logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HGST padł po upadku. Szumi nienaturalnie, głowica lata ale nie widać go w bios

jacynka84 27 Lis 2018 21:11 552 22
REKLAMA
  • #1 17590052
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Czy jest jeszcze szansa bez ponoszenia kosmicznych kosztów?
    Podejrzewam że w czasie upadku głowica pojechała po talerzu i zmasakrowała jakieś ważne WŁASNE dane np z częścią firmware.
    Nie znam się. Czy jest możliwość wykrycia dysku i może próby nadpisania czegoś na nim niejako w ciemno byle dał się wykryć?
    Niby mogę zakupić taki dysk ale co mi po tym jak to właśnie na moim talerzu coś się zniszczyło więc ta sama usterka się powtórzy pewnie z nowym dyskiem.
    Co mogło paść przy upadku jeśli to nie chodzi o dane na talerzu?
    HGST Z7K500 500 HTS725050
  • REKLAMA
  • #2 17590087
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Witaj. W zasadzie przy upadku mogło paść cokolwiek, nie musiało to być wcale zniszczenie talerza, mogło to być mechaniczne uszkodzenie (odkształcenie) któregokolwiek mechanizmu.

Tak czy inaczej, jeśli dane są ważne, to raczej datalab jest prawidłowym kierunkiem działania. Samodzielnie bez odpowiednich warunków (pomieszczenie bezpyłowe - clean room), narzędzi oraz wiedzy nic z tym dyskiem nie zrobisz.
  • #3 17590137
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    jacynka84 napisał:
    Podejrzewam że w czasie upadku głowica pojechała po talerzu i zmasakrowała jakieś ważne WŁASNE dane np z częścią firmware.

Firmware dysku, nie jest przechowywany na samych talerzach, a raczej w kości pamięci. Padł raczej jakiś mechanizm.

Jak dane ważne to pozostaje tylko profesjonalny data lab, każda samodzielna próba zabawy z dyskiem może pogorszyć sytuacje i zwiększyć koszty.
  • #5 17590166
    jacynka84
    Poziom 26  
    Pewnie bez owej części nie da się zmusić go do wykrycia dysku?
  • #6 17590188
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    jacynka84 napisał:
    Pewnie bez owej części nie da się zmusić go do wykrycia dysku?

A jak sobie wyobrażasz pracę dysku np z urwaną głowicą czy wygiętym ramieniem. Tu wgranie czegokolwiek nie pomoże. Upadek to zazwyczaj uszkodzenie mechaniczne. Co więcej męcząc ten dysk może się okazać, że urwana/naderwana głowica lub ramię głowicy "szoruje" po powierzchni dysku i z każdym uruchomieniem dysku tylko tracisz coraz więcej danych.
  • #7 17590192
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Po upadku zwykle obrywa głowica i/lub powierzchnia. Czasem oś silnika. W niektórych przypadkach elektronika czy obudowa. Jak ktoś ma szczęście i podejście "nie znam się to nie grzebię" to szanse na odzyskanie po małych kosztach są możliwe. Gdy ktoś taki stukający, szurający i zgrzytający dysk męczy to zwykle kończy się to wysłaniem maila zaczynającego się od "z żalem informuję, że...".
    Prędzej głowica przejechała po Twoich danych. A swoje, konieczne do uruchomienia dysku, przy kolejnych startach zajedzie.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #8 17592981
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Jakie objawy po podłaczeniu dysku do zasilania ?
    Dziwne dźwięki, stuka ?
  • REKLAMA
  • #9 17593499
    jacynka84
    Poziom 26  
    Takie szuranie delikatne i głowica szuka bóg wie czego.
  • #11 17593678
    jacynka84
    Poziom 26  
    Nie nie kończy. Szuranie minimalnie szorstkie. Jakby głowica nic nie widziała. A czy jest możliwość że głowica dotykająca talerza zabrudziła się i dlatego jest ślepa?
    Choć to średnio prawdopodobne bo robiła tak od początku po upadku.
    Na początku wywalało błąd chyba e000009c czy jakoś tak i nie startowało windowsa. Potem już w ogóle przestał widzieć dysk w biosie.
  • #12 17593729
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Głowica nie działa dotykowo. Ale jeśli przy takich objawach dalej go uruchamiasz to jest możliwe, że jest zabrudzona... Twoimi wydrapanymi z powierzchni dysku danymi.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • #13 17593761
    jacynka84
    Poziom 26  
    to jak to działa że ona nie dotyka a sprężysta blaszka to dociska do talerza?
    Zamówiłem adapter popatrzę sobie jak to lata bez osłony. Pogodziłem się już że nie odzyskam danych.
  • #14 17593784
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    jacynka84 napisał:

"Sprężysta blaszka" :lol: :lol: :lol:
    Dawno się tak nie uśmiałem.
    Odległość głowicy do powierzchni plateru mierzy się w mikronach i absolutnie nie ma prawa dotknąć talerza!
    Człowieku! To nie płyta winylowa!
  • #15 17593856
    Łukasz_W

Ocena: 647
    jacynka84 napisał:
    Zamówiłem adapter popatrzę sobie jak to lata bez osłony. Pogodziłem się już że nie odzyskam danych.

Elementy czytająco zapisujące unoszą się na poduszce powietrznej, i tak jak wspomina Robert, są to mikrometry.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #16 17593905
    jacynka84
    Poziom 26  
    Chodzi o magnetyczne odpychanie na odległość mikronów? Bo przecież nie magicznie się unosi? I jak najbardziej są blaszki na końcach które są względnie sprężyste.
  • #17 17593934
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    @jacynka84 Nie ośmieszaj się i poproś kogoś dorosłego, kto potrafi czytać ze zrozumieniem.

Moderowany przez dt1:

Proszę odpuścić sobie takie komentarze. Użytkownik nie ma wiedzy dotyczącej budowy dysków, to widać, ale dlatego też ten temat jest w dziale "początkujący". Jeśli cierpliwość się kończy - można sobie znaleźć jakiś inny wątek.

Przypominam o istnieniu punktu 3.1.9 Regulaminu Forum.

• REKLAMA
  • #18 17593965
    Łukasz_W

Blaszki na końcach to "wąsy" do rampy parkingowej.
    Elementy czytająco zapisujące mają postać ciemnych prostokątów i są nieco wcześniej.
    Nie unoszą się magicznie, tylko za sprawą poduszki powietrznej, która jest wytwarzana przez prędkość obrotową talerzy.

Podczas kontaktu takiego elementu z warstwą magnetyczną dochodzi do zabrudzenia lub uszkodzenia w/w elementów i/lub powierzchni.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #19 17598743
    jacynka84
    Poziom 26  
    Otworzyłem dysk talerzyk wygląda bez zanieczyszczeń i rys. Ramię przechodzi w okolice 1/5 do wewn brzegu dysku, po czym wraca na parking i tak w kółko.

Tyle dobrego że mam jakieś pliki zachowane na starym dysku jak moje zdjęcia oraz filmy i pliki z pociągami.
    Po mojemu te ramię jest delikatne a najbardziej ta głowica jest niezwykle delikatna i nie ma prawie żadnych zabezpieczeń owych mikroskopijnych przewodów które łączą się z głowicami.
  • #20 17601056
    Łukasz_W

W całej mojej karierze nie spotkałem się z sytuacją, poza spaleniem, gdzie problemem byłyby połączenia między przedwzmacniaczem a slider'ami.
    Powierzchnia nie musi być zniszczona w takim stopniu, aby było widać kontakt elementów r/w z nią.
    W moim ostatnim filmie masz przedstawione, jak wyglądają głowice po kontakcie z powierzchnią.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #21 17601202
    jacynka84
    Poziom 26  
    Nie widzę żadnego filmu, poproszę link. Ważne, że trochę filmów z lokomotywami się znalazło i te rodzinne również.
    Co prawda ostatni update z lipca, ale do teraz nie było tego dużo. Tylko parę fajnych lokomotyw. No ale trudno. Pomyślałem aby samą głowicę przełożyć, ale też pewnie trzeba identycznej. A i tak nie ma żadnej gwarancji, że to głowica się rozsypała a nie kluczowe dane z FW na talerzu.
  • #22 17601271
    Łukasz_W

jacynka84 napisał:
    Nie widzę żadnego filmu poproszę link

Jak wejdziesz w link na moim profilu, i się trochę porozglądasz, to na pewno znajdziesz.
    Ponadto proponuję powstawiać przecinki i kropki do postu bo nie przypominam sobie, żebym zamieszczał gdziekolwiek filmy z lokomotywami.

Nikt ci na odległość nie odpowie, czy problem leży po stronie oprogramowania, mechaniki, czy oprogramowania i mechaniki.
    Możliwe, że po wymianie głowicy trzeba będzie naprawić moduł lub moduły.

Ponadto otworzyłeś dysk, więc znacząco utrudniłeś odzysk i możliwy sukces po przekładce, teraz już na pewno, niesprawnej głowicy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #23 17601352
    jacynka84
    Poziom 26  
    Po co to wyzłośliwianie się?
    I tak nic już nie zrobię dziękuję za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk HGST Z7K500 500 HTS725050 uległ uszkodzeniu po upadku, co spowodowało nieprawidłowe działanie, w tym szumienie i brak wykrycia w BIOS. Użytkownik podejrzewa, że głowica mogła uszkodzić dane na talerzu, w tym firmware. Eksperci sugerują, że uszkodzenia mogą być mechaniczne, a samodzielne próby naprawy mogą pogorszyć sytuację. Zaleca się skorzystanie z usług profesjonalnego laboratorium odzyskiwania danych, ponieważ samodzielne działania mogą prowadzić do dalszej utraty danych. Wskazano, że głowica nie dotyka talerza, lecz unosi się na poduszce powietrznej, a kontakt z powierzchnią może prowadzić do zabrudzenia i uszkodzenia. Użytkownik otworzył dysk, co może utrudnić odzyskanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA