logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Gigaset SL150 - jak aktywować kontrolę kosztów w wersji polskiej?

makrz 31 Sie 2005 17:26 1476 8
  • #1 1781083
    makrz
    Poziom 12  
    Kupiłem Gigaset SL150 (polski) i wszystko ładnie oprócz kontroli kosztów (nie ma takiej opcji choć w instrukcji napisali że jest). Dzwoniłem na infolinię siemensa gdzie dowiedziałem się że owszem kontrola kosztów działa ale nie w telefonach dla Polski.
    Może ktoś wie czy da się to jakoś uaktywnić żeby działało?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • #2 1800567
    jarek1977
    Poziom 11  
    Mam też ten telefon i też nie mam tej funkcji. W moim siemensie nie chodzi jeszcze prawidłowo CLIP. Raz ten sam numer dzoniącego pojawia się a raz nie. A pozatym jest ok.
  • #3 1802539
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A ile razy dzwoni??
    raz czy więcej??
    A nie jest to czasem wersja na Francje-napis na spodzie bazy..
    Jeżeli tak to na clipa pomaga roszerzenie czasu oczekiwani na drugi dzwon.Na dzwonki-rozszerzenia zakresu detekcji dzwonka.
    NA koszty nie ma rady-francuski impuls to 12 kHz nasz i DT 16 kHz..
  • #4 1802859
    makrz
    Poziom 12  
    W.Wojtek napisał:
    ...NA koszty nie ma rady-francuski impuls to 12 kHz nasz i DT 16 kHz..

NIe o to chodzi czy 12 czy 16kHz, chodzi o to że nie ma tej funkcji w menu (choć w instrukcji napisane że jest). Jakby był francuski to by nie zliczał po prostu.
    A ja się pytam o to czy jest jakiś sposób zeby tę funkcję włączyć.

Pozdrawiam.
  • #5 1803388
    jarek1977
    Poziom 11  
    Swojego Siemensa kupiłem w Polsce i telefon ten przeznaczony jest do pracy w polskiej sieci stacjonarnej. Problem jest taki - jak dzwoni do mnie abonent który nie ma zastrzeżonego numeru jego numer raz sie wyswietla a raz nie. Wydłużenie badz też skrócenie czasu dzwonienia nic nie pomaga. Raz pisze rozmowa zewnetrzna a raz wyswietla się numer.Sprawdziłem że aby numer wyswietlił sie trzeba najpierw puscic krótki dzwonek , rozłączyć się i zadzwonić ponownie. Wtedy dopiero numer jest widoczny.
  • #6 1804836
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Wobec tego sytuacja jest nie do końca jasna.
    Słuchawki tej serii pokazuja w menu funkcje udostępniane przez bazę.
    Jeżeli jej nie ma to w menu nie widać.Sprzedawcom z definicji nie wierze.
    Kupuja różne wersje nie do końca wiedząc co. Wersja na niemcy jest identyczna jak na polskę. Wersja francuskie,austryjackie i skandynawskie moga nie mieć clipa,taryfikacji.
    Moja rada -domeldowac słuchawkę do bazy np G40XX. co pakaże???
    Innym powodem jest słaba jakość łącza .Clip idzie w FSk tam są dość krytyczne parametry czasowe i tłumienności linii. JAk daleko od centrali to różnie bywa.A jaki to operator?? Dialog? TPSA??
  • #7 1805094
    makrz
    Poziom 12  
    W.Wojtek napisał:
    ...Wersja na niemcy jest identyczna jak na polskę. Wersja francuskie,austryjackie i skandynawskie moga nie mieć clipa,taryfikacji.
    Moja rada -domeldowac słuchawkę do bazy np G40XX. co pakaże???...

Na infolinii Siemensa twierdzą że wersja na polskę nie posiada tryfikacji co jest zgodne z prawdą.
    Moje pytanie, co jest przyczyną tego, oprogramowanie, brak jakichś elementów na płycie bazy, jakaś blokada?
    Z słuchawką 4000 jest tak samo.

Pozdrawiam
  • #8 1805238
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Oprogramowanie zaszyte w procesor -mozliwe.
    Elementy na bazie wątpie,jeżeli sa wolne miejsca na płycie to niewykluczone.
    Blokada programowa- też możliwe.
    Radzę domeldowac słuchawke do bazy z pewnym CLIP'em. Jeżeli pokaże w menu to znaczy że program bazy blokuje tę funkcję.
    Można spróbować zmienić wsad eepromu w bazie-gdzieś w sieci i na innych forach jest. Rzultat niepewny,można posadzić baze na amen.
  • #9 2011976
    makrz
    Poziom 12  
    Temat można zakończyć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku funkcji kontroli kosztów (taryfikacji) w polskiej wersji telefonu Siemens Gigaset SL150, mimo że jest ona wymieniona w instrukcji. Użytkownicy potwierdzili, że funkcja ta nie jest dostępna w menu telefonu przeznaczonego na polski rynek, co potwierdziła również infolinia Siemensa. Przyczyną może być blokada programowa lub oprogramowanie bazowe, a nie brak elementów sprzętowych. Wersje telefonów na inne rynki (np. francuski, austriacki, skandynawski) mogą mieć różne częstotliwości impulsów (12 kHz lub 16 kHz) i różne funkcje, co wpływa na działanie CLIP i taryfikacji. Sugerowano próbę podłączenia słuchawki do innej bazy (np. G40XX) w celu sprawdzenia dostępności funkcji oraz możliwość modyfikacji oprogramowania EEPROM bazy, choć jest to ryzykowne i może uszkodzić urządzenie. Problem z wyświetlaniem numerów dzwoniących (CLIP) również występuje nieregularnie, co może być związane z jakością łącza lub parametrami linii telefonicznej. Ostatecznie temat uznano za zamknięty bez znalezienia oficjalnego sposobu na aktywację kontroli kosztów w polskiej wersji SL150.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA