logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć moduł Sonoff WiFi do bramy Avidsen ever 212?

grekpg 01 Lis 2018 14:22 9822 7
REKLAMA
  • #1 17532034
    grekpg
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Posiadam bramę Avidsen ever 212

tu jest instrukcja https://drive.google.com/file/d/0B8YzBddv2FXWMTIzMDQ4MTc2RTQ5NDg5MTowLjE/view?usp=sharing

a tutaj fragment z opisem płyty głównej, jest tam wejście na zewnętrzny przycisk sterowania.

Jak podłączyć moduł Sonoff WiFi do bramy Avidsen ever 212?

Dokupiłem do tego sonoff moduł sterowany przez wifi, i zastanawiam się jak to podłączyć :

to jest link do aukcji https://allegro.pl/sonoff-wi-fi-brama-z-czujn...2E5ZmUwZTRmOGE3YzU1ZjQzNzgxOWMyMTNmNmE4ZmY%3D

cytat z instrukcji

Bezprzewodowy włącznik otwarcia (bramy, furtki, drzwi) z WIFI sterowany przez telefon z androidem lub iPhone`a. Urządzenie przerobione w taki sposób, że na wyjściu nie ma napięcia, a podanie sygnału powoduje zamknięcie obwodu na określony czas z przedziału 0,5s - 10s.

w sterowniku bramy mam 1 port na zewnętrzny przełącznik jak mam podłączyć go to sonoff dodatkowo do jakiegoś zasilania ?

Będę wdzięczny za wskazówkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17532046
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Do wyjścia NO w sonoff podłączasz port na zewnętrzny przycisk. I musisz synonoff podpiąć pod 230v. Miej na uwadze że ten sonoff to chiński wynalazek do tego zasilany z 230v i przerabiany przez niewiadomo kogo. Jak pójdzie 230v na bramę to spalisz centralkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17533191
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Przeróbka (jeśli poprawnie przeprowadzona) jest 100% bezpieczna - odcina wyjście przekaźnika od 230V i podłącza zaciski wyjściowe bezpośrednio do styków przkekażnika. Dla bezpieczeństwa możesz zdjąć obudowę i sprawdzić czy przeróbka jest przeprowadzona tak jak tu : https://www.smartnydom.pl/forum/zglaszanie-no...nalnosci/modyfikacja-sonoffa-wyscie-bez-230v/ (link do jpg w pierwszym poście).

Jest inna inszość - nie radzę podpinać tego chińczyka do jakiegoś ważkiego układu - np. otwierania garażu lub alarmu - CAŁE sterowanie idzie przez serwer chińczyków (ITEAD.CC Yuxing Multiple-use Building, Huaya Industrial Park, Jihua Road, Longhua Dist. Shenzhen, Guangdong, 518000 China) - i może mam paranoję ale przecież mogą z tym zrobić co zechcą - od monitorowania ruchu po otwarcie dowolnego SonOffa.

Są przeróbki firmware uniezależniające SonOffa od ich chmury (np. https://www.supla.org/pl/ ) ale to niestety nieco wyższa szkoła jazdy.
  • REKLAMA
  • #4 17533212
    grekpg
    Poziom 10  
    Dzieki za podpowiedzi, bramę też mam chińską więc jest komplet. Są tego typu europejskie moduły ?

Jeżeli chodzi o przeróbkę - za chwilę to sprawdzę, a o bezpieczeństwo - czy po wgraniu softu supla nie mamy już odcięcią od chińskiej chmury ? - ten sonof ma wgrane właśnie oprogramowanie pod suplę.
  • #5 17533252
    kood
    kotbury napisał:
    Są przeróbki firmware uniezależniające SonOffa od ich chmury (np. https://www.supla.org/pl/ ) ale to niestety nieco wyższa szkoła jazdy

Autor ma właśnie taką przeróbkę, chińskiego softu nie ma, jest nasza supla. Z tym że nie rozumiem dlaczego nie wziął dedykowanego zamela sbw-1 który mogl by zasilić z 24v od bramy.
  • #6 17533260
    grekpg
    Poziom 10  
    zamek kosztuje 230 zł bez czujnika otwarcia, ten przerobiony sonof z czujnikiem 60 zł, na polskim sofcie z wgraną supla. Zssilanie do bramy mam 230 v wiec nie robi mi to różnicy - w puszcze bramy mam 230.
  • REKLAMA
  • #7 17533283
    kood
    Ten cały czujnik otwarcia to kontaktron za 5zł, zamel ma 2 wejścia gdzie można wpiąć kontaktron lub krańcówki bramy.
  • #8 18542062
    grekpg
    Poziom 10  
    Działa od lat jak należy :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć moduł Sonoff WiFi do bramy Avidsen ever 212, należy podłączyć wyjście NO z Sonoff do portu na zewnętrzny przycisk sterowania bramą. Sonoff musi być zasilany z 230V, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia centralki bramy, jeśli nie zostanie prawidłowo przerobiony. Użytkownicy zalecają sprawdzenie przeróbki, aby upewnić się, że wyjście przekaźnika jest odcięte od 230V. Istnieją również alternatywne moduły, takie jak Zamel SBW-1, które mogą być bardziej odpowiednie do tego zastosowania. Po wgraniu oprogramowania Supla, Sonoff nie będzie już zależny od chińskiej chmury, co zwiększa bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA