logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch Maxx6 WOT26352BY - Pranie nie zostało zakończone, nowego nie chce z

goooral 10 Lis 2018 18:51 1200 5
REKLAMA
  • #1 17550498
    goooral
    Poziom 11  
    Witam

Na początek małe wyjaśnienie - w pralce od lat nie działa wyświetlacz, więc żadnych kodów błędów nie jestem w stanie odczytać.

Pralka nie skończyła ostatniego prania - ubrania nie wyglądają na wypłukane i odwirowane, nie została odpompowana woda do końca. Sprawdziłem filtr i łopatki pompy, czy nic tam nie wpadło i nie blokuje działania. Po uruchomieniu nowego programu słychać kilkukrotne cyknięcia przekaźników i po kilkudziesięciu sekundach słychać zwolnienie blokady pokrywy. Żadnego kręcenia silnikiem, odpompowania wody czy napuszczania nowej. Czy to padła pompa? Ale wydaje mi się, że każdy program rozpoczynał się krótkiego zakręcenia bębnem, ale może się mylę.

Pewno wyświetlacz by pokazał jakiś kod błędu, ale kupować nowego za prawie 300 zł by np. pokazał, że pralki nie opłaca się już naprawiać nie ma sensu. Więc jeżeli z powyższego opisu nie wynika na 100% co jest uszkodzone, to jest jeszcze pomysł by podsłuchać transmisję do modułu wyświetlacza, ale wiem, czy to i2C czy zwykła szeregowa czy jeszcze coś innego (ma on 4 przewody - 0, 5V i dwa po ok. 4.5V).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17551138
    goooral
    Poziom 11  
    Już sprawdziłem i rozumiem, że taka szczotka ma prawo nie działać:
    Pralka Bosch Maxx6 WOT26352BY - Pranie nie zostało zakończone, nowego nie chce z
    Zamówię komplet zamienników, zamontuję i dam znać. Dzięki!
  • REKLAMA
  • #4 17553280
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 868
    goooral napisał:
    Już sprawdziłem i rozumiem, że taka szczotka ma prawo nie działać

Wręcz nie ma prawa działać. Pamiętaj aby przynajmniej wydmuchać starannie silnik z pyłu węglowego. Dobrze jest przeszlifować komutator delikatnie.
  • REKLAMA
  • #5 17561858
    goooral
    Poziom 11  
    Szczotki wymienione, pralka ruszyła, raz jeszcze dzięki za podpowiedź.
    Natomiast jest zauważalna różnica w głośności - silnik obracając się wydaje inne dźwięki. Ale myślę, że to albo szczotki muszą się doszlifować do komutatora, albo same w sobie mają inną budowę niż oryginalne (bo to tanie zamienniki) i coś tam w nich rezonuje.
  • #6 17562993
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Witam.
    Po wymianie szczotek powinno się je dopasować do komutatora, ale na miejscu kolegi sprawdził bym czy nie są zamontowane odwrotnie skoro silnik pracuje teraz bardzo głośno bo gdyby tak było to może się uszkodzić komutator silnika.
REKLAMA