logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra G-603 z AT95 - stłumiony dźwięk i echo silnika, jak poprawić?

Kajzer_1 01 Lis 2018 14:12 2745 5
REKLAMA
  • #1 17532012
    Kajzer_1
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Posiadam taki gramofon jak w tytule i mimo posiadania dobrej wkładki (Audio Technica- AT 95) oraz przedwzmacniaczy gramofonowych z kontrolera Djskiego oraz oryginalnego przedwzmacniacza z Unitry, dźwięk brzmi bardzo stłumiony, oraz bardzo wyraźnie słychać "echo" kręcącego się silnika w głośnikach.
    Sprawdzałem na dwóch wzmacniaczach (Yamaha RX-V559 oraz Unitra PW 8010), dwóch wkładkach (oryginalna MF-100 oraz AT95) i dwóch przedwzmacniaczach (z Kontrolera DJ Numark N4 oraz wzmacniacza wbudowanego w wzmacniacz Unitra PW 8010) i problem nie ustępuje!
    Słyszałem tą samą płytę z identyczną konfiguracją (wkładka, wzmacniacz) tylko że z gramofonem (Pro-Ject) i płyta brzmiała WYRAŹNIE lepiej i czyściej. Co mogę wymienić w gramofonie lub jego elektronice aby poprawić jakość dźwięku i zniwelować problem?
    Zamieszczam schematy, jeśli będą potrzebne:
    Unitra G-603 z AT95 - stłumiony dźwięk i echo silnika, jak poprawić? Unitra G-603 z AT95 - stłumiony dźwięk i echo silnika, jak poprawić?
  • REKLAMA
  • #2 17532066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17532080
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    Dodano po 51 [sekundy]:

Koderr napisał:
    To jest tylko układ zasilania napędu i stabilizacji obrotów.

Niestety, nie tylko...

Do sprawdzenia:

Ja bym go odłączył (dla testów).
  • REKLAMA
  • #4 17532122
    Kajzer_1
    Poziom 7  
    Koderr napisał:
    Te schematy nic nie mówią. To jest tylko układ zasilania napędu i stabilizacji obrotów.
    Napisałeś "i płyta brzmiała WYRAŹNIE lepiej i czyściej." Czy rozumieć należy, że ten efekt występuje tylko podczas odtwarzania jednaj konkretnej płyty?
    Jeśli tak, to ją po prostu wyrzuć - sam też się nabrałem na ofertę czarnych płyt w biedronce, na szczęście kupiłem jedną, choć tytuły i wykonawcy kusili.
    Na szczęście, bo dźwięk okazał się katastrofalny, jakbym słuchał starego magnetofonu zamkniętego w przykrytym wiaderku.

Nie,problem nie występuje na jednej płycie. Sprawdzałem na trzech,tylko po prostu jednej miałem okazję posłuchać na gramofonie Pro-Ject

Dodano po 51 [sekundy]:

Włodzimierz Wojtiuk napisał:
    Dodano po 51 [sekundy]:

Koderr napisał:
    To jest tylko układ zasilania napędu i stabilizacji obrotów.

Niestety, nie tylko...

Do sprawdzenia:

Ja bym go odłączył (dla testów).

Hah,patrzyłem na schematy a nie spojrzałem co jest pod nimi : ) ,spróbuję to odłączyć ,czy po prostu odlutować i zobaczę jak to gra ;P
  • REKLAMA
  • #5 17532139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17532622
    Kajzer_1
    Poziom 7  
    Zrobiłem jak mówiłem,i efekt jest widoczny gołym okiem uchem :) .Czasem zdarzają się mikrotrzaski jednak to tylko jakość mojego lutowania.
    Dziękuje za pomoc, potestuje kilka dni i dam znać ,czy wszystko w porządku
REKLAMA