logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektryczna w bloku - schemat/budowa rozdzieli.

Klycior 25 Paź 2018 10:54 9291 16
  • #1 17516736
    Klycior
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć, przeczytałem dość sporo tematów lecz nie znalazłem nigdzie odpowiedzi - pewnie źle szukałem.

Kupiłem mieszkanie w bloku, o własnych siłach robię remont - wszystko sam, od hydrauliki, prąd kończąc na tapetach. Spowodowane to jest oczywiście małym budżetem więc jestem skazany na siebie. Więc proszę o wyrozumiałość.

Zrobiłem całą instalację, wszystko mam wyciągnięte do małej rozdzielni. Oświetlenie osobno, gniazda również, podzielone względnie przewidywanego obciążenia. Problem mam taki, że dziś dzwoniłem do elektryka do spółdzielni i okazuje, że w liczniku nie ma doprowadzonego uziemienia i nikt go nie zamierza nam wprowadzić. Z licznika do mojej rozdzielki mam wprowadzić przewód o przekroju 6mm. Jak powinna wyglądać rozdzielnia dla takiego układu ? Przewody w mieszkaniu to 3x1,5 oraz 3x2.5.

Zerowanie gniazd powinienem wykonać w każdym gniazdku gdzie będzie urządzenie z uziemieniem ? Czy jest możliwość zrobienia mostku na listwach w rozdzielni ?
    Różnicowprądowy - jego nie montować, tak ? A gdybym zamontował to i tak nie będzie działać, tak ?

Proszę o wyrozumiałość, wszelkie pomocne posty mile widziane :) Dzięki !
  • #2 17516772
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Przecież doprowadzenie przewodu zasilającego od licznika do mieszkania w bloku wymaga pomiaru i podpisu uprawnionego elektryka !!
  • #3 17516805
    Klycior
    Poziom 9  
    Ja tego nie będę robił. Mam tylko przygotować (wykuć) przewód - wprowadzić do rozdzielni i do licznika - tam wykona swoją pracę elektryk.
    Co ciekawe na początku rozmowy powiedział, że obojętnie jaki przewód wciągnę. Na moje zdziwienie i wnikliwość powiedział "Daj Pan 6mm".

Gość grubo po 60tce.
  • #4 17516856
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Pokaż zdjęcie tej twojej "rozdzielni".
  • #5 17516862
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    Klycior napisał:
    Ja tego nie będę robił. Mam tylko przygotować (wykuć) przewód - wprowadzić do rozdzielni i do licznika - tam wykona swoją pracę elektryk.
    Co ciekawe na początku rozmowy powiedział, że obojętnie jaki przewód wciągnę. Na moje zdziwienie i wnikliwość powiedział "Daj Pan 6mm".

Gość grubo po 60tce.
    Ja też grubo po 60-tce , ale są zasady kładzenia takiego a nie innego przewodu, i ... gość ma wiedzieć, dlaczego !

Brivido napisał:
    Pokaż zdjęcie tej twojej "rozdzielni".
    Tylko wnętrze, nie osłonę, jak tu ktoś "pokazywał"
  • #6 17516870
    Klycior
    Poziom 9  
    Brivido może się źle się wyraziłem. Mam tylko rozdzielnię plastikową jednorzędową w której są obecnie tylko wprowadzone przewody - nie jest jeszcze nic podłączone.
  • #7 17516890
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    I tego zdjecie wystaw :)
  • #8 17517380
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    Klycior napisał:
    Zrobiłem całą instalację, wszystko mam wyciągnięte do małej rozdzielni. Oświetlenie osobno, gniazda również, podzielone względnie przewidywanego obciążenia.
    Klycior napisał:
    Zerowanie gniazd powinienem wykonać w każdym gniazdku gdzie będzie urządzenie z uziemieniem ?
    Przewody do gniazd pewnie 3 x 2,5 to jak ma być wykonane to zerowanie ?
    Klycior napisał:
    Problem mam taki, że dziś dzwoniłem do elektryka do spółdzielni i okazuje, że w liczniku nie ma doprowadzonego uziemienia i nikt go nie zamierza nam wprowadzić.
    Uziemienie nie oznacza dodatkowego przewodu do uziomu.
    Uziemienie w układzie TN w oznacza doprowadzenie do rozdzielnicy przewodu PEN lub N+PE.
    Klycior napisał:
    Z licznika do mojej rozdzielki mam wprowadzić przewód o przekroju 6mm.
    3x 6mm2, jeżeli punkt podziału wykonasz w w przyłączu.
    Jeżeli punkt podziału będzie w rozdzielnicy, to powinno być 2 x 10mm2.
    Klycior napisał:
    Zerowanie gniazd powinienem wykonać w każdym gniazdku gdzie będzie urządzenie z uziemieniem ?
    Każde gniazdo powinno być z zestykiem ochronnym(bolcem)
    Klycior napisał:
    Różnicowprądowy - jego nie montować, tak ?
    Obowiązkowo na obwodach gniazdowych.
    Proszę doprowadzić z klatki do rozdzielnicy przewód – 5x6mm2.
    Doprowadzić do płyty kuchennej przewód 5x2,5mm, żeby była możliwość zamontowania później płyty indukcyjnej.(przyłącze w puszce)
    Do piekarnika oddzielny obwód 3 x2,5.
    Gniazda nad blatem kuchennym zasilić także oddzielnym obwodem 3 x2,5mm2.
    Lodówka także powinna posiadać oddzielny obwód.
  • #9 17517401
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS2 napisał:

Jeszcze dopisz "obowiązkowo na obwodzie oświetleniowym łazienki"
  • #10 17517473
    Klycior
    Poziom 9  
    Cytat:
    Przewody do gniazd pewnie 3 x 2,5 to jak ma być wykonane to zerowanie ?

Użyłem przewodu 3x2,5 do gniazd - każde jest ze stykiem ochronnym.
    Pytałem czy powinienem w gniazdkach postąpić tak jak przy instalacji 2-żyłowej (wykonać zerowanie gniazd) czyli najpierw PE potem N ?
    Czy można dokonać jednego zerowania w tej mojej wyśmianej rozdzielni na szynie PE z N ?
    Czy jest one nie wymagane kiedy zamontuje różnicówkę ? Bo na internetach gdzieś ktoś napisał, że nie wolno stosować różnicówki w takich instalacjach.

Cytat:
    Proszę doprowadzić z klatki do rozdzielnicy przewód – 5x6mm2.
    Doprowadzić do płyty kuchennej przewód 5x2,5mm, żeby była możliwość zamontowania później płyty indukcyjnej.(przyłącze w puszce)
    Do piekarnika oddzielny obwód 3 x2,5.
    Gniazda nad blatem kuchennym zasilić także oddzielnym obwodem 3 x2,5mm2.
    Lodówka także powinna posiadać oddzielny obwód.

Obwód 5x6mm2 - byłoby idealnie gdyby już teraz były 3 fazy - lecz obecnie nie ma co na to liczyć. Lecz faktycznie patrząc przyszłościowo pomysł dobry.
    Gniazdka nadblatowe są osobno, lodówka, piekarnik, bojler elektryczny są na osobnych przewodach 3x2,5.
  • #11 17517485
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Klycior napisał:
    Użyłem przewodu 3x2,5 do gniazd - każde jest ze stykiem ochronnym.
    Pytałem czy powinienem w gniazdkach postąpić tak jak przy instalacji 2-żyłowej

Nie!
    Skoro instalacja jest 3-żyłowa (z osobną żyłą PE), to dlaczego pytasz w ogóle o zerowanie??
  • #12 17517510
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Klycor napisał:
    Czy można dokonać jednego zerowania w tej mojej wyśmianej rozdzielni na szynie PE z N ?
    Czy jest one nie wymagane kiedy zamontuje różnicówkę ? Bo na internetach gdzieś ktoś napisał, że nie wolno stosować różnicówki w takich instalacjach.

Ciężko pojąć, co kolega ma zamiar zrobić.
    Szyna PE jest szyną PE, to samo z szyną N.
    A skoro przewód zasilający jest z osobną żyłą N i PE, to jakim cudem ... zerowanie (?)
  • #13 17517517
    Klycior
    Poziom 9  
    Bo wyczytałem gdzieś głupoty, że do rozdzieli muszę mieć wprowadzony PE jak osobny przewód. Jeśli takiego nie mam to powinienem postąpić tak jak w przypadku instalacji 2-żyłowej (zerowanie gniazd itd). Dlatego też napisałem ten post bo mi nic tu nie pasowało.

A jak z PE w rozdzielni ? Bo mam je wszystkie w jednej szynie - powinienem rozdzielić gniazda i np. oświetlenie osobno ? I z czym je w tej rozdzielni połączyć ? Mostek między N ?
    Nie zabijcie mnie za ten post jeśli obala on wszelkim prawa elektryki.
  • #14 17517526
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Obala. Dokładnie.
    A wystarczy zaprosić ... elektryka. Chociaż do tej rozdzielki, dla bezpieczeństwa użytkowników.
  • #15 17517572
    Klycior
    Poziom 9  
    Mam elektryka w rodzinie :) Przejadę się do niego na weekend i może mi to wyjaśni bo na tym mi zależy aby zrozumieć moje błędne rozumowanie.

No nic, chyba na tyle - dzięki ;)
  • #16 17517603
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Różnicówki nie może być, jeśli same gniazda są zerowane. Obecnie to "zerowanie" robi się dużo wcześniej, już w rozdzielnicy, bądź jeszcze wcześniej, wszystko po to by cienkie przewody robocze nie służyły również do ochrony. Obecnie nazywa się to rozdział PEN. Tak jak mówił CYRUS, wrzuć 5x6mm2, wszystkie przydatne obwody na przyszłość. Ale niestety, by to było dobrze zrobione to owa rozdzielnica już będzie raczej za mała, ale to zależy jeszcze od liczby obwodów w środku.
  • #17 17517647
    Klycior
    Poziom 9  
    To, że jeśli gniazda zerujemy to nie stosujemy różnicówki jest dla mnie zrozumiałe i jasne tylko w przypadku jej braku a tj. spowodowane instalacją 2-żyłową zerujemy gniazda i nie montujemy różnicówki. Dziś rano jeszcze przychodząc do pracy zastanawiałem się jak zrobić zerowanie w rozdzielnicy. Po przeczytaniu sporej ilości różnych tematów tak mi się wszystko wymieszało, że zwątpiłem. Rozdzielnia jest mała - taka jednoszynowa na 6 czy 8 esek. Mam ją w przedpokoju a to pokój który jeszcze nie został ukończony - "wisi" ona w powietrzu. Więc wymienię ją na większą, podjadę z flaszką do rodzinki w odwiedziny i czegoś się nauczę.

Cały mój problem dotyczył tak prostego schematu:

Instalacja elektryczna w bloku - schemat/budowa rozdzieli.

Co ciekawe zdjęcie jest z filmu z jutuby o nazwie: Jak rozdzielić PEN... a tam komentarz ze sporą ilością łapek:

Cytat:
    Super film, pięknie to wyszło, himalaje perfekcjonizmu. Na forum elektroda przez 2 godziny czytałem pomyje pseudo ekspertów na 20 odpowiedzi może jedna jest w miarę na temat reszta tylko frazesy typu " nie umisz, wołaj elektryka", a tutaj 20 minut filmu i wiem więcej niż po 2 dniach na elektrodzie :) Okey to lecimy dalej playlistę i oczywiście subskrybcja !

:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeprowadza remont mieszkania w bloku i zbudował instalację elektryczną, jednak napotkał problem z brakiem uziemienia w liczniku. Zasięgnął porady na temat budowy rozdzielni elektrycznej, w której przewody są podzielone na oświetlenie i gniazda. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zerowania gniazd, wprowadzenia przewodów do rozdzielni oraz zastosowania różnicówki. Użytkownik dowiedział się, że w przypadku instalacji 3-żyłowej nie ma potrzeby stosowania zerowania, a uziemienie powinno być realizowane w rozdzielni. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich przekrojów przewodów oraz na przyszłościowe planowanie instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA