Zresetowałem bios w komputerze w taki sposób że wymontowałem baterię z płyty głównej ale po jej włożeniu komputer się nie uruchamia do pulpitu tylko dochodzi do loga Windows i się resetuje i tak w kółko.W czym problem dodam że do biosu można wejść do biosu normalnie?
Sam konfigurujesz swoje komputery, czy kupujesz już złożony i ma działać ?
Przyczyna może być prozaiczna, reset BIOS przywraca ustawienia do fabrycznych, przy czym fabryczne nie muszą być zgodne z zainstalowanym systemem i komponentami w komputerze.
Mogło zresetować ustawienie dysku IDE/AHCI/RAID - miałeś IDE, zrobiło się AHCI i jest kłopot bo system może tylko na IDE.
Z jakichś przyczyn napięcia zasilające nie do końca są prawidłowo ustawione przez BIOS. Przy dwóch ramach mój system startował bez bólu. Przy czterech już musiałem zwiększyć napięcie, bo był problem...
Czasem trzeba to sobie ręcznie ustawiać, kupisz "niestandardowe" pamięci z zalecanym przez producenta wyższym napięciem o np 0,1V > ze standardu np 1,5V trzeba zrobić 1,6V bo producent pamięci tak je opracował i tak ma być. Gwarantuje ich stabilną pracę przy 1,6V, a nie 1,5V jak ustawi to płyta/BIOS po resecie.
Coś w te desenie konfiguracji komputera.
BIOS/UEFI ?
Z siódemką w trybie UEFI nie musi działać, a taki tryb może przywrócić reset biosu.
https://www.google.com/search?client=firefox-.......0...1c..64.psy-ab..0.0.0....0.rkRNQc552ao I pewnie jeszcze kilka rzeczy...
Dobrze by było podać oznaczenia, nazwy, a nie takie ogólniki
I to jest to podstawowe pytanie.
Bez odpowiedzi na nie pozostaje tylko:" Proszę wrócić do pierwotnych, tych sprzed resetu, ustawień BIOS-u" odpowiedzieć.
PS
Tryb pracy kontrolera na początek. Zaś czy i co jeszcze, to już dalszy etap (konieczny lub dopieszczający).
Sam konfigurujesz swoje komputery, czy kupujesz już złożony i ma działać ?
Przyczyna może być prozaiczna, reset BIOS przywraca ustawienia do fabrycznych, przy czym fabryczne nie muszą być zgodne z zainstalowanym systemem i komponentami w komputerze.
Mogło zresetować ustawienie dysku IDE/AHCI/RAID - miałeś IDE, zrobiło się AHCI i jest kłopot bo system może tylko na IDE.
Z jakichś przyczyn napięcia zasilające nie do końca są prawidłowo ustawione przez BIOS. Przy dwóch ramach mój system startował bez bólu. Przy czterech już musiałem zwiększyć napięcie, bo był problem...
Czasem trzeba to sobie ręcznie ustawiać, kupisz "niestandardowe" pamięci z zalecanym przez producenta wyższym napięciem o np 0,1V > ze standardu np 1,5V trzeba zrobić 1,6V bo producent pamięci tak je opracował i tak ma być. Gwarantuje ich stabilną pracę przy 1,6V, a nie 1,5V jak ustawi to płyta/BIOS po resecie.
Coś w te desenie konfiguracji komputera.
BIOS/UEFI ?
Z siódemką w trybie UEFI nie musi działać, a taki tryb może przywrócić reset biosu.
https://www.google.com/search?client=firefox-.......0...1c..64.psy-ab..0.0.0....0.rkRNQc552ao I pewnie jeszcze kilka rzeczy...
Dobrze by było podać oznaczenia, nazwy, a nie takie ogólniki
Dlaczego resetowałeś BIOS ?
Powyższe może być przyczyną, ale bez powodu biosów się nie resetuje.
Dlaczego Coś się "zepsuło", przestało działać ?
Resetowałem bios dlatego że kupiłem nową kartę graficzną gtx 660 tylko po włożeniu karty pokazuje na ekranie napis Gigabate i nie włącza się dalej do biosu też nie można było wejść.
Co do oznaczeń płyty podam jutro bo jestem w pracy
✨ Użytkownik zresetował BIOS, co spowodowało, że komputer nie uruchamia się poprawnie, zatrzymując się na logo Windows i resetując się. Problemy mogą wynikać z niezgodności ustawień BIOS z komponentami systemu, takich jak tryb pracy dysku (IDE/AHCI/RAID) oraz napięcia pamięci RAM. Użytkownik wymienił konfigurację sprzętową: procesor i3, 6GB RAM DDR3, karta graficzna GTX 460 oraz zasilacz 500W. Po wymianie karty graficznej na GTX 660, komputer nie uruchamia się, co może wskazywać na problemy z kompatybilnością lub zasilaniem. Użytkownik pyta również o możliwość odzyskania danych z uszkodzonego dysku. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.