logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy za małe rezystory w taśmach LED skracają ich żywotność?

skorakora 25 Paź 2018 21:11 954 11
  • #1 17518149
    skorakora
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    Witam
    Zastanawiałem się ostatnio nad grzaniem się taśm LED i nasunęła mi się myśl:
    Skoro diody LED potrafią działać nawet 20lat to czemu taśmy LED padają po 4
    Zastanawia mnie czy nie są celowo dawane za małe rezystory do taśm ledowych by skrócić ich żywotność
    Co o tym sądzicie ?
  • #2 17518170
    mblazynski
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    20 lat to działają diody LED które nie grzeją się, takie same jak w starych sprzętach audio. Zwiększono luminancję diody LED, w tym zapotrzebowanie na energię i przy okazji wzrost temperatury. Półprzewodnik nie lubi wysokich temperatur, stąd krótsza żywotność.
  • #3 17518178
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Rezystory dobierane są dla prądu diod przy 12, czy 24V zasilania i tyle.
    To raczej producenci samych diod zawyżają ich parametry katalogowe.
  • #5 17518615
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6111
    LEDy dobrych producentów mają charakterystyki przewidywanej trwałości w funkcji temperatury.
    Wygląda to podobnie do:
    Ze względu na wykładniczą zależność łatwo wielokrotnie zmniejszyć trwałość.

W taśmie i małych LED-ach trudno uzyskać dobre warunki odprowadzania ciepła, a klient i tak tego nie ocenia, więc producent nie ma powodu żeby cokolwiek poprawiać, poza tym taśmy są względnie tanie ludzie przyzwyczaili sie że padają, poza tym nikt nie pyta z jakich diod producent to zmontował, więc można wsadzić najtańsze i cieszyć się że jest stały popyt.
    Inżynierowie wymyślili LED-y taż żeby były trwałe, ekonomiści "dopracowali" produkty na nich oparte tak aby szybko się psuły :)

Użytkownik może ocenić co najwyżej czy jest ciepłe w dotyku, ale tu czai sie pułapka im większa rezystancja termiczna od złącza do otoczenia tym cieplejsza struktura a zimniejsza powierzchnia, człowiek pomyśli "nie grzeją sie więc jest dobrze"

LEDy SMD są też dosyć słabo "zahermetyzowane" strukturę chroni jedynie cienka warstwa elastycznego sylikonu, w uszkodzonych taśmach czasem widać skorodowane blaszki wewnątrz LED-a. Wersje taśm zalane w całości "IP69" mają jeszcze gorsze odprowadzania ciepła i padają jeszcze szybciej.
  • #7 17522774
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    tronics napisał:
    W profilu aluminiowym?
    Profil rozproszy bez problemu, jednak mam wątpliwości czy rezystancję termiczną od struktury do profilu można uznać za zaniedbywalną jeśli mówimy o porównaniu temperatury/trwałości z innymi źródłami LED-owymi?
    Są produkowane paski na podłożach MCPCB tam będzie na pewno lepiej, i moc z metra może być większa.
  • #8 17522866
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Nie kupowałem nigdy paska ledowego, który nie byłby zbudowany na taśmie miedzianej, a miedź ciepło przewodzi dobrze. Jedynym problemem jest taśma dwustronna 3M, która już odprowadza zdecydowanie gorzej, ale nie na tyle źle by ledy się rozgrzewały do >100°C, a w profilu nie rozgrzewają się bardziej niż jakieś 60-70°C. Może być problem w przypadku taśm gdzie ktoś "cyganił" na LED i zwyczajnie daje prąd dużo większy niż nominalny by udawały taśmy droższe (teraz jest taka możliwość ze względu na popularyzację 2835 oraz chęć wyprzedania się z 3528). Do tej pory używałem 5050 (białe i RGB) i nie napotkałem problemu (innego niż szersze profile) Niedługo spróbuję 2835 z niby jeszcze większą mocą z metra, zobaczymy czy tam też jakoś będzie ok. 5630 nie mam i nie sprawdzałem, ale jak będę miał potrzebę kolejnego zakupu to i te sprawdzę.
  • #9 17523124
    kolo9
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    tronics napisał:
    Do tej pory używałem 5050 (białe i RGB) i nie napotkałem problemu (innego niż szersze profile).

Nagminnie spotykam taśmy "za szerokie" więc trudnowklejalne w profil. Jest to przyczyną złego odprowadzania ciepła, mimo pięknych parametrów samego profilu. Dodatkowo osadzanie na piankę profilu w drewnie (schody, krawędzie płyt), zakładanie dodatkowych osłon itp. -skraca czas dobrego świecenia i reklamacje.
    Jarek ma rację, że ludzie bagatelizują schładzanie. Później usiłują znaleźć winę poza sobą i wyłudzić reklamację. Drugi idiotyzm to podłączanie tańszych zasilaczy 12V niestabilizowanych.
  • #10 17523184
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    LED 5050, profil zamocowany na gipsie szpachlowym w wyżłobionym suporeksie (duża rezystancja termiczna, mała pojemność cieplna), całość przykryta przyklejoną deską (na piance montażowej, takiej do klejenia styropianu lub g-k) i... nie przegrzewa się nic. Zwężenia na fotce to przerwy między sekcjami. Aktualnie taśma jest załączona cała, praktycznie cały dzień. Nadal uważam, że problem mają ci co kupują oszukane produkty i/lub oszczędzają na profilach do led.
  • #11 17523290
    kolo9
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    tronics napisał:
    Nadal uważam, że problem mają ci co kupują oszukane produkty i/lub oszczędzają na profilach do led.
    -jak najbardziej w tym zakresie masz rację. Ale nie nadużywaj pianki, bo każda izolacja na powierzchni profilu obniża jego efektywność. Jakość taśmy to również trzymanie deklarowanej szerokości. Każdą jakość stracisz przy braku możliwości dokładnego wklejenia na spód profilu typu np.
    https://www.aphelektra.com/profile-aluminiowe...rofil-led-aluminiowy-wpustowy-deep-1metr.html
  • #12 17523430
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jeśli dla kogoś specjalne profile do LED są za drogie to zawsze może kupić "zwykły" profil w sklepie z profilami AL za tą samą cenę będzie kilka razy więcej metrów bieżących i ścianki grubsze, tylko że wybór ograniczony do prostych kształtów typu ceownik, kątownik, rura prostokątna i nie ma rowków na osłony, więc trzeba pomyśleć żeby to jakoś wyglądało.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem żywotności taśm LED, które często psują się po krótkim czasie, mimo że diody LED mogą działać nawet 20 lat. Uczestnicy wskazują, że przyczyną skrócenia żywotności taśm LED może być niewłaściwe odprowadzanie ciepła oraz zastosowanie zbyt małych rezystorów, co prowadzi do przegrzewania się diod. Zauważono, że producenci często stosują tańsze komponenty, co wpływa na jakość i trwałość produktów. Wskazano również na znaczenie odpowiednich profili aluminiowych do montażu taśm LED, które mogą poprawić warunki chłodzenia. Użytkownicy podkreślają, że jakość taśmy oraz jej montaż mają kluczowe znaczenie dla długowieczności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA