logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SF24T250EU/29 - Jak dobrać się do wnętrza (pompy itp.)

rokko 18 Paź 2018 19:50 486 6
  • #1 17503975
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Wiem, że bywały podobne tematy, ale tam z reguły są podawane rozwiązania a nie sposób dojścia do nich...

Próbowałem jakoś dostać się do środka, żeby dobrać się do pomp i zobaczyć jak tam w ogóle wygląda, ale po zdjęciu panelu pod drzwiami (doszedłem do wiązki prowadzącej chyba do sterownika w drzwiach) - stanąłem. Po prostu nie wiem jak to zrobić :(

W opisach tutaj naprawiający zgrabnie przechodzą do momentu jak już mają wszystko jak na dłoni (zadałem parę pytań na privy bo tematy pozamykane już).
    Jest nawet opis "jak się dostać do pompy", ale co zrobić by mieć całość jak na dłoni i np. wyciągnąć pompę myjącą? Może ktoś by mi dał instrukcję, jak to zrobić ?
  • #3 17504471
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Wolałbym bardziej szczegółową instrukcję, szczerze mówiąc... właśnie takich rad jest tu mnóstwo.... :cry:
  • #4 17504499
    Jackziom
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    rokko napisał:
    Wolałbym bardziej szczegółową instrukcję, szczerze mówiąc... właśnie takich rad jest tu mnóstwo.... :cry:

Co masz na myśli pisząc szczegółową ? Na filmie masz wszystko jak na dłoni. Ja rok temu naprawiałem dokładnie ten model zmywarki mimo, że nie jestem żadnym serwisantem ani nawet człowiekiem doświadczonym w takich urządzeniach - wręcz przeciwnie, nie mając wiele do stracenia zacząłem dłubać ale z rozbiórką większych problemów nie miałem. Jedyne co wiem, to tak jak kolega radził w języku naszych zachodnich sąsiadów - pomału a do przodu, robić sobie zdjęcia co gdzie, gdzie idzie jaka śrubka - nie pogubić ich co ważne. Naszykować sobie trochę starych tekstyliów do ewentualnie wylewającej się wody. Niestety zmywarka to takie dzieło techniki które niewygodnie się serwisuje jeżeli usterka dotyczy elementów roboczych - wszystko od spodu i nie wygodna robota na klęcząco/leżąco, no chyba że masz "kanał samochodowy". Jak się boisz rozbiórki to sobie ją dokumentuj etapami - tyle mogę doradzić na chwilę obecną :bye: .
  • #5 17504716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17504959
    wojtek__
    Poziom 14  
    Ocena: 150
    Robo-technical napisał:
    1. Wykręć boki i blache na dole z przodu.
    2. Wyciąg linki od zawiasów.
    3. Z tyłu są chyba czarne wkręty. Mogą też być języczki metalowe co blokują (albo 1 i 2).
    4. Zmywarkę połóż "na głowę"
    5. Teoretycznie jest już popuszczone. Spróbuj ściągać delikatnie dolną część obudowy.
    Uważaj na kable przy filtrze P-Z i na pływaka

Hmm. Zastanawiam się, jak co więcej można dodać do filmu, oprócz może napisów. W końcu mówi się, że obraz jest wart tysiąc słów, a film tysiąc obrazów, czy coś :) W każdym razie, z Twoją zmywarką Siemens mniemam, że trzeba postępować podobnie jak na filmiku ze zmywarką Bosch. Wrzucam zdjęcie Twojego modelu zmywrki i numerami zaznaczę to, co pisał Robo-technical. Co do jego punktów:
    ad. 2. Wyciąg linki od zawiasów. - będzie to możliwe po położeniu zmywarki na jej plecach i od spodu wyciąganie zawieszenia sprężyn linek z podstawy zmywarki
    ad. 4. Zmywarkę połóż "na głowę" - ja bym bardziej kładł ją na jej "plecach"
    Siemens SF24T250EU/29 - Jak dobrać się do wnętrza (pompy itp.)siemens-sf...d-edit.jpg (78.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens SF24T250EU/29 - Jak dobrać się do wnętrza (pompy itp.)siemens-sf...ieckie.jpg (66.18 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17505934
    youzeq
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Siemens, Bosch i Neff są "z jednej rodziny", wiec porady są uniwersalne. Bardziej ważna generacja niż marka

Ja musiałem zdjąć dolne śmigło wyjąć sitko i filtr oraz odkręcić wszystkie napotkane pod spodem śrubki. Potem boczne blachy by zdjąć naciągi drzwiczek (udokumentuj jak one idą). Na deser zlokalizować jak osadzono zmywarkę w plastikowej podstawie (4 śrubki lub zagięcie blach). Potem wystarczy obrócić zmywarkę na plecy i wysunąć spód.

O tym że w zmywarce jest woda, śrubek nie gubić, pamiętać co gdzie było już przedmówcy ostrzegali.

Podsumowanie tematu

✨ Aby dostać się do wnętrza zmywarki Siemens SF24T250EU/29 i uzyskać dostęp do pomp, należy zdjąć dolną część obudowy. Proces ten obejmuje odkręcenie bocznych blach, usunięcie linki od zawiasów, a następnie położenie zmywarki na plecach, co umożliwi dostęp do śrubek i elementów wewnętrznych. Ważne jest, aby dokumentować każdy krok, robiąc zdjęcia, oraz uważać na kable i wodę, która może się wylewać. Wskazówki dotyczące demontażu są podobne do tych stosowanych w zmywarkach Bosch, ponieważ Siemens, Bosch i Neff są z tej samej rodziny urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA