byle czego) wątpliwej jakości moga się nie opłaca.
  • #5 17472384
    mateusz1.
    Poziom 7  
    WędkarzStoLica napisał:
    Bardzo słaby.
    Z tego co się orientuje to trafo z mikrofali się nie nadaje.

Odczepy na wtórnym nic Ci nie dadzą, jeśli już, to koniecznie na pierwotnym.

Musisz kupić przewód? Mostek? Podajnik? Dławik, przewody? Co tam jeszcze? Sterownik.
    Czy masz to wszystko?

Jeśli to wszystko musisz kupić to budowa (tym bardziej z byle czego) wątpliwej jakości moga się nie opłaca.

Wiem że da się zbudować spawarkę MMA z transformatorów z mikrofalówek. Z resztą na yt jest sporo filmików na ten temat.
  • REKLAMA
  • #6 17472419
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Elektrodówka to co innego.

Kiedyś były na Allegro bardzo mocne Chińskie trafo nawinięte i gotowe do uruchomienia, ale teraz nie widzę. Cena była przyzwoita - ok. 220zł.
  • #7 17475275
    kabi27
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja miałem swego czasu migomat z transformatorem o rdzeniu 25 cm² i dławik o przekroju rdzenia 20 cm². Drut na pierwotnym uzwojeniu Φ 1,5 mm a na wtórnym Φ 5 mm na dławiku Φ 4 mm. Taki transformator spawał blachy od 0,5 do 5 mm grubości. Trzeba było robić przerwy żeby go nie przegrzać, ale byłem z niego zadowolony. Nie była to chińszczyzna ale Electra Becum. Policz czy ci się opłaci. Bo może lepiej kupić ale tez jest satysfakcja jak się coś samemu zrobi.
  • #8 17477061
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Budowa migomatu na tak małym rdzeniu (25cm2) też nie ma sensu.
    W spawanie blach 5mm nie uwierzę - jedyne co to mogłeś je pokleić dobrze.
  • #9 17477097
    kabi27
    Poziom 12  
    WędkarzStoLica napisał:
    Budowa migomatu na tak małym rdzeniu (25cm2) też nie ma sensu.
    W spawanie blach 5mm nie uwierzę - jedyne co to mogłeś je pokleić dobrze.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic319342-90.html strona 4. Tam wszystko opisane. Widocznie masz małą wiedzę skoro tak piszesz. Bo klejenie podczas spawania to nie spawanie. Dużym prądem też nie należy spawać. Pozdrawiam
  • #10 17477176
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Mam do dzisiaj Migomat z transformatorem 25cm2 przekrój rdzenia i 6mm na wtórnym.
    Jego moc to jak dobrze pamiętam to było śmieszne 1600VA.

Widocznie małą mam wiedzę i nie spotkałem jeszcze tak mocnych transformatorów.
    Przepraszam za zamieszanie i zwracam honor - pozostaje mi wierzyć na słowo.

Twój transformator ma widocznie bardzo porządne blachy o dużej indukcyjności - nie pomyślałem o tym.
  • #11 17477878
    kabi27
    Poziom 12  
    WędkarzStoLica napisał:
    Mam do dzisiaj Migomat z transformatorem 25cm2 przekrój rdzenia i 6mm na wtórnym.
    Jego moc to jak dobrze pamiętam to było śmieszne 1600VA.

Widocznie małą mam wiedzę i nie spotkałem jeszcze tak mocnych transformatorów.
    Przepraszam za zamieszanie i zwracam honor - pozostaje mi wierzyć na słowo.

Twój transformator ma widocznie bardzo porządne blachy o dużej indukcyjności - nie pomyślałem o tym.

Przepraszam nie chciałem Cię obrazić. Napisałeś trochę ironicznie. Tak samo mówili mi elektrycy (w owym czasie tj. 1993 r) że tą zabawką mogę sobie posmarkać. To był niemiecki migomat na owe czasy świetnie się spisywał przy naprawach blacharki ale i łapę kultywatora też pospawałem oczywiście z nakładką. Nie jeden stół do warsztatu z kątowników pospawałem ≠ 3 ÷ 5 mm. Nie mam interesu kłamać, bo sprzedałem go wiele lat temu i do dziś służy, oczywiście po naprawach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono możliwość wykorzystania transformatora do budowy migomatu poprzez przewinięcie uzwojenia wtórnego. Użytkownicy wskazali, że transformator, który autor rozważa, jest zbyt słaby do spawania, a lepszym rozwiązaniem mogą być transformatory z mikrofalówek, chociaż i one mają swoje ograniczenia. Wskazano na konieczność posiadania dodatkowych komponentów, takich jak mostek prostowniczy, dławik, przewody oraz sterownik. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z własnymi migomatami, podkreślając, że moc transformatora oraz jego konstrukcja mają kluczowe znaczenie dla efektywności spawania. Wspomniano również o chińskich transformatorach dostępnych na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA