logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessman Vitopend 100 nie reaguje na sterownik Auraton 2030 RTH

220V 10 Lis 2018 10:29 2046 27
REKLAMA
  • #1 17549583
    220V
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dzień dobry.
    Mam pytanie i prośbę o diagnozę problemu. Mam piec i sterownik jak podałem w temacie. W zeszłym sezonie grzewczym działał jak ta lala bez problemu. Obecnie piec nie reaguje na sterownik a sterownik na piec. Wygląda to tak że sterownik ma ustawione temperatury natomiast pomimo braku nadawania w sprawie załączenia pieca ponieważ temperatura w pomieszczeniu jest wysoka piec potrafi się załączyć pomimo braku nadawania i wyświetlania załączenia na sterowniku. Teoretycznie może to świadczyć o braku komunikacji ale w sytuacji jak powyżej włączę załóżmy tryb przeciw zamarzaniu piec wyłącza się. Na sterowniku wyłączę ten tryb to piec się automatycznie załączy albo od razu luba za 5 minut lub 30 dziwne bo nie zawsze tak samo. Baterie sprawne, nowe. Robiłem reset już sterownika wylogowałem sterownik i ponownie zalogowałem na nowo wszystko ustawiałem. Prosze o diagnozę problemu.
  • REKLAMA
  • #2 17549601
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Jakie masz ustawiony program?
    Jakie temperatury dzień / noc i jaką masz w pomieszczeniu?
  • #3 17549607
    220V
    Poziom 10  
    W pomieszczeniu 22 stopnie a sterownik ma załączać piec gdy spadnie poniżej 21 stopni.
  • #4 17549622
    piracik
    piracik napisał:
    Jakie masz ustawiony program?
    Jakie temperatury dzień / noc i jaką masz w pomieszczeniu?
  • REKLAMA
  • #5 17549929
    220V
    Poziom 10  
    Temperatura w dzień 21 noc 20 a w pomieszczeniu 22. Program sobota bez udziwnień typu party wietrzenie czy ustaw przeciw zamarzaniu.
  • #6 17550280
    piracik
    Jaki kolor ma dioda w momencie jak kocioł zaczyna odpalać w tedy kiedy nie powinien?

Kocioł grzeje CWU w zasobniku czy przepływowo?
  • #7 17550634
    220V
    Poziom 10  
    Kocioł grzeje przepływowo a dioda ma kolor czerwony.
  • #8 17551020
    piracik
    Auraton 2030 jest trochę przekombinowanym regulatorem.
    Możesz ustawić w nim 4 różne temperatury nawet w ciągu jednej doby.

podejrzewam, że masz włączony tryb z temperaturą komfortową (wyższą od dziennej) w określonych godzinach.
    jeśli dioda świeci na czerwono musi być to związane z nastawą.
    Możesz sprawdzić czy w momencie jak "wariuje" wyświetla się symbol grzania pod zegarem.

Sprawdź nastawę tych czterech temperatur. Jeśli któraś jest wyższa od tych 21*C to ją zrównaj do 21.

Polecam krok po kroku przelecieć instrukcję.

220V napisał:
    Program sobota bez udziwnień

nie ma takiego programu

Instrukcja
  • #9 17551105
    220V
    Poziom 10  
    Sobota. 2 nastawy 7-19 temp. 21, 19-7 godzina 20 stopni. Jak piec chodzi brak na wyświetlaczu symbolu grzania.
  • #10 17551470
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    Odbiornik nawala, najczęściej padają kondensatory filtrujące, takie prostopadłościany.
  • #11 17551472
    220V
    Poziom 10  
    A czy mogę sam sterownik na sztywno przewodem podłączyć pod piec aby wyeliminować uszkodzenie sterownika lub przekaźnika?
  • REKLAMA
  • #12 17551511
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    220V napisał:
    A czy mogę sam sterownik na sztywno przewodem podłączyć pod piec aby wyeliminować uszkodzenie sterownika lub przekaźnika?

Witam !
    Jestem posiadaczem podobnego sterownika 2025RTH i nie widzę pod "klapką" z tyłu nadajnika styków ze śrubami takich jak na zdjęciach
    sterowników 2025 przewodowych.
    Są tam oznaczenia COM, NC, NO, prawdopodobnie płytka jest stosowana do obu modeli, przewodowego i bezprzewodowego.
  • REKLAMA
  • #13 17553344
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    W części ktróa jest podłączona bezpośrednio do kotła są dwa kondensatory ceramiczne 0,68uF i 1uF 275V. Napewno któryś padł. Dla pewności wymień oba. Koszt to kilka(naście) złotych. Do kupienia w sklepach elektronicznych lub w necie.

sp3ots - w tym co jest podłączone do kotła - połącz przewód z NO z COM. Wtedy kocioł będzie chodził ciągle z pominięciem sygnałów ze sterownika
  • #14 17553852
    sp3ots
    Poziom 38  
    zales.vip napisał:
    W części ktróa jest podłączona bezpośrednio do kotła są dwa kondensatory ceramiczne 0,68uF i 1uF 275V. Napewno któryś padł. Dla pewności wymień oba. Koszt to kilka(naście) złotych. Do kupienia w sklepach elektronicznych lub w necie.

sp3ots - w tym co jest podłączone do kotła - połącz przewód z NO z COM. Wtedy kocioł będzie chodził ciągle z pominięciem sygnałów ze sterownika

Ja pytanie kol. 220V zrozumiałem inaczej:
    Czy sterownik ( nadajnik ) można połączyć kablem z kotłem z pominięciem odbiornika w którym jest przekaźnik.

W nowych odbiornikach Auraton nie ma kondensatorów o których piszesz, jest transformator ( sprawdziłem u siebie, kupiłem w tym roku ).

Kol. 220V sam musi sprawdzić co ma w odbiorniku !
  • #15 17553881
    piracik
    Czy roczny programator nie jest na gwarancji?
  • #16 17553990
    220V
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Sterownik ma już chyba z 5 lat więc po gwarancji. Nie działa już nawet ręczny nastaw przeciw zamarzaniu. Jak wrócę popołudniu sprawdzę co mam w środku przekaźnika. Pozdrawiam

Dodano po 13 [minuty]:

wstawiłem zdjęcie z przekaźnika.
  • #17 17554123
    sp3ots
    Poziom 38  
    W ciemno wymień dwa szare elementy, o nich koledzy wyżej pisali.
  • #18 17555454
    220V
    Poziom 10  
    Wylutowane. jutro zakup wlutuję i dam znać czy działa. Dziękuję
  • #19 17555712
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Mierzyłeś pojemność?
  • #20 17561676
    220V
    Poziom 10  
    Nie mierzyłem natomiast wymieniłem elementy o których mówił zales.vip. Wymiana nie pomogła. Nadal występuje brak współpracy pomiędzy sterownikiem, przekaźnikiem a piecem. Dziękuję za pomoc. Kupuje eurostera q7. Chyba będzie to lepszy wybór.
  • #21 17561715
    sp3ots
    Poziom 38  
    Zaczekaj, mam kilka pytań:
    1. czy słychać "klapanie" przekaźnika ?
    2. Jakim kolorem świeci dioda LED ?
  • #22 17561940
    220V
    Poziom 10  
    Dioda kolor czerwony natomiast przy włączaniu/ wyłączaniu lub resecie słychać przekaźnik. Przy zmianie nastawów i wywoływaniu grzania lub jego wyłączaniu przekaźnika nie słychać :/
    Jeszcze mam pytanie nie orientujecie sie może jakie powinno być napięcie wyjściowe na przewodach które podłączam do pieca? Pytam ponieważ fakt nie mam dziś miernika ale probówka milczy a na euresterze podłączonym na sztywno do pieca wskazuje 110v? Jutro sprawdzę miernikiem.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • #23 17563248
    sp3ots
    Poziom 38  
    Witam !
    Czytaj wiadomości PW.
    Napięcie na przewodach pieca - nie mam pojęcia.
    Czy działa dobrze przekaźnik w odbiorniku trzeba sprawdzić omomierzem.
    Trzeba odbiornik odłączyć od kotła, a pod dwa przewody wychodzące z odbiornika podłączasz omomierz i sprawdzasz jak się zachowuje przekaźnik w czasie dwóch stanów:
    1. kiedy LED jest czerwony
    2. kiedy LED jest zielony
    Nie znam Twojej instalacji/ sposobu sterowania dlatego nie wiem czy przekaźnik ma być zwarty.

Wnioskuję że odbiornik podłączony masz do kotła, a co znaczy że podłogówka milczy ?

Wyżej kol. Piracik pytał jaki masz ustawiony program ? odpowiedziałeś "temperaturami", myślę że chodziło o numer programu.
    0, 1, 3- to programy fabryczne, ( tak jest w 2025, 2030 nie znam ), programy od 3 do 9 można samemu modyfikować.
  • #24 17563286
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    220V napisał:
    Kupuje eurostera q7. Chyba będzie to lepszy wybór.

Nie znam Aurathona 2030 ale miałen nieprzyjemność korzystać z Q7 w wersji bezprzewodowej i dla mnie ten regulator to porażka.
    1. Częste problemy z zasięgiem
    2. Czułość na temperaturę - dla mnie zbyt wolno reaguje za miany temperatury w pokoju ale wystarczy, że dotkniesz regulator ręką, aby zmienić jakieś ustawienia, czy coś sprawdzić i jest bardzo czuły na temperaturę ludzkiej ręki i wtedy temperatura szybuje w górę, po czym wolno spada. Pokój u mnie w tym czasie zbytnio wyziębiał się, bo regulator uważał, że ciągle jest ciepło.
    3. Wietrzenie pokoju przez otwarcie okna.
    Niby częsta czynność ale producent spieprzył oprogramowanie i super łatwy dostęp zrobił dla trybu URLOP, którego zapewne nigdy bym nie użył ale opcja wietrzenia i chwilowego obniżenia temperatury jest "ukryta" w MENU i wymaga dodatkowego kręcenia. Poza tym niezależnie od ustawień wyświetlacz pokazuje czas obniżenia zawsze 10 minut.
    Jak dla mnie ergonomia na niskim poziomie i błędy, których nie powinno być.

Finalnie zamontowałem Salus RT510RF
    1. Zasięg - znacznie lepszy i bezproblemowy, tam gdzie Q7 nie ma totalnie zasięgu to RT510RF śmiga bez problemu i ani razu nie zanotowałem błędu w transmisji, dopiero schowanie nadajnika w metalowej skrzynce pełniącej rolę ekranu zablokowało transmisję.
    2. Czułość na temperaturę dla mnie zadowalająca i spełniająca moje potrzeby w starym, nieocieplonym budynku.
    3. Blokada kotła na czas wietrzenia to tylko wciśnięcie 1 przycisku bez konieczności wchodzenia w MENU regulatora.
    Tylko potem trzeba pamiętać o ręcznym włączeniu grzania, aby zbytnio nie wychłodzić lokalu.

Jak dla mnie Q7 to przereklamowany "bubel" nie warty tych pieniędzy jakie za to żąda producent.
  • #25 17563429
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Do auratona można osobno kupić nadajnik i odbiornik.
  • #27 17567020
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Co do mierzenia pojemności suchych kondensatorów zwykłym miernikiem a nie dobrym mostkiem RLC - to może przypominać trochę totolotka.
    A po wymianie tych kondensatorów o których pisałem, trzeba wymeldowac wszystkie odbiorniki i sprarować je od nowa. W instrukcji masz napisane jak to zrobić.
  • #28 17568887
    220V
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc. Na pewno kupię nowy odbiornik. Raczej sprawy nie rozwiążę. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Viessmann Vitopend 100, który nie reaguje na sterownik Auraton 2030 RTH. Pomimo ustawień temperatury, piec czasami włącza się bez sygnału z regulatora. Użytkownik sprawdził ustawienia temperatury, baterie oraz zresetował sterownik, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie kondensatorów w odbiorniku lub problemy z komunikacją między urządzeniami. Użytkownik rozważa podłączenie sterownika przewodowo do pieca oraz wymianę odbiornika na inny model, np. Euroster Q7. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie diody LED oraz działania przekaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA