logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a6 c6 - Włączony zapłon bardzo szybko rozladowuje akumulator

kilun1 01 Lis 2018 22:13 8580 14
REKLAMA
  • #1 17532867
    kilun1
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Witam. Mam problem w swoim audi gdyz po włączeniu zapłonu i postawieniu choćby na 5 minut akumulator sie wyładuje doszczętnie tak ze trzeba go ładować 5h by odpalił. Akumulator ma 88ah i ma niespełna pol roku. Dodam że auto może stać tydzien i odpala bez problemu. Sprawdzalem komputerem były tylko informacje o niskim prądzie spoczynkowym ale nic nie jest napisane co to powoduje. Światła czy dmuchawa zawsze wyłączona nawet ekran od mmi wyłączam jednak słychać ze coś tam burczy pod konsolą tak jak by pompa paliwa tylko ze ona jest w zbiorniku i jej nie słychać.. Jest to bardzo irytujące gdyz kazda podłączenie pod komputer skutkuje wielorodzinnym ładowaniem akumulatora. Jakies pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 17532930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 17532938
    jacekwwy
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Szukać........ szukać..... szukać przyczyny odłączać pojedynczą bezpieczniki (oczywiście zrób zdjęcie żeby nie pomieszać) miernik do rąk odłączasz pojedynczą bezpieczniki i sprawdzasz która linia odpowiadająca do danego bezpiecznika "żre" ci najwięcej prądu jak np: do bezpiecznika przypisane jest radio, oświetlenie wewnętrzne i ogrzewanie lusterek to już tu szukasz przyczyny.
    Pobór prądu zależy od samochodu i ile ma bajerów ale powinien być coś koło tego 0,05 A
  • REKLAMA
  • #4 17533005
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Ocena: 131
    Hmm. U mnie akumulator NoName odmówił posłuszeństwa przy trzecim uruchamianiu...
    Podaj markę aku i rok produkcji . Ewentualnie zdjęcie ...
    To nie żart .

Niski prąd spoczynkowy ? według mnie to super sprawa .
  • #5 17533009
    kilun1
    Poziom 10  
    Czemu super sprawa? Jutro sie do niego dostane i sprawdzę. Ale wydaje mi sie ze jest wporzadku gdyz auto jak stoi nie używane trzyma prąd i kręci rozrusznik szybko A ma czym bo tam 3.0 tdi
  • REKLAMA
  • #6 17533031
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Ocena: 131
    Trzyma prąd , jaki ?
    Niestety ale brak jakiejkolwiek wiedzy o elektryczności autora, wyklucza możliwość pomocy w temacie .
    Proszę zaprowadzić pojazd do elektryka samochodowego .
    Temat do przeniesienia .
  • #7 17533032
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Podaj Stan napięcia akumulatora na zaciskach w spoczynku, stan napięcia na zaciskach akumulatora przy zapalonym silniku,stan napięcia i pobór prądu przy włączonym zapłonie i nie uruchomionym silniku.
    Masz może dogrzewanie lub webasto elektryczne?
  • REKLAMA
  • #8 17533947
    kilun1
    Poziom 10  
    A więc tak. Po sprawdzeniu miernikiem przy odpalonym aucie jest 13.85v. Przy zgaszonym 12.1v wiec chyba juz mam odpowiedź. Co do akumulatora widac ze świeży (Tak już kupiłem auto) nie nie ma żadnej naklejki. Tylko takie cos ale to juz nie istotne. Chyba czeka mnie wymiana bo powinien mieć więcej prawda?
    Audi a6 c6 - Włączony zapłon bardzo szybko rozladowuje akumulator

Co do webasto to na wyposażeniu jest jednak one nie dziala. Komputer pokazuje zwarcie przewodu plusowego od pompy obiegowej i nie startuje
  • #9 17534189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17534778
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 419
    jaszto napisał:
    Przy uruchomionym silniku i obrotach 2-3 tys obr/min powinno być 14,4-14,6V. Po załączeniu świateł i tylnej szyby napięcie nie powinno się zmniejszać.

Nie mieszaj. To auto z "inteligentnym" sterowaniem pracą alternatora i napięcie ładowania 13,5V nie jest niczym dziwnym o ile wynika ono z obliczeń sterownika a nie awarii alternatora.
    Akumulator najprawdopodobniej stracił pojemność.
  • #11 17534867
    kilun1
    Poziom 10  
    W takim razie sprobuje go przekodowac na akumulator o wiekszej pojemnosci gdyz zakodowany jest na 80ah. Zmienie na 95 moze dostanie wiecej pradu. Jescze pytanko gdzie ewentualnie mozna sprawdzic stan akumulatora ?
  • #12 17534983
    Zbychul
    Poziom 22  
    Ocena: 189
    Jeśli aku jest sprawny, to sprawdź czy przypadkiem świece żarowe nie są na stałe włączone "po stacyjce", bo to chyba jedyne co mogło by w takim tempie go rozładować.
  • #13 17534991
    kilun1
    Poziom 10  
    Kontrolka od świec zapala się i gaśnie A silnik ma tylko blad z recyrkulacji spalin. Swiece bym wykluczył gdyz dawno by je szlak trafił gdyby grzały non stop
  • #14 17535001
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Akumulator stracił pojemnośc zapewne.
  • #15 17575027
    kilun1
    Poziom 10  
    Sprawdzałem akumulator w sklepie i pan powiedział że jest dobry ze trzyma napięcie pod obciążeniem. Sprawdzał ładowanie było 13.9v wiec mówi że moglo by być odrobinkę więcej no ale ładuje. I po jego diagnostyce auto odpalił jednak pokazywalo komunikat o słabym napięciu. Wczoraj wieczorem ladowalem kilka godzin i po ładowaniu mialem napięcie 13.4 v zamknąłem auto i rano było tylko 12.2v dziwne ze w ogole odpala ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A6 C6 zgłasza problem z szybkim rozładowywaniem akumulatora po włączeniu zapłonu, mimo że akumulator ma pojemność 88Ah i jest stosunkowo nowy. Po kilku minutach włączonego zapłonu akumulator rozładowuje się do zera, co wymaga długiego ładowania. Użytkownik sprawdził komputer, który wskazał niski prąd spoczynkowy, ale nie określił przyczyny. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie alternatora, odłączenie bezpieczników w celu zidentyfikowania źródła poboru prądu oraz monitorowanie napięcia akumulatora w różnych stanach. Użytkownik zauważył, że napięcie akumulatora przy uruchomionym silniku wynosi 13.85V, a przy zgaszonym 12.1V, co sugeruje możliwą utratę pojemności akumulatora. Wskazano również na możliwość problemów z podgrzewaniem lub innymi komponentami elektrycznymi, które mogą powodować nadmierny pobór prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA