logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki grzeją do połowy i podłogowka zimna na powrocie

grzegorzszpunt 06 Sty 2019 16:16 1107 7
REKLAMA
  • #1 17680344
    grzegorzszpunt
    Poziom 7  
    Witam.

Mam problem z grzejnikami ale najpierw może zacznę od pieca.

Kocioł kiedyś stał w piwnicy ale z powodu dużej wilgoci i 2 lat nie używania go z powodu lenistwa osób trzecich, trafił go szlak (pękła komora spalania i lala się woda w środku).
    Wymieniłem piec i postawiłem go w innym pomieszczeniu, połączonym z domem (starej łazience jak to kiedyś było w domach łazienka nie w środku tylko gdzieś obok)
    Radziłem się "fachowca" czy to zda egzamin ponieważ muszą być pociągnięte rury na dół do piwnicy około 22 - 28m w miejsce starego pieca,
    a stamtąd już taka sama droga jak wcześniej na podłogówkę i do grzejników na górę żeby nie trzeba było zbyt przerabiać.

Teraz jest problem tego typu że kocioł podłączony,
    rury pociągnięte,
    na dole w piwnicy na miejscu starego pieca na zasilaniu jest rozdzielacz,
    w prawo pompka ciśnie na parter na podłogówkę, a w lewo druga ciśnie jednym pionem na 1 pierwsze piętro.

Fachowiec poradził że gdyby te 2 pompki przy starym piecu w piwnicy na zasilaniu nie dawały rady to założyć 3 pompkę przy piecu na powrocie, i też tak zrobiłem.
    Jest piec i pompka przy nim na powrocie, później 22 m rury i rozdzielacz, a później 2 pompki na podłogówkę i na górę.

Paląc w piecu na 50-60 stopni rurki na podłogówce zasilające są ciepłe po 4 czy 5 h palenia powrotne też już powinny być, a niestety nie są i tu jest już moje pierwsze pytanie dlaczego?

Następne pytanie dlaczego grzejniki na górze grzeją mi od góry do połowy i od połowy na dół na całej długości już nie?
    Niestety rurka z powrotu również lodowata. Nie ważne czy palę 1h czy 5h i czy na kotle jest 60°C czy 70°C, a także czy wszystkie pompki pracują czy nie.

Dodam jeszcze że wszystkie filtry przy pompkach są wyczyszczone.
    Na 1 piętro wychodzi tylko jeden pion. W łazience, która jest na środku mieszkania i później rurki idą w lewo do pokoju zaraz za ścianą założony jest trójnik i rurki cofaja się do grzejnika do łazienki który grzeją calutki bez problemu zawsze, następny grzejnik jest 1.5m za tym trójnikiem i także grzeje cały później rury idą dalej około 3 może 4 metrów i już zaczynają się problemy bo grzejnik grzeje już właśnie od góry do połowy i za kolejne 3 metry jest następny grzejnik który jest w kuchni i też na tej samej Lini i też grzeje do połowy tylko, z pionu rurki wychodzą też w prawo i z drugiej strony jest dokładnie to samo tylko bez grzejnika w łazience. odpowietrzalem grzalem mocniej slabiej nic niestety to nie daje.

W grzejnikach nie mam żadnych regulatorów ani zaworów. Jest tylko kolanko z wyjściem na pex'a i jest skręcone.
    Cała instalacja pociągnięta w pexie. Koło pieca nowego i w miejscu starego kawałki rurek w miedzi i stali.
    Rozpisałem się ale chciałem jak najlepiej opisać problem jeśli ktoś będzie chciał to jeszcze dorzucę zdjęcia.

Post edytowałem. Proszę poprawić jeszcze opis o grzejnikach, które grzeją, a które nie.
    Czytałem to po kilka razy i nie rozumiem o co chodzi.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.
    MOD - piracik
  • REKLAMA
  • #2 17680428
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Piszesz tak że nie sposób NIC zrozumieć.
    Po pierwsze nie piec a kocioł. Ale to banał. Mniemam że jakiś kopciuch na śmieci.
    Weź i narysuj schemat tej instalacji. Podaj średnice rur, zawory na grzejnikach i co z regulacją wstępną oraz lokalizacje zaworów zwrotnych i tych pomp z ich mocą..
    Jak do kotła dałeś rurę 16 mm PEX to już możesz zacząć to rozbierać
  • REKLAMA
  • #3 17680451
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Nie doczytałem się czy jak piec stał w starym miejscu były kłopoty z grzaniem.
    Z tego co przeczytałem i zrozumiałem (grzejniki na zasilaniu ciepłe, na powrocie zimne) świadczą o za małym przepływie medium grzewczego przez te grzejniki. Przyczynę trudno w tej chwili jednoznacznie określić bez odpowiedzi na pytanie postawione na wstępie. Może to być złe odpowietrzenie instalacji i korki powietrzne blokują przepływy. Mogą być źle wyregulowane rozpływy na poszczególne gałęzie (nitki), ale fakt, że parę grzejników dobrze grzeje wskazuje, że jest za małe wymuszenie obiegu. Wg maksymy gdzie kucharek (pomp) sześć, tam co jeść (są kłopoty z grzaniem). Z moich doświadczeń w tej materii, jedna pompa wymuszająca w obiegu odpowiednio dobrana, jest pomocna, ale już dwie i więcej wprowadzają bałagan.
    Tu oprócz zdjęć, bardziej pomocne byłoby rozrysowanie jak to wszystko jest połączone (schemat) z zaznaczeniem gdzie i jak są wpięte pompy, oraz gdzie znajdują się jakieś elementy regulacyjne (zawory).
  • REKLAMA
  • #4 17680471
    grzegorzszpunt
    Poziom 7  
    W.Wojtek napisał:
    Piszesz tak że nie sposób NIC zrozumieć.
    Po pierwsze nie piec a kocioł. Ale to banał. Mniemam że jakiś kopciuch na śmieci.
    Weź i narysuj schemat tej instalacji. Podaj średnice rur, zawory na grzejnikach i co z regulacją wstępną oraz lokalizacje zaworów zwrotnych i tych pomp z ich mocą..
    Jak do kotła dałeś rurę 16 mm PEX to już możesz zacząć to rozbierać

Owszem jestem zielony. Napisane może tez dość skomplikowanie.
    Nie przesadzajmy żeby dać pexa 16 od kotła aż do grzejników.
    Rury od kotła wychodzą calowe w stali, później pex 25 do piwnicy i z piwnicy pex 20. Takie już tam były przy starym kotle.
    Później na podłogówce dopiero pex 16 i na górze przy rozdzielaczu z pionu z pexa 20 wychodzi na 16.
    Proszę o trochę wyrozumiałości gdyż w temacie jestem dość zielony.
    Próbuję rozwiać problem po poprzednikach, dlatego też ciężko mi będzie rozrysować schemat.
    Zaworów jak pisałem nie mam. Grzejniki mam podłączone na kolankach 1/2"x 16pex. Wiem, że powinny być regulacje do możliwości kryzowania przy grzejnikach ale trwa remont dość duży i grzejniki były montowane na szybko żeby można było robić cokolwiek, dlatego nie ma tam regulacji póki co.
    Co do mocy pomp muszę zerknąć jutro i wstawię zdjęcia.
    Zawory zwrotne co to takiego?

Dodano po 7 [minuty]:

gimak napisał:
    Nie doczytałem się czy jak piec stał w starym miejscu były kłopoty z grzaniem.
    Z tego co przeczytałem i zrozumiałem (grzejniki na zasilaniu ciepłe, na powrocie zimne) świadczą o za małym przepływie medium grzewczego przez te grzejniki. Przyczynę trudno w tej chwili jednoznacznie określić bez odpowiedzi na pytanie postawione na wstępie. Może to być złe odpowietrzenie instalacji i korki powietrzne blokują przepływy. Mogą być źle wyregulowane rozpływy na poszczególne gałęzie (nitki), ale fakt, że parę grzejników dobrze grzeje wskazuje, że jest za małe wymuszenie obiegu. Wg maksymy gdzie kucharek (pomp) sześć, tam co jeść (są kłopoty z grzaniem). Z moich doświadczeń w tej materii, jedna pompa wymuszająca w obiegu odpowiednio dobrana, jest pomocna, ale już dwie i więcej wprowadzają bałagan.
    Tu oprócz zdjęć, bardziej pomocne byłoby rozrysowanie jak to wszystko jest połączone (schemat) z zaznaczeniem gdzie i jak są wpięte pompy, oraz gdzie znajdują się jakieś elementy regulacyjne (zawory).

Na początku przede wszystkim podziękuję za grzeczna odpowiedź.
    Przy starym kotle wszystko było w porządku i grzało dobrze ale na podłogówce, na górze na końcu nitki był dodatkowo podłączony jeden grzejnik.
    Teraz dopiero robiony jest remont i podłączone zostały pozostałe.
    Szukałem i czytałem cały internet prawie no i ja swoją zielona głową w tym temacie doszedłem do wniosku, że kryzowanie jest konieczne ale też czy problem by znikł jeśli był by więcej niż jeden pion na 1 piętro? Np 2 lub max 3 piony rozwiązały by problem z przykrecianiem pierwszego grzejnika aby 2 przykecony też trochę grzal dobrze a za nim też i 3 w kolejności
  • REKLAMA
  • #5 17680600
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Narysuj schemat!!!!
    Już widać że skopane średnice, za długie rurociągi, brak zaworów zwrotnych. No i co ta za kocioł??? . Brak możliwości zrównoważenia instalacji.
    NO i najważniejsze!!
    nie ma kryzowania instalacji ale są nastawy wstępne na zaworach grzejnikowych. To w małych. W dużych są specjalne zawory na pionach....
    ILe m2 ma ogrzewana powierzchnia i le wody w instalacji. Co z CW???
  • #6 17680645
    grzegorzszpunt
    Poziom 7  
    Człowieku czy ty nie rozumiesz że ktoś jest zielony w temacie i nie których rzeczy ci nie potrafi podać.

Nie mam nawet pojęcia jak ci rozrysowac ten schemat, zadajesz mi pytania jak ja bym conajmniej codziennie montowal ogrzewania w domach i był doświadczony do bólu.

Powtórzę jestem zielony i napisałem z prośbą o pomoc a nie o wysmiewanie się i pokazywanie że ktoś jest lepszy. Zapewniam cię że umiem inne rzeczy robić lepiej od ciebie.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli ty bądź ktoś inny serio Chce mi pomóc to proszę o pisanie prostymi słowami które będą zrozumiałe też dla mnie a nie o braku czegoś i że to powinno być a tamto nie.
    Schemat mi będzie ciężko zrobi ale zdjęcia dostarczę na pewno jutro bądź dziś wieczorem.

Moderowany przez piracik:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.
    ostrzeżenie #1

• #7 17680661
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15499
    grzegorzszpunt napisał:
    Powtórzę jestem zielony i napisałem z prośbą o pomoc

Czyją pomoc - Wróżki?
    Jedyne wyjście to zaprosić kogoś kto zajmuje się ogrzewaniem zawodowo - sprawdzi instalację, poprawi lub powie co zostało wykonane źle i dlaczego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17680826
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Aż tak zielony ze paru kresek na kartce narysować nie potrafi????Nie wierzę....
    Więc pokrótce
    Sprzęgło hydrauliczne
    rozdzielacz na poszczególne piony
    Odrębna pompa na każdy obwód, z zaworem zwrotnym do tego rozdzielacz do podłogówki aby na podłogę nie szło więcej niż 40 st.C
    zawory kaloryferach termostatyczne z regulacją wstępną.
    To jeden z kilku możliwych wariantów...
    Bo tekst w stylu "na prawo pompka" i "na górze pompka" na parterze na końcu grzejnik?/
    zakrawa na żarty. Z nas.
    To złożona instalacja, wymaga projektu, liczenia przekrojów rur i wydatku pomp.
    Amatorszczyzna i porady "fachowców" w stylu "dołóż pompkę na powrocie musza tak się skończyć
    Tak więc- albo w pełni zasługujesz na określenie "kapustka" (nie ja określiłem Cie jako "zielony....")(- wszyscy kierowcy a zwłaszcza kursanci wiedzą co to znaczy)- i nie dasz rady narysować schematu instalacji z podaniem powierzchni do ogrzania i wtedy wynajmij fachowca który zaprojektuje tę instalację .
    A sam zarób na niego robiąc to na czym się znasz i robisz codziennie.
    Dla przypomnienia potrzeba 100 W do ogrzania m2 a rurka 16 mm -nie za długa... przepuści moc cieplną do 4 kW

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikami, które grzeją tylko do połowy, oraz zimną podłogówką na powrocie. Po wymianie pieca i przemieszczeniu go do innego pomieszczenia, zainstalowano nowe rury, jednak występują trudności z przepływem medium grzewczego. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być: niewłaściwe średnice rur, brak zaworów zwrotnych, złe odpowietrzenie instalacji oraz niewłaściwe ustawienia pomp. Użytkownik nie ma doświadczenia w instalacjach grzewczych i prosi o pomoc w zrozumieniu problemu oraz o uproszczenie terminologii. Wskazano na potrzebę narysowania schematu instalacji oraz skonsultowania się z profesjonalistą w celu oceny i poprawy systemu grzewczego.
REKLAMA