logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Epox 8RDA3+ PRO współpracuje z Athlon 1.8 XP? Problemy z restartem i siecią

Jubel 31 Sie 2005 08:40 1952 15
REKLAMA
  • #1 1779686
    Jubel
    Poziom 12  
    Witam
    Chciałem zapytać czy płyta Epox 8RDA3+ PRO powinna działać z Athlonem 1,8 XP.
    Pytam ponieważ zastosowałem ten procesor i płyta odstawiała różne dziwne numery np. nie działała funkcja uruchom ponownie, komputer się restartował zaczynał czytć dysk i ponownie się restartował, po wyłączeniu i włączeniu Windowsy XP załadowały się normalnie. Karta sieciowa nie widziała sieci, dzwiękowa nie umiała rozpoznać głośników.
    Wymieniłem płytę na nową ale jeszcze jej nie uruchomiłem. W FAQ na stonie producenta znalazłem tabelę z procesorami i z niej nie wiem czy dobrze ją rozumiem nie ma wymienionego procesora. W podstawowym opisie płyty napisane jest że współpracuje z procesorami od 1,5 XP
    Co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 1779907
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Płyta powinna działać z tym procesorem.
    Gdyby go nie obsługowała to komputer nie uruchomiłby się wcale.

Z opisu jaki podałeś wynika, że płyta jest niesprawna. Albo jakiś inny problem sprzętowy lub programowy.
  • REKLAMA
  • #3 1780060
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Spokojnie z tym Athlon'em powinna śmigać. Twoja płyta ---> CPU Socket:
    Supports 462-pin Socket-A for AMD Athlon XP processors 1500+ to 3400+ with 266/333/400MHz FSB. Obsługuje też Smpron’y.

Masz coś z płytą lub procesorem.

Sprawdź procesor na innej płycie.
  • #4 1780405
    Jubel
    Poziom 12  
    Procesor i inne komponenty napewno sa sprawne. Zostały przełożone na stara płytę i wszystko śniga. Tamtą płytę wymieniłem w ramach gwarancji, nowa już jest w domu i czeka na przełożenie. Chciałem się upewnić co do tego procesora. Może wieczorem uda się mi to przełożyć i zobaczę czy się coś zmieni na lepsze.
  • #5 1782679
    Jubel
    Poziom 12  
    Uruchomiłem drugą płytę taka samą Epox 8rda3+ pro i efekt jest ten sam czyli po resecie nie uruchamia się system tylko się wkoło resetuje. Pomga ponowne wyłączenie. Reszty co opisywałem wcześniej nawet nie sprawdzałem.

W komputerze jest Athlon 1,8XP, 2x256MB/400 Elixiry, Radeon 9000 His Eskalibur, zasilacz Codegen 350W, dysk teraz 8GB i nagrywarka CD LiteOn.
    Wszystko na starej płycie działa poprawnie.
    Nie wiem juz w czym leży problem, grafikę podmieniałem na starszą PCI z braku komponentów nie mam już co podmienić.
    Co może za diabeł siedzieć w tym wszystkim może ktoś miał podobny problem.
  • #6 1782693
    raf1al
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Małe pytanko czy zrobiłeś świeżą instalkę wina w tej konfiguracji z płytą Epox 8rda3+pro ?
    :D
  • REKLAMA
  • #7 1782739
    Jubel
    Poziom 12  
    Tak. Specjalnie podłączyłem do tego starszy dysk 8GB z jedną partycją. Poprzednio instalowałem system na 40GB. Efekt ten sam. Przy instalacji pojawił się problem przy 33 minucie podczas rozpoznawania urządzeń komputer jako sam w sobie się nie zawiesił ale instalacia w tym miejscu się zatrzymała. Po ponownym inastalowaniu jakoś poszło.
  • #8 1782811
    raf1al
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Pamięć - zostaw jedną i próbuj (jeżeli nie to je zamień ).:|
    Bios rozpoznaje procka jako Athlona 1.8 Xp ?
    A tu programik do testu pamieci . :D (memtest86 ver 3.2)

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

A tu poczytaj , czy coś kręciłeś ? :D
  • REKLAMA
  • #9 1783150
    Jubel
    Poziom 12  
    Bios rozpoznaje procka. Uruchamiałem na karzdym module pamięci osobno w róznych slotach. Przełączałem pamięci z byspy na auto ale to tez nie robi różnicy. Bios ustawiony standartowo jak fabryka kazała. Spróbuje popołudniu podmienić pamięci na twinmosy może się coś odmieni.
  • #10 1783190
    przemas84
    Poziom 16  
    Moim zdaniem powninienes sprawdzic wszystkie uzadzenia ktore podlaczasz na plyte, zwlaszcza jezeli masz cos na PCI. Bo moze byc tak ze cos sieje, blokuje przerwania albo w jakis inny sposob nie chce wspolpracowac z plyta.
  • #11 1783306
    Jubel
    Poziom 12  
    Mam tylko w AGP Radeona 9000 i zamieniałem go na starszego S3/Virge na PCI bez efektu :(
  • #12 1783515
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 23
    Ja mam podobną płyte (8rda+) i działała z różnymi procesorami.Moim zdaniem problem tkwi w pamięciach.Elixiry nie są zbyt odpowiednie do tej płyty, a już na pewno w dualu będą siać błędami (przynajmniej u mnie).Warto sprawdzić memtestem.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • #13 1783749
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Zasilacz masz nieciekawej marki.Sprawdx na lepszym zasilaczu.Przetestuj pamięć MemTest'em.
  • #14 1793874
    Jubel
    Poziom 12  
    Spróbowałem na Twinmosach, jeszcze gorzej. Podpiołem inny zasilacz może nie jakiś specjalny ale płyta Epox 8rda3+ na nim działa. Narazie z ku możliwości dalszego podmieniania poddałem się i oddałem kompa do serwisu.
  • #15 1817314
    Jubel
    Poziom 12  
    W serwisie stwierdzili że uszkodzony jest procesor i jedna pamięć.
    Oczywiście przełożyłem zpowrotem procesor na starą płyte i pamięci i nie stwarzaja problemu.
    Zapytam konkretnie czy ktos używa takiej konfiguracji tj athlon xp 1,8 0,13 napięcie 1,5V tak rozpoznaje mi Epox 8rda3+ PRO.?

Chcę kupić nowy procesot Athlona XP 3000+ /333 czy u kogoś sprawdza się takie zestawienie? Konkretnie chodzi mi o płyte z dopiskiem PRO
  • #16 2057926
    Jubel
    Poziom 12  
    Po wymianie procesora na Athlona 3000xp/333 moje problemy się skończyły. Widać z tego że bios nie jest dostosowany do procka Athlon 1,8xp.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna Epox 8RDA3+ PRO powinna współpracować z procesorem AMD Athlon XP 1,8 GHz, gdyż obsługuje socket 462 dla Athlonów XP od 1500+ do 3400+ z FSB 266/333/400 MHz. Problemy z restartem, niestabilnością systemu, brakiem wykrywania sieci i dźwięku wskazywały na potencjalne uszkodzenie sprzętowe płyty lub niekompatybilność komponentów. Testy obejmowały wymianę pamięci RAM (Elixir, Twinmos), kartę graficzną (Radeon 9000, S3 Virge PCI), zasilacz (Codegen 350W i inny), a także instalację systemu Windows XP na różnych dyskach. BIOS poprawnie rozpoznawał procesor, jednak problemy z resetem i stabilnością utrzymywały się na dwóch egzemplarzach płyty. Po oddaniu komputera do serwisu stwierdzono uszkodzenie procesora i jednej kości pamięci, mimo że na starej płycie działały one poprawnie. Wymiana procesora na Athlon XP 3000+ 333 MHz rozwiązała problemy, co sugeruje, że BIOS płyty Epox 8RDA3+ PRO może mieć ograniczoną kompatybilność z Athlonem XP 1,8 GHz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA