logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor NyTech NM14P38LR - dioda pomarańczowa, kineskop nie działa, naprawa zasilacza

deliberabundus 08 Maj 2002 23:30 2572 11
REKLAMA
  • #1 15051
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Witam!
    Mam monitor NyTech NM14P38LR, w którym po włączemiu zapala się ma chwilę pomarańczowa dioda. Wyłączenie i włączenie ponowne nie powoduje już takiego efektu (i dopiero po odczekaniu ok. 2 min. sytuacja się powtarza).
    Kineskop w ogóle nie rusza.
    Monitor dostałem już po wcześniejszej naprawie: płytka jest popękana po stronie zasilacza a uszkodzone ścieżki zastąpiono swobodnymi przewodami.
    Dodam, że nie mam schematu, więc wszystko robię "matodą Macajewa".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15200
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    A na czym ten zasilacz jest? Nie przypadkiem na 3842?
  • #3 15203
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Dokładnie na SG 3842M, ponadto jest tam tranzystor SSS6M60A( lub coś podobnego odczytałem lusterkiem więc musiałem odbić to drugi raz).
    Przypominam, że popękała płytka i ktoś ją połatał kabelkami, chociaż w zasadzie nie zmiemił układu, to przy peknięciu coś mogło się posypać.
    Uprzedzam, że znam się na płytach głównych i kartach a nie na monitorach.

Dzięki za zaineresowanie i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 15272
    Displays
    Poziom 13  
    Podobne obiawy miałem w Acerze 7276e. Uszkodzenie nie leżalo po stronie zasilacza. Okazało się że brak napięcia +70 V, przebicie IRF640 sterującego H-drv niepozwalało wyzwolić transformatora regulującego Vref i wygaszało przetwornicę. Ponowny zaskok następowal po kilku minutach lub po rozładowaniu kondzioła filtrującego. Sprawdź więc cały obwód Hdrv . Jak chcesz jestem cały czas na GG nr.3848839. Jakoś damy sobie radę z tym maleństwem
  • #5 15275
    deliberabundus
    Poziom 23  
    No dobra. Co to jest ten Hdrv?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 15278
    Displays
    Poziom 13  
    H-drv sest to sygnał wysyłany z procesora odchylania (DEFLECTION PROCESSOR np.TDA9103, 9105; 9112 itd - duża kość bisko procka :smile:
    . Daj na GG podam Ci nak namierzyć :smile:
  • #7 15281
    Displays
    Poziom 13  
    czasami podawane jest jako H+

• #8 15282
    Displays
    Poziom 13  
    czasami podawane jest jako H+

• REKLAMA
  • #9 15284
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Jeszcze nie używałem GG, a ponieważ mam jutro(dzisiaj) pracownię fizyczną, więc, jeżeli nie masz nic przeciwko odezwę się za 24h.

Pozdrawiam.
  • #10 15475
    deliberabundus
    Poziom 23  
    To cholerne GG nie chce mnie zalogować!
    O słodka ironio.
    Monitor wciąż nie działa. Wymieniłem 3842, prawdziłem luty w zasilaczu, wyluowałem wyjście na WN, sprawdziłem diody i nic dalej to samo. Jest tam jeszcze 4N35 może to on, albo tranzystor SSS6N60A(Korea). W stanie "ustalonym" są ma nim napięcia:
    Ugd=314V
    Usd=314V
    Ugs=0V
    Na wszystkich nóżkach 3842 jest 0V poza 7 na której jest 13V( poza tym U1=1V,U2=2V)
    Na wejściu transformatora nie ma żadnego napięcia.
    Poza tym jaką rezystancję ma trafo WN( bo u mnie 0,3Ohma).
    Kineskop nawet nie mrugnie, zresztą na wejściu trafa WN nie ma napięcia.

Dodałem:
    Czy to może być transformator w zaliaczu. Wprawdzie padaje one bardzo rzadko,ale...

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: deliberabundus dnia 2002-05-08 03:43 ]
  • #11 15607
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Czy masz coś po wtórnej zasilacza ?

Mosfeta, elki wokół 3842 i sam układ i rezystor przy 3 pinie (to wszystko powinno się razem wymienić), sprawdź również rezystor prądowy przy mosfecie, jeśli była pęknięta płytka to 4N35 też mógł polecieć.
    Sprawdź jeszcze filtrację napięcia na gałęzi +185V lub coś w tym guście - nie mam schematu ale wszystkie na 3842 są podobne.
  • #12 15640
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Na wyjściu zalilacza pojawia się tylko impuls w momencie włączania ( za każdym razem trzeba odczekać po poprzednim włączeniu - inaczej nie pojawia się nic).
    Sprawdziłem też napięcia wokół 4N35 - też nic. Ponieważ nie znam się na monitorach( pomimo wykształcenia elektronicznego) mogę tylko podawać napięcia i reakcje układu na wasze sugestie.
    DZIĘKI

Podsumowanie tematu

✨ Monitor NyTech NM14P38LR po włączeniu sygnalizuje pomarańczową diodą przez chwilę, następnie nie reaguje, a kineskop nie uruchamia się. Płytka zasilacza jest popękana i naprawiana przewodami, bez schematu, co utrudnia diagnozę. Zasilacz oparty jest na układzie SG 3842M oraz tranzystorze SSS6M60A. Problem może nie leżeć wyłącznie po stronie zasilacza – podobne objawy w innych monitorach były spowodowane brakiem napięcia +70 V i uszkodzeniem tranzystora IRF640 sterującego sygnałem H-drv (sygnał z procesora odchylania, np. TDA9103, 9105, 9112). W monitorze NyTech brak jest napięcia na transformatorze wysokiego napięcia (WN), a na wyjściu zasilacza pojawia się jedynie impuls przy włączeniu, który wymaga przerwy ok. 2 minut, by się powtórzyć. Sprawdzono i wymieniono układ 3842, lutowania, diody, tranzystor SSS6N60A oraz optoizolator 4N35, jednak problem pozostaje. Sugerowane jest sprawdzenie rezystancji transformatora WN, filtracji napięć na gałęzi +185 V, rezystorów prądowych przy mosfecie oraz całego obwodu H-drv. Brak napięć na nóżkach 3842 poza pinem 7 (13 V) wskazuje na możliwe uszkodzenia elementów sterujących lub transformatora. Diagnostyka prowadzona metodą pomiarów i obserwacji reakcji układu bez schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA