logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SN26M850EU/01 Jak wymontować pompę odpływową w zmywarce?

mlsz 29 Lip 2024 21:21 2493 22
  • #1 21173182
    mlsz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Szanownych Forumowiczów.

Jak dostać się do tej pompy?
    Położyłem zmywarkę na plecach, ale wcale nie jest oczywiste, jak wymontować dno. Próbowałem również dojść od frontu, tak jak pokazuje to ktoś na YT, ale w moim modelu usunięcie panelu zamykającego dojście do wnętrza jest niemożliwe, albo nieoczywiste. Czy można prosić o odpowiedź? A przy okazji – jak już wyciągnę tę pompę, to jakie ona ma połączenia? Jak ją sprawdzić elektrycznie?
  • Pomocny post
    #2 21173558
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Musisz zciągnąć osłonę pod drzwiami, później wszystko jest tak jak w zmywarce do zabudowy.

Dodano po 3 [minuty]:

mlsz napisał:
    Jak ją sprawdzić

Jest 3 fazowa, nie sprawdzisz na stole.
  • #3 21173639
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    Jakubserwis napisał:
    Jest 3 fazowa, nie sprawdzisz na stole.

To poniekąd nie jest prawda ... sprawdzenie tej pompy nie jest problem (o ile masz falownik).
  • #4 21174051
    mlsz
    Poziom 10  
    Pompę udało mi się w końcu wydostać. W tym modelu to wcale nie jest łatwe. Można ją odkręcić i zdjąć z pazurów, ale nie daje się jej łatwo wycofać do tyłu, żeby wyjąć z gniazda. Przeszkadzają w karby na płycie podłogowej. Właściwie powinno się ją wymontowywać po demontażu tej płyty, ale nie wiem jak to zrobić… Może ktoś wie?

Do tego remontu zmusił mnie powtarzający się często błąd E24. Po eliminacji bardziej oczywistych przyczyn i wyjęciu pompy okazało się, że ośce owinął się sznureczek od torebki herbaty. I stąd te komunikaty E24. Zmywarka wylewała wodę, ale w sposób niewydajny, bo wirnik pompy był hamowany.

Falownika, oczywiście, nie mam. Jaki to jest silnik?

Mam teraz dylemat: kupować nową pompę, czy też wsadzić z powrotem tę i popróbować?
    To nie tak, że mnie nie stać, ale nie chce mi się czekać na dostawę z tą rozbebeszoną zmywarką w mieszkaniu. Proszę o radę.
  • #7 21174132
    mlsz
    Poziom 10  
    Stan pompy wydaje się dobry - nie ma żadnych luzów na łożyskach, wirnik obraca się bez oporów. Jedyne obawy, jakie mam, to stan uzwojeń. W końcu jeśli jakiś czas pompa chodziła z oporem, to musiała pobierać większy prąd. Ale jak to sprawdzić?
  • #8 21179900
    mlsz
    Poziom 10  
    Wstawiłem starą pompę. Zmywarka działa, brak komunikatów E24. W studzience zlewnej na dole zostaje po zakończeniu cyklu woda – mniej więcej do połowy wysokości studzienki. Nie pamiętam, jak to wyglądało za nowości. Ile tej wody powinno tam być?

Na wszelki wypadek rozebrałem całość i sprawdziłem coś, co rzekomo ma być „zaworem zwrotnym” na odpływie. Powiedzmy sobie jasno, że to coś nie może działać i służy raczej jako ozdoba.

Dla wszystkich, którzy zetkną się z podobnym problemem, tu pokazano, jak rozebrać tę zmywarkę:
    https://www.youtube.com/watch?v=5jJQSEZqHEE

Moim zdaniem filtr główny w tej zmywarce został fatalnie zaprojektowany i to musi być częsta przyczyna awarii. Nie dobierałem się do pompy myjącej, ale założę się, że w pędniku odkładają się szczątki żywności, co powoduje utratę wyważenia i dalej, w konsekwencji, przyśpieszone zużycie łożysk. Tak to jest, jak takie rzeczy projektują elektrycy.

@ Jakubserwis
    Tam są dwie pompy – pompa główna napędzająca wodę myjącą oraz pompa odpływowa. Być może pompa główna jest 3-fazowa, ale odpływowa nie wygląda na taką. To jest mały silniczek – przypuszczam, że jednofazowy z cewką pomocniczą. Dochodzą do niego trzy przewody. Dwa to zasilanie, a trzeci pewnie diagnostyczny. To jest zmywarka z 2008 roku, więc może i pompa główna jest jeszcze jednofazowa.
  • #9 21180067
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    mlsz napisał:
    Być może pompa główna jest 3-fazowa, ale odpływowa nie wygląda na taką. To jest mały silniczek – przypuszczam, że jednofazowy z cewką pomocniczą

Odpływowa to silnik BLDC , myjąca też.
    mlsz napisał:
    Moim zdaniem filtr główny w tej zmywarce został fatalnie zaprojektowany i to musi być częsta przyczyna awarii
    Z czegoś musimy żyć :D
    mlsz napisał:
    może i pompa główna jest jeszcze jednofazowa.
    Nie, masz już nowszą konstrukcję, w starszych była pompa z kondensatorem rozruchowym, i pompa odpływowa elektro-magnetyczna, coś jak w pralkach.
  • #10 21180202
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Kenworth 18 napisał:
    Sprawdź czy wirnik nie lata na boki

Nie ta bajka.

mlsz napisał:
    a wszelki wypadek rozebrałem całość i sprawdziłem coś, co rzekomo ma być „zaworem zwrotnym” na odpływie. Powiedzmy sobie jasno, że to coś nie może działać i służy raczej jako ozdoba.

Gwarantuję Ci, że działa doskonale. Po usunięciu tego będzie pjawiać się błąd E25.

mlsz napisał:
    Nie dobierałem się do pompy myjącej, ale założę się, że w pędniku odkładają się szczątki żywności

Tylko wóczas, gdy ktoś traktuje zmywarkę jak młynek do resztek i nie dba o nią choćby usunięciem resztek jedzenia przed włożeniem naczyń.
  • #11 21595247
    mlsz
    Poziom 10  
    Po roku pracy bezawaryjnej znów mam problem z tą zmywarką. Oto objawy:
    - program „płukanie” dochodzi prawie do końca, ale tuż przed zakończeniem (dochodzi do 14 min) włącza się błąd E24 oraz kontrolka braku dopływu wody.
    Sprawdziłem, że wirnik pompy obraca się swobodnie.

Czy mam założyć, że ta pompa jest już do wymiany?
  • #12 21595760
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Opis pompy odpływowej z trzema przewodami to arcydzieło !!!
    Pompa z silnikiem bldc i problem z odpływem najczęściej kończy się wnętrza zmywarki po wyjęciu przegrody i tego co użytkownikowi "wpadło" podczas "czyszczenia" wykonanego bez obejrzenia i usunięcia tego co leżało na płaskim filtrze , więc wyjmujemy ten filtr a co na nim leż wpada do pompy odpływowej i mamy problem.
    Po demontażu napędu "problem" już dawno leży nie zauważony na tacy zmywarki bo wypadł z pompy ale winna nadal jest pompka?
  • #13 21595772
    mlsz
    Poziom 10  
    @kecajk49:
    1. Proponuję używać języka polskiego albo innego – tak, żeby dało się zrozumieć post.
    2. Jeśli dobrze odgadłem ten bełkot, to zawiadamiam, filtr i taca są czyste jak dziewica.
  • #14 21596074
    mrice
    Moderator AGD
    mlsz napisał:
    Czy mam założyć, że ta pompa jest już do wymiany?

Możliwe, ale prędzej myjąca.
    Wodę fizycznie spuściła, czy zostawiła ?
  • #15 21596093
    mlsz
    Poziom 10  
    Woda została w zmywarce – czego chyba jasno nie napisałem.

Ale pojawił się nowy problem. Awaria nastąpiła wczoraj przed północą i już nie chciało mi się tej wody ręcznie usuwać i tak ją zostawiłem. Dziś po południu pojawił się komunikat E15. I rzeczywiście – po rozebraniu zmywarki na dnie, w studzience zlewowej, stało trochę wody. Zastanawiam się, gdzie jest przeciek. Obmacałem wszystko. O-ring pod miską wydaje się szczelny. Nie znalazłem niczego oczywistego. Najbardziej podejrzane jest podłączenie pompy myjącej do systemu spryskiwaczy, bo tam jest ciśnienie. Jaka tam jest uszczelka? I skąd jeszcze mogłoby ciec?

Poczekam do jutra. Zostawiłem ją w stanie rozebranym, żeby wyschła. Jutro po południu uruchomię i zobaczymy, jaki będzie efekt.
  • #16 21596104
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli cieknie to na połączeniu miski myjącej z dnem komory zmywania.
    Co do E24 do sprawdzenia drożność układu spustowego, i przede wszystkim poprawność montażu klapki pompy pod filtrem. Oczywiście to pod warunkiem, ze pompa wogóle pracuje na moment gdy ma wodę spuszczać. Jeśli nie pracuje to trzeba sprawdzić uzwojenia pompy.
  • #17 21596935
    mlsz
    Poziom 10  
    Kupiłem nową pompę odpływową, wymieniłem i uruchomiłem płukanie. Nie zmontowałem zmywarki całkowicie – zostawiłem dół otwarty, by móc zaobserwować miejsce ewentualnego przecieku. Przed uruchomieniem sprawdziłem, że jest sucho. Płukanie przebiegło poprawnie – nowa pompa wylała wodę na końcu programu. Ale jakoś pod koniec cyklu, z tyłu, po lewej stronie pojawiła się wilgoć (za zbiornikiem z solą?). Niedużo, bo niedużo, ale jednak. Widzę, że tam biegnie wąż odpływowy.

W każdym razie to nie jest przeciek pod miską. To sprawdziłem.

Być może przeciek jest na połączeniu któregoś z węży do płaszcza wodnego.

Co Panowie o tym sądzicie?
  • #18 21597776
    mrice
    Moderator AGD
    mlsz napisał:
    Być może przeciek jest na połączeniu któregoś z węży do płaszcza wodnego.

Jeszcze tego nie grali, ale niektózy w totka szóstkę traiają.
    Pogoń zmywaka na programie do garów i poobserwuj co sie dzieje jak się nagrzeje.
  • #19 21597839
    mlsz
    Poziom 10  
    Okazuje się, że cieknie spod płaszcza wodnego – gdzieś z tyłu. Zdjąłem boczną ściankę i uruchomiłem płukanie. Po kilku chwilach pojawiły się krople w górnej części kielicha połączenia z wężem odpływowym, a konkretnie z tym jego odcinkiem od pompy odpływowej do panelu. Od razu zaznaczam, że to nie przeciek na samym połączeniu. Obok też pojawiły się krople.

Prawie dokładnie powyżej jest ta dziwna rozeta wkręcana z wewnątrz komory zmywania. Podejrzewam, że to poprzez ten otwór wydostaje się woda na zewnątrz i cieknie po ściance komory w dół. Do czego służy ten otwór z tą rozetą?
  • #20 21598498
    mlsz
    Poziom 10  
    Odkręciłem tę rozetę i usiłuję odinstalować panel płaszcza wodnego. Na widoku rozstrzelonym części, który mam, pod tą rozetą widnieje jakiś pierścień – być może uszczelka. U mnie nic takiego nie było. Odkręciłem wszystko, co trzeba, i uwolniłem zatrzaski, ale ten panel nie chce odejść. Co może go trzymać?
  • #21 21598588
    mrice
    Moderator AGD
    mlsz napisał:
    Na widoku rozstrzelonym części, który mam, pod tą rozetą widnieje jakiś pierścień – być może uszczelka

Oring, służy do uszczelnienia połączenia, znajdziesz go jak zdemontujesz płaszcz z komory zmywania.

mlsz napisał:
    Do czego służy ten otwór z tą rozetą?

Odpowietrznik i przy okazji przelew płąszcza.

mlsz napisał:
    Co może go trzymać?

Do odkręcenia są dwie nakrętki od wewnątrz i później trzeba ostrożnie go odkleić od masy bitumicznej na komorze zmywania.
  • #22 21631138
    mlsz
    Poziom 10  
    Naprawę zakończyłem jakiś czas temu. Przeciek z boku dał się usunąć poprzez dokręcenie nakrętki. Usiłowałem wymontować zbiornik wymiennika, ale był tak przyklejony do powłoki bitumicznej komory zmywania, że obawiałem się, że pęknie jak go będę odrywał – więc dałem spokój.

Po uruchomieniu okazało się, że jednak cieknie woda również spod kołnierza misy zlewnej u dołu komory zmywania. Więc rozebrałem całą zmywarkę. I tu uwaga dla wszystkich: ta misa ulega z czasem trwałej deformacji wskutek ciągłego nagrzewania i stygnięcia, wskutek czego kołnierz się paczy i ostatecznie pojawia się mini-szpara między blachą komory zmywania a misą. I to powoduje wyciek wody pod zmywarkę. Zamiast kupować zestaw naprawczy (silikonowy pierścień do wsunięcia pod kołnierz) uszczelniłem połączenie silikonem spożywczym; zobaczymy, jak długo to wytrzyma. Przy okazji wymieniłem łożyska pompy myjącej – nowe można znaleźć w Internecie. Dolne łożysko było całkowicie wytarte i wirnik ocierał się już o ścianki stojana. Całość zmontowałem i jak na razie zmywarka działa.

Moja ocena tego urządzenia. Widać, że część mechaniczną projektowali amatorzy. Tam jest kilka rażących błędów konstrukcyjnych. Widać doskonałe opanowanie CAD-u i całkowity brak wyczucia tego, jak pracują materiały. Nie wypowiadam się nt. części elektrycznej – ta jak dotąd sprawuje się bez zarzutu. Również wnętrze komory zmywania zrobione jest bardzo dobrze. U mnie ta zmywarka przepracowała ok. 1200 cyklów zanim pojawiły się problemy, a używałem wyłącznie programu z najwyższą temperaturą.

Biorąc pod uwagę koszt części zamiennych, przed zakupem nowej zmywarki popatrzę na Amicę, chociaż widziałem w Internecie skargi, że tam coś wewnątrz z czasem rdzewieje. Domyślam się, że komora zmywania nie jest ze stali nierdzewnej. Może ktoś się wypowie, co dolega tym Amicom?
  • #23 21631523
    mrice
    Moderator AGD
    mlsz napisał:
    Tam jest kilka rażących błędów konstrukcyjnych.

Jest tylko jeden, niewłaściwa mieszanka tworzywa dla dwóćh elementów. Nie mniej są na to odpowiednie sposoby.

mlsz napisał:
    Biorąc pod uwagę koszt części zamiennych przed zakupem nowej zmywarki popatrzę na Amicę,

Daruj sobie, nie ma obecnie większego szajsu na rynku.

mlsz napisał:
    Domyślam się, że komora zmywania nie jest ze stali nierdzewnej.

Już dawno nie stosuje się stali nierdzewnej w zmywakach, za drogi produkt

mlsz napisał:
    Może ktoś się wypowie, co dolega tym Amicom?

Wszystko, można wymienić zmywarkę w częściach i jeszcze pokaną listę dopisać, jak uszkodzenia elektryczne, korozje i inne cuda na kiju.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej zmywarki Siemens SN26M850EU/01 omówiono problem demontażu pompy odpływowej, która jest silnikiem trójfazowym BLDC. Pompa jest trudna do wyjęcia bez demontażu płyty podłogowej, a jej wirnik może być blokowany przez zanieczyszczenia, co powoduje błąd E24. Po usunięciu zanieczyszczeń i ponownym montażu pompa działała poprawnie, choć pozostawała woda w studzience zlewnej. Wskazano, że filtr główny i konstrukcja zmywarki mogą sprzyjać awariom przez gromadzenie się resztek jedzenia. W trakcie eksploatacji pojawiły się kolejne problemy z wyciekami wody, m.in. spod kołnierza misy zlewnej oraz spod płaszcza wodnego, które usunięto przez dokręcenie nakrętek i uszczelnienie silikonem spożywczym. Omówiono również trudności z demontażem panelu płaszcza wodnego, który jest mocowany oringiem i zatrzaskami oraz przyklejony masą bitumiczną. Wymieniono także łożyska pompy myjącej, które uległy zużyciu. Zalecenia obejmują sprawdzenie drożności układu spustowego, poprawność montażu klapki pompy oraz kontrolę uzwojeń pompy w przypadku braku pracy. Wskazano, że pompa odpływowa ma trzy przewody i jest silnikiem BLDC, a jej sprawdzenie wymaga falownika. Podano link do zamiennika pompy Bosch BLP300002 (nr 00611332).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA