logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie projekty elektroniczne dla średnio zaawansowanych?

radek310 10 Lis 2018 15:27 465 4
REKLAMA
  • #1 17550076
    radek310
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich niby nie jestem początkującym a jednak teorii już trochę znam ale chciałbym zacząć już na poważnie podłączać jakieś konkretne układy i jak się zabieram za to to mi nie wychodzi . I o to pytanie od czego mógłbym zacząć żeby czegoś się nauczyć łączyłem już poprawnie takie obwody na przykład jak ściąganie charakterystyk elementów proste układy . Z góry dziękuję 😀
  • REKLAMA
  • #2 17550095
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Hm, posiadając trochę teorii powinieneś zacząć od elementarnych układów , wręcz kluczowych w każdej konstrukcji:

- układów zasilaczy, stabilizatorów, przetwornic step down, step up, soft startu.

Kolejny etap może stanowić konstrukcja:

- przedwzmacniacza,
    -wzmacniacza słuchawkowego,
    - wzmacniacza klasy AB na elementach dyskretnych,
    - układu wyłącznika zmierzchowego z wykorzystaniem układów CMOS , TTL ale i w opcji czysto analogowej
    - jakiegoś układu efektu świetlnego -sterownika ( zbliżają się święta obfitujące w takie gadżety:).
  • REKLAMA
  • #3 17550121
    smyk55
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    Od czego zacząć? Dobre pytanie. Najlepiej od zaopatrzenia się w miernik (nie musi być wypasiony) jakiś zasilacz, lutownicę .....
  • REKLAMA
  • #4 17550151
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    W takim razie może zacząć od realizacji własnego zasilacza:D.
REKLAMA