logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować instalację elektryczną z 1984 r. na poszczególne obwody?

pawel161 09 Paź 2018 15:19 630 2
  • #1 17486850
    pawel161
    Poziom 6  
    Witam.Mam 16 lat i dopiero zaczynam interesowac się elektryką.W związku z tym mam pytanie.W mojej instalacji w domu zbudowanym w 1984 roku sa doprowadzone do gniazdek kable o dosyc duzym przekroju i z metalu w kolorze takim zlotym lub miedzianym.Niestety wszystko u nas w domu jest zabezpieczone pojedynczym bezpiecznikiem 16A tzn oswietlenie i gniazda na jednym obwodzie i instalacja jednofazowa.Czy jesli jest u nas instalacja miedziana i grube dosyc przewody dalo by sie ją zmodernizować np dzieląc ją na poszczególne obwody by np po podłączeniu czajnika lekko nie przygasała żarówka?
  • #2 17486900
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Tak jeżeli dasz osobny przewód na np. oswietlenie :)
  • #3 17486901
    Andeck84
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Paweł,
    po pierwsze nie baw się w domowego elektryka sam, ani nawet z tatą jak nie ma o tym pojęcia, bo zagraża to Twojemu zdrowiu, życiu oraz zdrowiu i życiu Twoich bliskich jak coś zrobisz nieprawidłowo!!!!!

dosyć grube przewody to pojęcie względne, moje mieszkanie jest podłączone do rozdzielni w piwnicy przewodem 2x2,5^2, czyli nie najgorzej, ale poza jakimi kolwiek standardami aktualnymi, a przy obciążeniu solidnym np. dwie suszarki po 2kW, piekarnik elektryczny 3 kW, zmywarka 2kW, pralka 1,5 kW. światło mi nie przygasa.
    Twoje kable jak opisujesz są miedziane czyli już dobrze.
    przygasanie żarówek przy włączonym czajniku, to raczej nie wina podziału na osobne obwody, jeśli do tego bezpiecznika jest powkładanych kilka przewodów - czyli są zasilane z jednego punktu,
    jesli zarówka przygasa w jednym końcu mieszkania (zwłaszcza ta na suficie bo to na pewno zupełnie osobny obwód), a czajnik jest w drugim końcu mieszkania to powodów może być kilka, te które przychodzą mi do głowy na szybko:
    1. zbyt cienki przewód przyłączeniowy mieszkania w skrzynce
    2. źle dokręcone / zaśniedziałe połączenia kabli w skrzynce rozdzielczej - te kable w bezpieczniku oraz te Neutralne najczęściej przykręcone do jednej listwy.
    3. uszkodzony, nadłamany lub luźny przewód pomiędzy waszą skrzynką, a podłączeniem mieszkania w rozdzielni głównej

jedno co ważne, nic nie róbcie samemu - może wezwijcie elektryka ze spółdzielni, niech posprawdza połączenia itp.

Dodano po 4 [minuty]:

co najwyżej posprawdzaj z czajnikiem w różnych pomieszczeniach czy tak samo ta testowa żarówka przygasa niezależnie od gniazdka na którym jest podłączony czajnik / lub suszarka do włosów,
    jeśli tak samo się dzieje przy różnych pomieszczeniach grzania wody to prawie na bank problem z głównym przyłączem u was w skrzynce lub w punkcie z którego jest zasilane mieszkanie,
REKLAMA