logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z pustych katalogów na partycji E po naprawie XP?

darko123 01 Wrz 2005 09:33 1482 6
REKLAMA
  • #1 1782792
    darko123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Po naprawie systemu XP(na partycji C), kilka katalogów na partycji E okazało się pustymi. Wygląda to tak jakby przy okazji wykasowało ich zawartość. Nie do końca jest to prawda. Katalogi te pokazują 0kB, ale...
    Partycja ma 80GB, wolne miejsce to 35GB, lecz gdy zaznaczę zawartość partycji i chcę zobaczyć ile miejsca zajmuje - to pokazuje 28GB. Gdzie jest ponad 15GB. Sugerowałoby to, że dane w pustych katalogach istnieją tylko jak je odzyskać? Zresztą szukając niektórych plików funkcją "szukaj", pokazuje lokalizację w pustych katalogach. Dziwny jest też fakt, że podczas naprawy/reinstalacji system ingerował w partycję niesystemową. Czekam na każdą konstruktywną podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 1782837
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1470
    Witam
    Pierwsze pytanie
    Czy może były to pliki .avi , .mpg , .mpeg , .mp3 ... ?
    Możesz poćwiczyc programem EasyRecovery Professional może coś odzyskasz.
  • REKLAMA
  • #3 1782858
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Dla bezpieczenstwa to najlepiej zrobic obraz uszkodzonej partycji w formacie RAW (tak jak robia to firmy odzyskujace dane) np. programem GetDataBack i potem na nim experymentować (też ten program) - ale to wymaga miejsca - najlepiej drugi dysk.

Ew. próbować PC Inspector File Recovery (darmowy i subiektywnie lepszy od EasyRecovery).
  • #4 1782899
    darko123
    Poziom 11  
    Do pioart: nie było tam plików typu, które wymieniłeś. Jest tam sporo zdjęć (i na tym zależy mi najbardziej), programy potrzebne mi w pracy (ich stratę mógłbym przeboleć - większość do odtworzenia) i parę gier, które można pominąć. Czy w ogóle używając narzędzi jakie ma system, możliwe jest rozwiązanie problemu? Na razie jestem w trakcie zbierania programów odzyskujących, lecz z tego co wiem większość z nich (mówimy o: freeware, shareware i trial) ma problemy z NTFS.
  • REKLAMA
  • #5 1783022
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1470
    Witam
    Kol kroiiew ma rację z tym obrazem, jest to zabezpieczenie. Co do programu do odzysku to nie będę polemizować , jeden lubi czekoladę a drugi jak mu nogi ........ .Wszystko to kwestia gustu i przyzwyczajenia do stosowania programów . Nie używałem INSPEKTORA i dlatego nie wypowiadam się na jego temat . Pytałem o te pliki bo lata po sieci taki virusik który kasuje te pliki a przy okazji wymazuje co popadnie. Podmazuje ścieżki w plikach i są albo zerowe albo nie ma ich wcale .Z tego co się zorientowałem to mechanizm jest taki jak byś usuną plik do kosza i opróżnił kosz . Udało mi się odzyskać ok. 90% danych w stanie nie uszkodzonym.
    Jak kolega już pisał czym byś tego nie robił to odzyskiwane dane powinny być zapisywane na inny dysk ewentualnie inną partycję tego dysku.
    Pozdrawiam
  • #6 1783202
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!

Polecam coś takiego:
    http://www.csk.pl/~cichon/files/Cichy_BootDisk22.zip

Włącz komputer z tej dyskietki i uruchom narzędzie do odczytu NTFS, widzi wszystkie pliki i katalogi, te skasowane i te "zapomniane" przez winde.
    Z tego co widzę NTFS sprawia strasznie dużo problemów po reinstalacji windy, wie może ktoś w czym tkwi problem, bo to już chyba piąty(?) taki post na elektrodzie?

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • REKLAMA
  • #7 1991938
    darko123
    Poziom 11  
    Proszę o zamknięcie tematu. Niestety część danych nie udało się odzyskać.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie systemu Windows XP na partycji C, użytkownik zauważył, że katalogi na partycji E wyświetlają się jako puste (0 kB), mimo że zajmują miejsce na dysku. Suma zajętości plików wskazuje na istnienie danych, które system nie pokazuje. Problem dotyczy głównie zdjęć i innych ważnych plików. Wskazano, że podczas naprawy systemu mogło dojść do ingerencji w partycję niesystemową, co spowodowało utratę widoczności plików. Zalecane jest wykonanie obrazu uszkodzonej partycji w formacie RAW, co umożliwia bezpieczne eksperymentowanie z odzyskiwaniem danych bez ryzyka dalszej utraty. Polecane narzędzia do odzysku danych to GetDataBack, PC Inspector File Recovery (darmowy, lepszy od EasyRecovery według opinii) oraz EasyRecovery Professional. Wskazano również na możliwość użycia bootowalnej dyskietki z narzędziem do odczytu systemu NTFS, które potrafi wykryć usunięte i "zapomniane" pliki. Podkreślono, że odzyskiwane dane należy zapisywać na innym nośniku lub partycji, aby uniknąć nadpisania. Niestety, część danych nie udała się odzyskać, co skłoniło do zamknięcia tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA