logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor NyTech NM14P38LR - brak +12V, żółta dioda gaśnie po 2-3 sek.

deliberabundus 08 Sie 2002 22:24 1706 2
  • #1 31694
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich!
    Cały tydzien czekałem by napisać ten post. :D

Naprawiam monitor NyTech NM14P38LR ( firma jako taka chyba nie istnieje, chociaż mam jeszcze 17" tego "producenta; identyczne oznaczenie ma pewien LITEON ).
    Problem polega na tym, że po włączeniu monitora zapala się żółta dioda i po 2-3 sekundach gaśnie. Nic nawet nie zapiszczy. Sprawdziłem napięcia no i okazało się, że nie ma +12V. Wszystkie pozostałe są w porządku(przynajmniej przez moment :) ). Dodam, że monitor był już naprawiany. Z jakiegoś nieznanego mi powodu płyta pękła odcinając ścieżki zasilania, oraz w okolicy TDA1675A. Sprawdziłem przez ten tydzień wszystkie tranzystory (mam nadzieję :?)- są sprawne. Zimnych lutów nie znalazłem.
    Zamiast 12V pojawia się coś ok. 0,4V

Średnio znam się na monitorach (tutaj liczy się raczej doświadczenie niż wiedza teoretyczna), a bez schematy to nie ma szans bym dał radę...
  • #2 32039
    tomtele1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam !!!
    Sprawdzałeś gałęź 12V ? jakie wnioski ?
    A tak wogóle to bym na twoim miejscu sztucznie obciążyłbym zasilacz żarówką i dopiero podumał czemu nie startuje.
    powodzenia
    Tomek
  • #3 32444
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Kurcze...

Które wyjścia zasilacza obciążyć. Nie będę się tłumaczył, dlaczego nie wiem jak to zrobić, bo nie wiem.
    On ma parę wyjść i nie wiem.

Narysuję jak wygląda.
REKLAMA