logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KiCad: Przypisywanie footprintu do złacza USB A - krok po kroku

lexom 26 Lis 2018 19:50 1518 8
REKLAMA
  • #1 17587490
    lexom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Jak mogę przypisać footprint dla złacza USB A? Szukam już chyba z poł godziny i nic takieg nie widzę.
    Załączniki:
    • KiCad: Przypisywanie footprintu do złacza USB A - krok po kroku footprint.png (90.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KiCad: Przypisywanie footprintu do złacza USB A - krok po kroku tmp1.png (97.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17587751
    ble___
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Ja się tego programu z angielskich filmików uczyłem.
    Wpisanie problemu po angielsku w wyszukiwarkę filmików zwykle daje odpowiedź.
    To będzie pewnie opisane jako "assign footprint". ( da się znaleźć w Eschema->tools->Assign Footprints..., ale nie używałem tego nigdy i nie wiem co się z tym robi)
    https://www.youtube.com/watch?v=m9mfVM1Z270
    Nie bardzo rozumiem po co wstawiono zdjęcie złącza USB - to nie będzie działać jako "model 3D".
    Ten program chyba dość często się zmienia - niedawno mi poprzestawiali pozycje w menu.
  • REKLAMA
  • #3 17587795
    lexom
    Poziom 12  
    Zdjęcie złącza zostało wstawione aby było wiadomo o co chodzi.
    Wiem, że chodzi o "assign footprint" z tym, że nie widzę "footprintu" który odpowiadałby złączu ze zdjęcia.
  • #4 17587807
    ble___
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Chyba takiego nie ma.
    Można dodać footprint (są o tym filmiki) albo na szybko narysować tylko w pcbnew otwory o odpowiednim rozmieszczeniu.
    Same otwory to chyba partanina największa ale rozwiązuje problem najszybciej, zdarzyło mi sie z sukcesem suwmiarką pomierzyć złącze, narysować w pcbnew, ewentualnie wydrukować na papierze płytkę żeby sprawdzić czy pasuje.
  • REKLAMA
  • #5 17587817
    lexom
    Poziom 12  
    NIgdy nie rysowałem własnego. Wolalbym jakiegoś gotowca ;)
  • REKLAMA
  • #7 17587852
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Tak jak poprzednik napisał trzeba dołączyć odpowiednie biblioteki.
    Jaką wersję programu posiadasz ?
    Ja na razie mam 4.0.7 na linuksie i w oryginalnych bibliotekach nie był nawet zwykłego TL494 i musiałem dołączyć nowe biblioteki.

Zrobiłem mały test i twoje złącze znalazłem bez problemu.
  • #8 17587856
    lexom
    Poziom 12  
    Ja mam wersję 5.0.1. Jaką bibliotekę dołączyłeś ?
  • #9 17588098
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Ja znalazłem paczkę kicad-symbols-master.zip

Dziś sprawdziłem na widowsie i wersji 5.0.0 i taka obudowa jest w podstawowej bibliotece instalowanej razem z pakietem.
    Więc albo masz coś skopane w programie albo rzeczywiście nie potrafisz jej znaleźć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak przypisać footprint do złącza USB A w programie KiCad. Odpowiedzi sugerują, że można to zrobić poprzez funkcję "assign footprint" w Eschema, jednak niektórzy nie mogą znaleźć odpowiedniego footprintu. Wskazówki obejmują poszukiwanie gotowych bibliotek w sieci oraz możliwość ręcznego narysowania otworów w PCBNew. Użytkownicy dzielą się informacjami o wersjach programu, a także o dostępnych bibliotekach, takich jak kicad-symbols-master.zip, które mogą zawierać potrzebne footprinty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA