logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch EasyImpact 500 - Zakleszczone wiertła Bosch EasyImpact 500

Roman Petarda 30 Lis 2018 04:03 28317 7
REKLAMA
  • #1 17594843
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam, pierwsze wiercenie nową wiertarką i nie mogę wiertła wyciągnąć, tak jak na zdjęciu, na tym bębenku (końcówce czarnej) jest napisane open i strzałka w prawo. Zrobiłem tak i nic, ani w prawo ani w lewo, na ręce mam bąble od kręcenia i nic, może ktoś posiada taki model i mi coś doradzi?
    Załączniki:
    • Bosch EasyImpact 500 - Zakleszczone wiertła Bosch EasyImpact 500 20181129_160531.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch EasyImpact 500 - Zakleszczone wiertła Bosch EasyImpact 500 20181129_160524.jpg (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17594945
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17595597
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    Zrobiłem tak i nic, w żadną stronę, nawet na przełączniku udar/zwykłe.
  • Pomocny post
    #4 17595675
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17596995
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    Raczej na silę tak nie mocowałem tego wiertla ,normalnie poczułem opór to przestałem.

Gdzieś wyczytałem jeszcze że wiertło nie może być za głęboko osadzone ,to prawda? może to przez to ? Na moim pierwszym zdjęciu widać jak wiertło jest wsadzone.

jeszcze jak wierciłem udarem to lekko dociskałem do ściany wiertło , nie wiem czy to też ma wpływ na to że nie da się go teraz wyjąć

https://www.youtube.com/watch?v=0bxeXridy8I

Na tym filmiku 2:26 min Gość bez problemowo wyciąga wiertło z tego samego modelu ja też tak próbowałem i nic.

No nic pójdę wymienić wiertarkę do obi ,przeważnie panie się nie pytają z jakiego powodu itd.

a tak na przyszłość żeby sytuacja się nie powtórzyła ,jakieś podstawowe rady czego nie robić żeby nie doszło do takiej sytuacji ? z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #6 17597154
    stasiak965
    Poziom 16  
    Ocena: 70
    Ja bym na twoim miejscu wziął wiertarkę między kolana, i delikatnie wybijakiem uderzał w jeden z tych trzech trzpieniów na przemian - od uchwytu. Możliwe że spowoduje to, iż zniknie efekt zakleszczenia i będziesz mógł odkręcić normalnie wiertło. Tylko musisz zrobić z wyczuciem. Nie zaszkodzi też psiknąć jakimś WD-40

Pozdrawiam
  • #7 17597271
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Sam tak zawsze robie jak pisze Stasiak965, dodam jeszcze że ściągnij ten dodatkowy uchwyt i popatrz czy nie ma tam otworu przez który można zablokować oś .W niebieskich Boschach jest taka możliwość i wtedy masz pewny chwyt do odkręcania.
  • #8 17632972
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    oddałem do sklepu i czekam za naprawą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z wyciągnięciem wiertła z wiertarki Bosch EasyImpact 500 po pierwszym użyciu. W odpowiedziach zasugerowano, że uchwyt może być zablokowany, co wymaga delikatnego podejścia. Rekomendowano trzymanie dolnego pierścienia uchwytu i energiczne pociągnięcie górnej części w kierunku wiertła, a następnie kręcenie w lewo. Inne metody obejmowały użycie łańcuchowych kluczy do filtrów oleju oraz uderzanie w trzpienie uchwytu. Użytkownik rozważał wymianę wiertarki oraz prosił o porady, jak unikać podobnych problemów w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA