logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakich komponentów użyć - przesuwanie produktu z taśmy produkcyjnej

Lucky85 01 Gru 2018 11:02 630 5
  • #1 17597363
    Lucky85
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam

Zdecydowałem o usprawnieniu produkcji w mojej firmie.
    Prosiłbym o naprowadzenie mnie jakich podzespołów użyć do wykonania urządzeń jak na zamieszczonym filmie (chodzi o transport materiału,produkt jest całkiem inny ale idea "przesuwania" taka sama

Chodzi mi o wykonanie napędu do podnoszenia listwy która blokuje przepływający materiał oraz o wykonanie listwy dosuwającej/przesuwającej materiał do krawędzi/na równoległą linię.
    Czy ktoś może mi po krótce opisać gdzie powinienem szukać , tzn czy silniki krokowe + napęd na śrubie trapezowej, czy bardziej coś w pneumatyce.
    Będę wdzięczny za wszelkie porady.
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam

• #2 17597792
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam!
    Jeżeli masz sprężone powietrze to najłatwiej na siłownikach szybko i w zasadzie bezawaryjnie - typowe podzespoły lepszych firm wytrzymują kilka - kilkanaście milionów cykli.
    Dasz po bokach taśmy dwa małe siłowniki przegubowo dopięte do listwy, jakieś tłumiki przepływy żeby ustalić prędkość opuszczania i podnoszenia, elektrozawór i trochę innego drobiazgu - suma tak gdzieś od 500 do 1000 PLN za całość (bez listwy)
    Dosuwanie na dłuższym siłowniku z regulowanym ciśnieniem (siłą) i zaworem dwucewkowym - koszty prawdopodobnie podobne.
    Krokowce są z natury wolne a połączeniu ze śrubą tym bardziej, dodatkowo komplikacja układu - do podnoszenia na pewno się nie opłaca a dosuw pewnie tak, ale jeżeli to ma być profesjonalne urządzenie to raczej małe serwo.
    Koszty trochę wzrastają ale za to szybkość i trwałość są dużo większe.
  • #3 17599552
    Lucky85
    Poziom 6  
    Hejka
    Dziękuję za odpowiedź.
    Z powietrzem jest realne ale dodatkowo kłopotliwe , pomijając dodatkowy wydatek dochodzi kwestia ogarnięcia systemu pneaumatyki a to już dla mnie i mojego "majstra" może być zbyt czasochłonne.
    Trochę poszperałem na necie , są siłowniki elektryczne w cenach od 200 zł/szt z dużą siłą , kwestia dobrania odpowiedniej prędkości /zasięgu/skoku.
    Chyba w tym kierunku będę podążał.
    Mile widziane namiary na dobre siłowniki , do tego będą potrzebne krańcówki , tylko czym to sterować? starego pc-ta postawić czy jak ?
    Wiem że śmiesznie to brzmi ale nie mam doświadczenia w takich tematach , na szczęście szybko się uczę :)
    Pozdrawiam
  • #4 17599902
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Popieram kol. pawelradomsko - podnoszenie listwy przytrzymującej na dwóch siłowniczkach pneumatycznych + jeden zawór (sygnał na cewkę=podniesiony, brak sygnały=opuszczony);
    przesuwanie poprzeczne można zrobić na siłowniku typu JACK - jednak duże wymiary...
    np. https://www.ebmia.pl/silownik-liniowy-super-p...d6ZFF7Fz_hK14CNBOWHYhyr3uuJo_k9EaAif1EALw_wcB
    ma wady: przy długości siłownika 710 mm ma tylko 460 mm zasięgu - jak to umieścić;
    szybkość też mała - pełne wysunięcie ~50 sekund!
    Aby to sprawnie działało to albo śruba pociągowa albo pasek zębaty (na motoreduktorze, silniku krokowym itp.).
    https://www.tecnotion.pl/produkty/silniki-rdz...0nVB8QuXJAlmt_P5NY9Vm1AbOCoWz-bMaAsNNEALw_wcB
    Sterowanie można zawrzeć w małym PLC (~ 500 PLN).
  • #5 17601921
    Lucky85
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź.
    A czy jak już bym zainwestował w sprężarkę to wystarczy jakiś tani chińczyk czy to musi być jakiś specjalistyczny sprzęt?
    Druga sprawa czy jakiś patent na przesuwanie poprzeczne też na pneumatyce czy nie ma takiej opcji? coś na zasadzie siłownika hydraulicznego jak jest w wózku widłowym tyle tylko że oparte na powietrzu?
    Taki prosty sterownik jak ten wystarczy ? Link
    Bardzo dziękuję za udział w dyskusji :)
  • #6 17602033
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Skoro nie masz instalacji sprężonego powietrza to lepiej opierać się na rozwiązaniach elektrycznych: posuw poprzeczny - tak jak zaznaczyłem w poście #4, natomiast zatrzymywanie i wyrównywanie też można zrobić na jakimś siłowniczku typu mini-jack + mechanizm krzywkowy/dźwigniowy;
    PLC z link'u ma tę wadę, że do niego potrzebny jest kabelek do programowania (drogi) i program do PC (również drogi) więc cena za sam PLC...?!
    Na rynku są ciekawsze oferty, gdzie oprogramowanie jest darmowe, kabelek kosztuje ~50 PLN, a sam PLC niewiele odbiega od w/w LOGO!, np.
    https://www.plcs.net.pl/index.php/katalog-aut...-10ma-r-d230-230v-ac-6-wej.-4-wyj.-przek.html
    czy https://www.telmatik.pl/grafiki/apb/apb_12m.jpg
REKLAMA