Witam, pierwsze wiercenie nową wiertarką i nie mogę wiertła wyciągnąć, tak jak na zdjęciu, na tym bębenku (końcówce czarnej) jest napisane open i strzałka w prawo. Zrobiłem tak i nic, ani w prawo ani w lewo, na ręce mam bąble od kręcenia i nic, może ktoś posiada taki model i mi coś doradzi?
Załączniki:
20181129_160531.jpg(1.31 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
20181129_160524.jpg(1.79 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
To najprawdopodobniej uchwyt z blokadą (zabezpieczenie przed samoczynnym odkręceniem).
Dolny pierścień uchwytu, od strony wiertarki, przytrzymaj ręką, drugą ręką pociągnij energicznie większą część uchwytu w kierunku wiertła (wysunie się troszkę i kliknie).
Teraz kręć nią w lewo, cały czas trzymając dolny pierścień..
Przełącznik udar/zwykłe nic do tego nie ma.
Cóż mogę powiedzieć... Domyślam się, że do dokręcania uchwytu podszedłeś dość siłowo i stąd teraz problem z odkręceniem.
Mogą pomóc 2 łańcuchowe klucze do filtrów oleju.
Wszelkiego rodzaju "żaby", "szwedy", "francuzy" czy imadła odradzam - zniszczysz uchwyt.
Raczej na silę tak nie mocowałem tego wiertla ,normalnie poczułem opór to przestałem.
Gdzieś wyczytałem jeszcze że wiertło nie może być za głęboko osadzone ,to prawda? może to przez to ? Na moim pierwszym zdjęciu widać jak wiertło jest wsadzone.
jeszcze jak wierciłem udarem to lekko dociskałem do ściany wiertło , nie wiem czy to też ma wpływ na to że nie da się go teraz wyjąć
Ja bym na twoim miejscu wziął wiertarkę między kolana, i delikatnie wybijakiem uderzał w jeden z tych trzech trzpieniów na przemian - od uchwytu. Możliwe że spowoduje to, iż zniknie efekt zakleszczenia i będziesz mógł odkręcić normalnie wiertło. Tylko musisz zrobić z wyczuciem. Nie zaszkodzi też psiknąć jakimś WD-40
Sam tak zawsze robie jak pisze Stasiak965, dodam jeszcze że ściągnij ten dodatkowy uchwyt i popatrz czy nie ma tam otworu przez który można zablokować oś .W niebieskich Boschach jest taka możliwość i wtedy masz pewny chwyt do odkręcania.
✨ Użytkownik napotkał problem z wyciągnięciem wiertła z wiertarki Bosch EasyImpact 500 po pierwszym użyciu. W odpowiedziach zasugerowano, że uchwyt może być zablokowany, co wymaga delikatnego podejścia. Rekomendowano trzymanie dolnego pierścienia uchwytu i energiczne pociągnięcie górnej części w kierunku wiertła, a następnie kręcenie w lewo. Inne metody obejmowały użycie łańcuchowych kluczy do filtrów oleju oraz uderzanie w trzpienie uchwytu. Użytkownik rozważał wymianę wiertarki oraz prosił o porady, jak unikać podobnych problemów w przyszłości. Wygenerowane przez model językowy.