Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi a6 c6 - Włączony zapłon bardzo szybko rozladowuje akumulator

01 Lis 2018 22:13 1059 14
  • Poziom 9  
    Witam. Mam problem w swoim audi gdyz po włączeniu zapłonu i postawieniu choćby na 5 minut akumulator sie wyładuje doszczętnie tak ze trzeba go ładować 5h by odpalił. Akumulator ma 88ah i ma niespełna pol roku. Dodam że auto może stać tydzien i odpala bez problemu. Sprawdzalem komputerem były tylko informacje o niskim prądzie spoczynkowym ale nic nie jest napisane co to powoduje. Światła czy dmuchawa zawsze wyłączona nawet ekran od mmi wyłączam jednak słychać ze coś tam burczy pod konsolą tak jak by pompa paliwa tylko ze ona jest w zbiorniku i jej nie słychać.. Jest to bardzo irytujące gdyz kazda podłączenie pod komputer skutkuje wielorodzinnym ładowaniem akumulatora. Jakies pomysły?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 18  
    Szukać........ szukać..... szukać przyczyny odłączać pojedynczą bezpieczniki (oczywiście zrób zdjęcie żeby nie pomieszać) miernik do rąk odłączasz pojedynczą bezpieczniki i sprawdzasz która linia odpowiadająca do danego bezpiecznika "żre" ci najwięcej prądu jak np: do bezpiecznika przypisane jest radio, oświetlenie wewnętrzne i ogrzewanie lusterek to już tu szukasz przyczyny.
    Pobór prądu zależy od samochodu i ile ma bajerów ale powinien być coś koło tego 0,05 A
  • Poziom 16  
    Hmm. U mnie akumulator NoName odmówił posłuszeństwa przy trzecim uruchamianiu...
    Podaj markę aku i rok produkcji . Ewentualnie zdjęcie ...
    To nie żart .

    Niski prąd spoczynkowy ? według mnie to super sprawa .
  • Poziom 9  
    Czemu super sprawa? Jutro sie do niego dostane i sprawdzę. Ale wydaje mi sie ze jest wporzadku gdyz auto jak stoi nie używane trzyma prąd i kręci rozrusznik szybko A ma czym bo tam 3.0 tdi
  • Poziom 16  
    Trzyma prąd , jaki ?
    Niestety ale brak jakiejkolwiek wiedzy o elektryczności autora, wyklucza możliwość pomocy w temacie .
    Proszę zaprowadzić pojazd do elektryka samochodowego .
    Temat do przeniesienia .
  • Poziom 26  
    Podaj Stan napięcia akumulatora na zaciskach w spoczynku, stan napięcia na zaciskach akumulatora przy zapalonym silniku,stan napięcia i pobór prądu przy włączonym zapłonie i nie uruchomionym silniku.
    Masz może dogrzewanie lub webasto elektryczne?
  • Poziom 9  
    A więc tak. Po sprawdzeniu miernikiem przy odpalonym aucie jest 13.85v. Przy zgaszonym 12.1v wiec chyba juz mam odpowiedź. Co do akumulatora widac ze świeży (Tak już kupiłem auto) nie nie ma żadnej naklejki. Tylko takie cos ale to juz nie istotne. Chyba czeka mnie wymiana bo powinien mieć więcej prawda?
    Audi a6 c6 - Włączony zapłon bardzo szybko rozladowuje akumulator

    Co do webasto to na wyposażeniu jest jednak one nie dziala. Komputer pokazuje zwarcie przewodu plusowego od pompy obiegowej i nie startuje
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 31  
    jaszto napisał:
    Przy uruchomionym silniku i obrotach 2-3 tys obr/min powinno być 14,4-14,6V. Po załączeniu świateł i tylnej szyby napięcie nie powinno się zmniejszać.

    Nie mieszaj. To auto z "inteligentnym" sterowaniem pracą alternatora i napięcie ładowania 13,5V nie jest niczym dziwnym o ile wynika ono z obliczeń sterownika a nie awarii alternatora.
    Akumulator najprawdopodobniej stracił pojemność.
  • Poziom 9  
    W takim razie sprobuje go przekodowac na akumulator o wiekszej pojemnosci gdyz zakodowany jest na 80ah. Zmienie na 95 moze dostanie wiecej pradu. Jescze pytanko gdzie ewentualnie mozna sprawdzic stan akumulatora ?
  • Poziom 20  
    Jeśli aku jest sprawny, to sprawdź czy przypadkiem świece żarowe nie są na stałe włączone "po stacyjce", bo to chyba jedyne co mogło by w takim tempie go rozładować.
  • Poziom 9  
    Kontrolka od świec zapala się i gaśnie A silnik ma tylko blad z recyrkulacji spalin. Swiece bym wykluczył gdyz dawno by je szlak trafił gdyby grzały non stop
  • Poziom 43  
    Akumulator stracił pojemnośc zapewne.
  • Poziom 9  
    Sprawdzałem akumulator w sklepie i pan powiedział że jest dobry ze trzyma napięcie pod obciążeniem. Sprawdzał ładowanie było 13.9v wiec mówi że moglo by być odrobinkę więcej no ale ładuje. I po jego diagnostyce auto odpalił jednak pokazywalo komunikat o słabym napięciu. Wczoraj wieczorem ladowalem kilka godzin i po ładowaniu mialem napięcie 13.4 v zamknąłem auto i rano było tylko 12.2v dziwne ze w ogole odpala ...