logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana starej instalacji elektrycznej w bloku: 6 obwodów, zabezpieczenia, rozdzielnie

zaba111 03 Wrz 2023 11:50 498 6
  • #1 20719548
    zaba111
    Poziom 10  
    Witam nie chcę zakładać nowego tematu,mam parę pytań co do wymiany starej instalacji w bloku z wielkiej płyty.
    A więc mieszkanie 35m podlicznik na korytarzu-klatce.
    Planuję 6 obwodów.
    1.Oswietlenie całego mieszkania wraz łazienką i kuchnią 6 punktów.
    2.Gniazda w 2 pokojach-3 punkty.
    3.Łazienka gniazdo ,podświetlenie Led lustra,dzwonek do drzwi.
    4.Gniazdo pralka.
    5 Gniazdo piekarnik.
    6.Kuchnia 3 gniazda +wentylator.
    Proszę o jakieś wskazówki co o instalacji jakie zabezpieczenia, rozdzielnie.
    Z tego co do czytałem do gniazda na 3x2.5 zabezpieczenia b16,,oświetlenie 3x1.5 zabezpieczenie b10.
    Nie bardzo i jestem w temacie.

Moderowany przez krzysiek7:

Wydzielono z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3917379.html

• #2 20719617
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    zaba111 napisał:
    Nie bardzo i jestem w temacie.

To akurat widać już po tym co napisałeś a czego nie zacytowałem. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie jak osoba która nie jest w temacie nie robi instalacji elektrycznej od której zależy ludzkie życie. Prąd jest niewidoczny i nie wybacza złego wykonania instalacji.
    Coś słabo czytasz skoro tylko doczytałeś się o wymaganym jednym typie aparatu zabezpieczającego. W rozdzielnicy powinien być obowiązkowy więcej 1 typ aparatu.
    No ale skoro tobie się nie chce zagłębić wiedzy i dowiedzieć się jak bardzo nie jesteś w temacie to dlaczego inni mają tobie podawać na tacy? To co inni przypadkowi ludzie z internetu podadzą to i tak będzie ułamek tego co powinieneś wiedzieć aby zabrać się za to. Pytanie tylko czy to co przypadkowa osoba napisze będzie prawdą. Jak to zweryfikujesz?
    I na koniec, jak sprawdzisz swoją pracę czy jest prawidłowo wykonana? Co z pomiarami itp?

Już na tym co napisałeś to się wysypałeś.
  • #3 20719622
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    No jak kol. Żaba nie bardzo jest w temacie - to są 2 wyjścia:

1. Zatrudnić kompetentnych pracowników - którzy tą listę życzeń przekują w przewody, rozdzielnicę, gniazdka i wyłączniki /w współpracy z zarządcą budynku o ile np trzeba będzie coś pokuć poza mieszkaniem na klatce schodowej/, potem dokonają odpowiednich oględzin i pomiarów tego co zrobili czy jest OK najlepiej udokumentowane jakimś protokołem czy tam co

A wielka płyta to dosyć specyficzny rodzaj budynku akurat co do montażu instalacji elektrycznych /no taki bardzo twardy jest/ trzeba znaleźć takich co sobie w miarę poradzą

2. Postudiować forum - bo na wszystkie te pytania są dziesiątki/setki tematów :-)
  • #4 20719623
    zaba111
    Poziom 10  
    Zgadzam się raczkuję ,moim zadaniem będzie położenie nowych kabli ,no i też zakup potrzebnych do tego celu rzeczy.
    Z tąd też moja prośba o poradę.
    Na końcu elektryk to wszystko zepnie.
  • #5 20719627
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    wiem że to niezgodne z zasadami działu tak pisać - ale jest naprawdę setka tematów o wymianie instalacji w wielkiej płycie :-)
  • #6 20719637
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    zaba111 napisał:
    Zgadzam się raczkuję ,moim zadaniem będzie położenie nowych kabli ,no i też zakup potrzebnych do tego celu rzeczy.
    Z tąd też moja prośba o poradę.
    Na końcu elektryk to wszystko zepnie.

To proszę udaj się do tego elektryka co ma to wszystko spinać i jego się spytaj jak to powinno wyglądać. W końcu to on będzie spinał nie ja ani nikt z odpowiadających tutaj. Żebyś się czasem nie zdziwił jak przyjdzie elektryk, pokręci nosem i sobie pójdzie mówiąc że on tego nie będzie robił a już napewno się pod tym nie podpisze.
  • #7 20719641
    zaba111
    Poziom 10  
    Ok .Nie było tematu .Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany starej instalacji elektrycznej w bloku z wielkiej płyty. Użytkownik planuje zainstalować 6 obwodów, obejmujących oświetlenie, gniazda w pokojach, łazience oraz kuchni. Uczestnicy forum podkreślają, że ze względu na złożoność i ryzyko związane z instalacjami elektrycznymi, zaleca się zatrudnienie wykwalifikowanego elektryka do wykonania prac oraz przeprowadzenia pomiarów. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń, takich jak B16 dla gniazd oraz B10 dla oświetlenia. Użytkownik przyznał, że jego rola ograniczy się do położenia kabli i zakupu materiałów, a elektryk zajmie się finalizacją instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA