logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lampa Stanley z USA / Zamiana zasilacza / przerobienie na 230V

pro100wPysk 05 Lis 2018 21:27 1119 10
REKLAMA
  • #1 17541040
    pro100wPysk
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam lampę Stanley która pochodzi z USA.
    Lampa Stanley z USA / Zamiana zasilacza / przerobienie na 230V

Jak domniemam wystąpi problem z napięciem, stąd moje pytanie: na zasilaczu wyjście ma 12VDC 4A czy wystarczy jeśli kupię zasilacz który generuje taki właśnie prąd i zamienię wtyczkę wyjścia na tą od lampy ?? czy to cięższy temat bo nie ma podanego napięcia W. O przerobieniu zasilacza raczej nie ma mowy bo to nie zadanie dla laika takiego jak ja chyba, że to jest banalne, ale po przeszukaniu forum raczej nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17541052
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    pro100wPysk napisał:
    czy wystarczy jeśli kupię zasilacz który generuje taki właśnie prąd

Prąd i napięcie, ważna jest też biegunowość napięcia.
    Tak możesz zastosować inny zasilacz o tych parametrach wyjściowych.
  • #3 17541086
    pro100wPysk
    Poziom 9  
    Biegunowość to te oznaczenia -C+z tego co kojarzę ? Znalazłem coś takiego na alledrogo Lampa Stanley z USA / Zamiana zasilacza / przerobienie na 230V

Wszystko się zgadza tylko wejście jest inne

Można po prostu odciąć i założyć wtyk 230V ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17541149
    kokapetyl
    Poziom 43  
    pro100wPysk napisał:
    Biegunowość to te oznaczenia -C+z tego co kojarzę ?

Tak. biegun dodatni jest na bolcu, (tak jak w oryginalnym) ale jeszcze dochodzi rozmiar tego wtyku ?
    Jeśli chodzi o wtyk zasilający (ten na 230V), tak możesz zamienić na normalny wtyk. Chociaż ze zdjęcia wygląda tak jakby to był kabel wymienny, tz. w samym zasilaczu jest też wtyk i pewnie wystarczy wymienic cały przewód zasilający (zwracając uwagę na ilość żył) z PE, czy bez niego ?
  • REKLAMA
  • #6 17541228
    kokapetyl
    Poziom 43  
    pro100wPysk napisał:
    Mój zasilacz jest bez PE

Ja nie mówię o Twoim zasilaczu,(tym z USA) tylko o tym który przedstawiłeś, jako propozycję zamiany ich i w tym momencie jest ważne jaki przewód zasilający on posiada, nie jaki był w oryginalnym.
    Wrzuciłeś link z innym zasilaczem, niż wcześniejszy prezentowany, jednak oba będą odpowiednie, spełniają wymagania (opierając się na tym oryginalnym zasilaczu)
  • REKLAMA
  • #7 17541241
    pro100wPysk
    Poziom 9  
    Biały podany przeze mnie posiada PE a mój oryginalny nie posiada czyli 2 żyły
  • #8 17541257
    kokapetyl
    Poziom 43  
    pro100wPysk napisał:
    Biały podany przeze mnie posiada PE

Przewód/żyła PE zależy w jakiej klasie jest wykonane urządzenie i nie trzeba się tym przejmować, ma to dobrze, nie ma (bo nie wymaga) to też dobrze.
    Dla ciebie, jest ważne aby on miał 12VDDC i 4A (12V musi być, a te 4A to wymagane minimum), czy przewód sieciowy jest trzy/ dwu-żyłowy, to już problem i zmartwienie producenta) do czasu jak ty nie przeinaczysz (pozmieniasz) tego
  • Pomocny post
    #10 17541291
    kokapetyl
    Poziom 43  
    pro100wPysk napisał:
    czy te 4.2A przeszkadza

Nie czytałeś postu wcześniejszego ? Ma mieć minimum 4A, jak będzie 6A to też się nic nie stanie, tylko po co przesadzać. :D
  • #11 17541301
    pro100wPysk
    Poziom 9  
    Nie wiem jak to się stało że przeczytałem połowę posta. Sorki i wielkie dzięki za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Pomógł doświadczony forumowicz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada lampę Stanley z USA, która wymaga zasilacza 12VDC 4A. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zamiany zasilacza oraz biegunowości napięcia. Ustalono, że można użyć innego zasilacza o odpowiednich parametrach, a także wymienić wtyczkę na odpowiednią do 230V. Ważne jest, aby nowy zasilacz miał co najmniej 4A, a wyższy prąd (np. 4.2A) nie stanowi problemu. Użytkownik zadał pytania dotyczące przewodów zasilających oraz ich żył, jednak stwierdzono, że klasa wykonania urządzenia nie wpływa na jego działanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA