logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować pojemnik na pył do separatora cyklonowego?

farel123 21 Paź 2018 15:31 2796 6
REKLAMA
  • #1 17508927
    farel123
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Zrobiłem ostatnio spory separator cyklonowy do piaskarki kabinowej z wentylatorem turbinowym. Na razie jeszcze nie mam żadnego "wiaderka" od spodu i separator tamtędy, dołem też zaciąga powietrze, i jednocześnie większy pył wylatuje.
    Teraz chciałem dodać od spodu jakiś pojemnik na odseparowany pył, pytanie czy ma być on szczelny w 100% czy ma to być np. jakiś worek filtracyjny który zapobiegnie tworzeniu się podciśnień.
    Jak zamontować pojemnik na pył do separatora cyklonowego?
  • REKLAMA
  • #2 17508987
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Mówisz o odkurzaczu? Oczywiście, że musi być szczelny w 100%
  • REKLAMA
  • #3 17512815
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Spod powinien byś szczelnym. U mnie przy nieszczelnym pojemniku był problem ze pył sie przedostawał do odkurzacza.
    A wentylator będziesz miał za czy przed cyklonem ?
  • REKLAMA
  • #4 17520864
    farel123
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Nie ma odkurzacza bo jest wentylator.
    Wentylator jest na górze cyklonu, czyli za cyklonem.
    Wentylator turbinowy który zasysa środkiem. Konstrukcja standardowa.
    Zaślepię i zobaczę różnicę.
  • REKLAMA
  • #5 17520879
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeżeli masz wentylator do góry, to musi to być porządny pojemnik (beczka) a nie worek. Wentylator bedzie wytwarzał podciśnienie i za słaby pojemnik zostanie zniczszony, a z workiem to wogole nie bedzie działać.
  • #6 17524827
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 184
    Dobry cyklon działa wtedy, gdy na dolocie odśrodkowym jest nadciśnienie wzgl. zbiornika. Tzn wentylator, który zasysa brudy, tłoczy je do cyklona stycznie do ściany bocznej cylindra. Odśrodkowa siła strumienia brudnego powietrza powoduje opadanie brudów po ścianie cylindra i nie potrzeba żadnego worka - wystarczy parawan by zanadto nie pyliło. A z góry swobodny wylot z daszkiem "oporowym"
    Może trzeba zacząć od podstaw i zacząć konstrukcję poprawnie. (wg podstaw fizyki).
  • #7 17526023
    Ledowy
    Poziom 20  
    Ocena: 182
    U mnie przy wentylatorze zamontowanym przed cyklonem brudy oklejały turbine.
    Tak jak kolega Mc'Cart napisał ,wentylator u góry i pojemnik na brudy typu beczka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował separator cyklonowy do piaskarki kabinowej z wentylatorem turbinowym, ale ma problem z odseparowaniem pyłu, ponieważ nie ma pojemnika na dnie. Dyskutanci podkreślają, że pojemnik powinien być szczelny, aby zapobiec przedostawaniu się pyłu do wentylatora. Wskazują, że lepszym rozwiązaniem jest użycie solidnego pojemnika (np. beczki) zamiast worka filtracyjnego, który może nie wytrzymać podciśnienia generowanego przez wentylator. Dodatkowo, sugerują, że wentylator powinien być umieszczony nad cyklonem, aby skutecznie odseparować zanieczyszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA