logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar / budzik z automatycznym ustawianiem czasu wi-fi

adikow 06 Lis 2018 12:59 1092 9
REKLAMA
  • #1 17542020
    adikow
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem z kupieniem najprostszego zegara / budzika którego nie trzeba przestawiać. Czyli taki który sam się ustawia np przez wi-fi .

Niby 21wiek a jesteśmy w tej sprawie do tyłu, w marketach pełno chińskich zegarów ale żaden tego nie ma (z tych tańszych) owszem znalazłem jakąś stacje pogodową z zegarem sat ale wszystko po angielsku Ja żyje w Polsce i chce poniedziałek nie monday ;) i cena jak za takie proste urządzenie kosmiczna.

Czy zna ktoś taki projekt na arduino?
    Najprościej było by przerobić jakiś marketowy, żeby wykorzystać obudowę i LCD
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17542785
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Ocena: 73
    Materiały na github:
    NTPClient
    Na kanale Andreas
    https://www.youtube.com/watch?v=qzkNXhubWLg
  • #3 17542813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17543075
    adikow
    Poziom 14  
    Dzięki poczytam, szkoda że tylko w necie a nie w sklepach.
    Jak coś stworzę podzielę się tutaj
  • #5 17543126
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    adikow napisał:
    w marketach pełno chińskich zegarów ale żaden tego nie ma

A czytałeś może o takim zegarze "Meteo ZP9"? Mam go i posiada funkcję radiowej synchronizacji czasu DCF. Instrukcję mam po polsku a dodatkowo ma wyświetlacz na sufit lub ścianę.
  • REKLAMA
  • #6 17543233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17543286
    adikow
    Poziom 14  
    ta_tar napisał:
    adikow napisał:
    w marketach pełno chińskich zegarów ale żaden tego nie ma

A czytałeś może o takim zegarze "Meteo ZP9"? Mam go i posiada funkcję radiowej synchronizacji czasu DCF.

OK, to jest jakiś wyjątek, czemu wszystkie nie mają tej "zaawansowanej" technologii ? NTP, RTC Ogólnie to ma być dla mojej mamy która nie wie co to znaczy MON ;) No ale jest ten DCF to już coś, dzięki !

Podobna sytuacja ma się w samochodach ;(
  • #8 17544830
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    DCF to nie jest Wifi. Wiem, że z pozornym upowszechnieniem całej tej cyfrowej cywilizacji większość ludzi niczego nie rozróżnia.
  • Pomocny post
    #9 17544848
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    JacekCz napisał:
    DCF to nie jest Wifi.

Ale autor zaznaczył że np. Wi-Fi a więc nie odrzuca DCF a zależy mu na tym aby nie musiłą ustawiać.
    adikow napisał:

Mam problem z kupieniem najprostszego zegara / budzika którego nie trzeba przestawiać. Czyli taki który sam się ustawia np przez wi-fi .
  • #10 17546379
    adikow
    Poziom 14  
    Dzięki ta_tar widzę że uważnie czytasz ;)
    Tak, wifi to moja pierwsza myśl tak żeby arduino komunikowało się z serwerem NTP.

Zamówiłem niezbędne części w zaprzyjaźnionej chińskiej stronie.
    Wiec zaczynam zabawę od:
    - Arduino UNO R3 MEGA328P
    - moduł wifi ESP8266
    - wyświetlacz 128x32 IIC I2C Blue OLED

cdn..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego zegara/budzika, który automatycznie ustawia czas przez Wi-Fi, zamiast manualnego przestawiania. Wskazuje na brak dostępnych modeli w polskich sklepach, które spełniałyby te wymagania, a także na wysokie ceny prostych urządzeń. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie projektów Arduino, w tym modułów NTPClient oraz ESP8266 do synchronizacji czasu. Użytkownik rozważa przerobienie dostępnych modeli, takich jak "Meteo ZP9", który ma funkcję radiowej synchronizacji DCF, ale nie spełnia wymagań Wi-Fi. Użytkownik zamówił komponenty do stworzenia własnego zegara, w tym Arduino UNO R3, moduł Wi-Fi ESP8266 oraz wyświetlacz OLED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA