logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak prądu w części mieszkania, nie włączył się bezpiecznik

Labatek 11 Lis 2018 11:06 38274 15
REKLAMA
  • #1 17551620
    Labatek
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam
    Wczoraj podłączyłam odkurzacz do jednego z gniazdek. Po chwili światło zaczęło mrugać i wyłączyło się. Nie wywaliło żadnego bezpiecznika, ale nie ma prądu w gniazdkach w części mieszkania, tzn w dwóch pokojach. Odkurzaczowi nic się nie stało. Co się mogło stać i dlaczego nie wywaliło bezpiecznika? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, czekają mnie dwa dni wolnego i nie wiem co zrobić:(( Załączam zdjęcie skrzynki z bezpiecznikami, może się przyda.
    Załączniki:
    • Brak prądu w części mieszkania, nie włączył się bezpiecznik IMG_20181111_105205.jpg (2.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17551634
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 725
    Nie wybiło bezpiecznika bo nie było zwarcia, tylko zrobiła się przerwa w obwodzie. Dlatego mrugało światło, bo już gdzieś był luz na przewodach.
  • #3 17551642
    Labatek
    Poziom 6  
    Ok, a teraz tak jak dla blondynki...:))) Co się robi w takiej sytuacji? Konieczne jest wezwanie elektryka?
  • #4 17551648
    Witold5
    Poziom 32  
    Najpierw zobacz w gniazdku, może tam przewody się poluzowały. Sprawdź też bezpiecznik od gniazdek i podokręcaj przewody. Jeżeli jednak nie masz wiedzy to lepszy będzie elektryk.
  • #5 17551669
    Labatek
    Poziom 6  
    Odkręciłam gnizadko i wszystko wygląda w nim w porządku, przewody podokręcane (załączam zdjęcia poglądowe). Jak należy wyjąć taki bezpiecznik i w nim sprawdzić czy wszystko ok? Brak prądu w części mieszkania, nie włączył się bezpiecznik Brak prądu w części mieszkania, nie włączył się bezpiecznik Brak prądu w części mieszkania, nie włączył się bezpiecznik
  • REKLAMA
  • #6 17551700
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2027
    Czy masz instalację (o ile się na tym znasz i wiesz) bezpośrednio podłączoną do rozdzielnicy (wg ciebie skrzynki bezpieczników) czy może masz gdzieś puszki po drodze. Jeżeli to drugie to szukaj przerwy w obwodzie w tych puszkach lub tak jak napisał @Witold5 w rozdzielnicy.
  • #7 17551703
    Witold5
    Poziom 32  
    Z górnego zdjęcia wnioskuje, że to bezpieczniki te na dole. Zależnie od pomieszczenia w którym są. Musisz zdjąć przykrycie tablicy dostać się do bezpieczników i sprawdzić połączenia i ewentualnie podokręcać śruby, sprawdzić napięcia wyjściowe z tych bezpieczników.

Widzę, że to nowy dom, więc masz puszki na wierzchu pod ręką. Sprawdź połączenia w puszkach (jak wspomniał kolega wyżej) między rozdzielnicą a gniazdkami.
  • REKLAMA
  • #8 17551741
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 570
    Koleżanko - jednak najlepiej będzie wezwać elektryka. Jeśli nie znasz tej instalacji, nie masz doświadczenia to możesz sobie dodatkowo zrobić krzywdę. Usterka może być w wielu miejscach - rodzielnica, puszki. Gdzieś jest uszkodzone połączenie przewodów lub uszkodzony przewód.
  • #9 17551754
    Labatek
    Poziom 6  
    Sprawdziłam połączenia przy bezpieczniku odpowiadającym za gniazdka, dokręciłam śrubki, jednak po włączeniu włącznika głównego (który na czas zaglądania wyłączyłam) zaiskrzyło i spaliły się kable widoczne na zdjęciu. Czy jest to równoznaczne z koniecznością wymiany kabli? Co się wydarzyło? Chyba nie powinnam już w ogóle uruchamiać włącznika głównego? Brak prądu w części mieszkania, nie włączył się bezpiecznik
  • #10 17551760
    Witold5
    Poziom 32  
    Wymiany nie koniecznie ale naprawy na pewno. Czyli gdzieś jednak jest zwarcie i to solidne. Czyli lepiej to zostaw dla fachowców znających temat.
  • #11 17551764
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Widać, że przewód neutralny został niechlujnie przykręcony do listwy zaciskowej i dlatego się usmażył. Wezwij elektryka a kosztami naprawy obciąż wykonawcę instalacji.
    Witold5 napisał:
    Czyli gdzieś jednak jest zwarcie i to solidne

Gdzie ty tam "zwarcie" widzisz? :lol:
  • #12 17551783
    Witold5
    Poziom 32  
    Ja nie widziałem bo się nie przyglądałem ale ważne, że Ty zauważyłeś i jest sytuacja wyjaśniona.
  • REKLAMA
  • #14 17555084
    Labatek
    Poziom 6  
    Popalone kable zerowe, elektryk powiedział, że cud że sprzęt się nie spalił oraz że nie wybuchł pożar. 250 zł/20 min roboty
  • #16 17555830
    Labatek
    Poziom 6  
    Rozwiązano jw

Podsumowanie tematu

✨ W użytkowniczki mieszkania wystąpił problem z brakiem prądu w dwóch pokojach po podłączeniu odkurzacza. Światło zaczęło mrugać, a bezpiecznik nie zadziałał, co sugerowało przerwę w obwodzie. Użytkowniczka sprawdziła gniazdka i połączenia w skrzynce bezpieczników, jednak po włączeniu głównego włącznika doszło do iskrzenia i spalenia kabli. Elektryk stwierdził, że przewód neutralny był źle przykręcony, co mogło prowadzić do poważnych problemów. Ostatecznie konieczna była naprawa instalacji, a użytkowniczka zapłaciła 250 zł za usługę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA