logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek wydajności - Od jakiegoś czasu FPS w grach stopniowo malały

Bartiii95 28 Paź 2018 23:52 2658 11
REKLAMA
  • #1 17524860
    Bartiii95
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Po zakupie tego komputera 3 lata temu, fpsy w LOLu i CSGO sięgały blisko 300. Z biegiem czasu było ich coraz mniej, aż czasem ledwo miałem te 200. Ostatnio zainstalowałem Windows 10 (formatując partycję C zajmującą cały dysk SSD). Gry mam poinstalowane na 3-letnim HDD. Odpalając CS:GO po instalacji systemu i małej przerwie niemalże się załamałem, fpsy oscylują mniej więcej w zakresie 30-100, w LOLu też są w granicy 100.
    Nie mogę wykluczyć problemów z dyskiem. Na HD Tune w zakładce health, pokazuje mi się ostrzeżenie przy "interface CRC error count" z opisem "były problemy z komunikacją, może to być spowodowane uszkodzonym kablem", od razu podłączyłem kabel od napędu żeby to sprawdzić, ale to samo. Spróbowałem zrobić file benchmark, 2 na 4 testy zostały przerwane przez jakiś błąd, a podczas wykonywania samego testu, dysk zauważalnie głośno pracował (miałem otwartą obudowę, przy zamkniętej mógłbym nie usłyszeć). Obecnie przeprowadzam error scan
    AKTUALIZACJA. Error scan 0.0%

Temperatury w trakcie grania na HWMonitor nie wychodziły poza 50 stopni. Jedynie wykonując jakiś benchmark na GPU, temperatura na nim wyszła poza 60.

Specyfikacja:
    ASRock B85M Pro

Intel i5-4460 4x3.2GHz
    Ballistix 4x4GB DDR3 1600MHz CL9
    Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB GDDR5
    Corsair VS Series 450W

Używam windows 10 i windowsowego defendera

Spadek wydajności - Od jakiegoś czasu FPS w grach stopniowo malały
  • REKLAMA
  • #2 17524895
    miódmalina
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Też to zauważyłem.
    Moim zdaniem jest to zmuszanie klienta do zakupu nowego sprzętu.
    Miałem kilka kompów, gdzie testy nic nie wykazywały.
    Jednak z każdą aktualizacją było gorzej.
    Niech każdy wyciąga własne wnioski.
  • REKLAMA
  • #3 17525345
    Bartiii95
    Poziom 7  
    Zainstalowałem dziś CSGO na SSD żeby to sprawdzić, ale bez zmian
  • REKLAMA
  • #5 17526194
    lazania
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Gram w CSGO od kilku lat i nie zauważyłem spadku fps po aktualizacjach. Po przejściu na ssd nastąpił nieznaczny wzrost fps. Jeżeli dyski i temp są w porządku to może jakieś parametry w biosie przestawiłeś ?
  • #6 17530184
    Bartiii95
    Poziom 7  
    Tematy pewnie jutro na spokojnie zastosuję

W BIOS nic nie grzebałem ostatnimi czasy, ale najwyżej spróbuję przywrócić ustawienia domyślne
  • #7 17532213
    lazania
    Poziom 17  
    W CSGO parametry startowe masz wklepane ?
    Włącz monitor wydajności, pograj ze 2 minuty i sprawdź czy wszystkie rdzenie na maksa pracują.
  • #8 17536451
    Bartiii95
    Poziom 7  
    Wybaczcie że tak długo, brak mi troszkę czasu

Parametry startowe mam wklepane

Zaraz wrzucę screeny z gry z parametrami

Spadek wydajności - Od jakiegoś czasu FPS w grach stopniowo malały Spadek wydajności - Od jakiegoś czasu FPS w grach stopniowo malały Spadek wydajności - Od jakiegoś czasu FPS w grach stopniowo malały
  • #9 17541473
    Bartiii95
    Poziom 7  
    Czy ktoś może coś z tego wywnioskować?
  • #10 17542762
    lazania
    Poziom 17  
    Procesor graficzny obciążony prawie na maksa, więc więcej klatek nie wyciśnie. Sterowniki może wgrać nowe na czysto ?
  • REKLAMA
  • #11 17543329
    Bartiii95
    Poziom 7  
    Świeżo instalowane, system stawiałem niecały miesiąc temu

Apropo, czy przypadkiem CSGO nie siedzi na samym procku? I to w nim mam ogromne problemy. Przy najbliższej możliwości załączę zrzuty
  • #12 17544123
    lazania
    Poziom 17  
    Zgadza się, w csgo procek przedewszytkim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spadek wydajności FPS w grach, takich jak CS:GO i League of Legends, po trzech latach użytkowania komputera. Po zainstalowaniu systemu Windows 10 i przeniesieniu gier na HDD, FPS spadły do 30-100. Wskazano na możliwe problemy z dyskiem twardym, w tym błędy komunikacji i głośną pracę dysku. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie temperatur, napięć zasilacza oraz ustawień BIOS. Zauważono, że procesor graficzny jest obciążony, co może ograniczać wydajność. Użytkownik planuje przywrócić ustawienia domyślne BIOS oraz zaktualizować sterowniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA