logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik? Podnośnik półkowy. Kto podejmie się zaprojektowania?

bobi70 21 Lip 2007 10:46 3702 17
REKLAMA
  • #1 4100650
    bobi70
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Witam kolegów!!
    Jestem laikiem w branży. Ale z tego powodu, że lubię plątać kabelki, to ze sprawami elektrycznymi radzę sobie nieźle.

Mam do wykonania urządzenie. Będzie to prosty podnośnik półkowy.
    Chodzi o zaprojektowanie sterowania.
    Podnośnik będzie zasilany w moc motoreduktorem na silniku 3-fazowym. Silnik niewielki, bo przewidywany udźwig urządzenia to maksimum 100 kg.

Urządzenie ma wykonywać następujący cykl pracy:
    1-start włącznikiem chwilowym.
    2-praca (ruch) rozpoczynająca się w punkcie startowym półki do górnego położenia krańcowego.
    3-zwłoka do 30sek (najlepiej z możliwością regulacji 10-30 sek)
    4-automatyczne załączenie ruchu i powrót urządzenia do dolnego położenia krańcowego
    5-stop w dolnym położeniu krańcowym i oczekiwanie na ponowne załączenie jak w pkt 1

Może toś z Państwa podjął by się zaprojektowania takiego sterownika, wraz z opisem użytych podzespołów oraz rozrysowaniem schematu.
    Myślę ze z połączeniem kabelków nie powinienem mieć problemu.
  • REKLAMA
  • #3 4101292
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    sterownik do takiego prostero układu to przerost formy nad treścią. Wystarczą 2 przkaźniki 2 krańcówki czsówka i przyciski start stop.koszt mniejszy, a parametry takie same. no chyba ze sie upieraszzna sterownik to moge ci to w logo napisac bo do s7 nie mam programu. O!! sie napisało sie:) tylko to jest najprostsze co moze być, do sterowania takm podnosnikiem, bez żadnych zzabepieczeń, grrzybów itd tak wiec wypadało by pomyslec o jakis zabezpieczeniach lub uwazac zeby kogos nie przygniotło. mozesz sobie to przetestowac w logo easy comfort 5.0 demko jest darmowe. na allegro sterowniczki logo siemensa chodzą po kilkaset złotych, cały opis programowania, a właściwie opis bloczków znajduje się w helpie. Wszystko można przetestować w trybie symulacji.
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterownik? Podnośnik półkowy. Kto podejmie się zaprojektowania? podnosnik.JPG (83.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4101547
    bobi70
    Poziom 14  
    Tez pomyślałem, ze takowy pomysł ze sterownikiem programowalnym, to idea dobra aczkolwiek zbyt ambitna.Urządzenie nie będzie pracować w idealnych warunkach, więc używanie elektroniki może być niewypałem.

Użycie prostych elementów jest na pewno właściwsze.
    Połączę to bez problemu. Ale potrzebuję rozrysowanego układu i podanych elementów do kupienia. Resztę załatwię sam :)
    Czy na taką pomoc mogę liczyć?
  • #5 4102017
    mada30
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam,
    Opisz dokładnie warunki (jakie IP), jaki silnik (tabliczka znamionowa) i jakie fundusze przeznaczasz na to sterowanie?
    Będzie łatwiej Ci coś zaoferować.

Pozdrawiam
  • #6 4102114
    bobi70
    Poziom 14  
    Nie mam jeszcze pojęcia jaki motor będzie to obsługiwał. To zależy co kolesie zaproponują jako napęd motoreduktora. Z racji tego że urządzenie ma dźwigać max do 100 kg, myślę ze 1,5kW wystarczy w zupełności.

Opisze warunki pracy i o co tu właściwie chodzi.
    Prowadzę gospodarstwo ogrodnicze. Jednym z elementów mojej pracy to przygotowywanie podłoża do roślin. Taka ziemia przychodzi do mnie prasowana w kostkach. Żeby była przydatna, musi być zmielona. Urządzenie o którym piszę będzie miało po prostu za zadanie ładować kostki do rozdrabniacza. Ciężko jest to robić ręcznie, bo każda z takich kostek waży ok 50-70 kg.Podnośnik będzie dźwigal kosteczki na ok 1 metr od ziemi, nie ma tu wielkiego ryzyka przygniecenia, tym bardziej że jeśli kogoś przygniecie to tylko mnie :)
    To tyle. Urządzenie będzie więc pracować w warunkach zewnętrznych i będzie narażone na kurz i wilgoć. Jednak elementy można zamknąć w szafce sterowniczej.
    Zasilenie urządzenia z normalnej instalacji 380V z uziemieniem i zerowaniem.
    Koszty jakie mogę przeznaczyć na sam sterownik hm...?
    Zakładamy że jeśli to będzie faktycznie kilka przekaźników i krańcówek, to nie naleci tu wiele. Zastanowię sie nad każdym kosztem i proponuje nie brać tego pod uwagę.
    Myślę że jeśli będę mieć od panów rozrysowany schemat połączeń co z czym i opisany każdy kabelek to nie będzie problemu żeby to poskręcać do kupy ;)
  • REKLAMA
  • #7 4102123
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    Witam,

polecam polski przekaźnik programowalny NEED, produkcji Relpol

www.need.com.pl

pozdrawiam
  • #8 4102188
    bobi70
    Poziom 14  
    need - Sterowniczek nie taki znów drogi. Moge sobie na coś takiego pozwolić. Na pewno jednak bez pomocy nie będę potrafił go podpiąć i zaprogramować. Jak napisałem wyżej, mogę to połączyć do kupy, kiedy będć mieć rysunek połączeń, inaczej nie dam rady.
  • #9 4102257
    mada30
    Poziom 15  
    A to cacko
    ZEN-10C1DR-D-V2 (przek.programowalny z LCD) dostępność 1 tydz. dwie setkinetto drożej od NEED
  • #10 4102398
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Polecam przekaźniki LG np. master K 120 - najmniejszy (6 wejść/4 wyjścia) kosztuje katalogowo 439 zł a ma możliwości porównywalne z Siemensem S7-222 z tym, że soft jest za darmo a programowanie jest po zwykłym RS232. Przekaźnik NEED z całym szacunkiem ale nie nadaje się do niczego innego jak proste sterowanie światłem na klatce schodowej czy inne równie "wysoce wyrafinowanie" sterowanie.
  • #11 4102451
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    Taaak...
    dobór NEEDa do ww aplikacji, jest jak najbardziej prawidłowy i przekaźnik ten całkowicie spełni oczekiwania sterowania i ma jeszcze jedną zaletę jest polskiej produkcji !
    Oczywiście można użyć innych sterowników między innymi (skośnookie :)LG, ale spójrzmy na to chociażby od strony ceny...
    Co do sposobu prezentowania NEEDa przez kol. Los_sandalos, uważam za co najmniej niestosowny...
    Proszę o umotywowanie dlaczego NEED nie może sterowac ww aplikacją ??? Czego mu brak aby go zastosować? a może koledze brak informacji na jego temat ?

Przekaźnik ten został stworzony właśnie do prostych aplikacji logicznych !
  • REKLAMA
  • #12 4102476
    snopek4
    Poziom 20  
    Ocena: 173
    Polecam gotowy sterownik do 3 fazowych napedów bram przesównych Elpro 10. na tym sterowniku uzyskasz wszystkie opcje jakie opisałes.
    dokładny opis w załączniku lub www.bramar.pl
    Załączniki:
    • mec200_Elpro10.pdf (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4103061
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    falowniki.com napisał:
    Taaak...

Co do sposobu prezentowania NEEDa przez kol. Los_sandalos, uważam za co najmniej niestosowny...
    Proszę o umotywowanie dlaczego NEED nie może sterowac ww aplikacją ??? Czego mu brak aby go zastosować? a może koledze brak informacji na jego temat ?

Przekaźnik ten został stworzony właśnie do prostych aplikacji logicznych !

Moja niechęć w stosunku do NEED`a wynika z jego bardzo ograniczonych mozliwości - w szczególności - przekaźnik ma zaledwie 8 czasówek co może starczy w tej konkretnej aplikacji w tej chwili ale bardzo możliwe, że pytający kolega zapragnie lekko skomplikować algorytm sterowania i będzie problem. Wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Miałem nikłą przyjemność pisania skomplikowanego programu na akurat EASY serii 600 - zmiana koncepcji sterowania i rozbudowa systemu po roku. Myślę, że 100 zł różnicy w cenie nie gra roli a sterowniczki LG mają na prawdę bardzo spore możliwości. Za przesadę uznałbym sugerowanie czegoś "na S" ale LG w sam raz ;)
  • Pomocny post
    #14 4103064
    mada30
    Poziom 15  
    Witam,
    Wybór elementów pozostawiam autorowi, poproś dostawce o kompletacje szafki. Potocznie: 2x stycznik, 1x termik, 2x krańcówka, 3x przycisk, 1x przekażnik, 1x czasówka, 1x grzyb, 1x obudowa, 6x dławik, 1x wył. główny, ZUG, i oczywiście przewody. (razem ok.500zł)
    Na obudowie przyciski: (start) (stop) (dół recznie) i oczywiście (grzyb)

Starałem się uprościć układ do minimum. Proszę nie czytać załącznika jako program tylko schemat. Układ bezpieczeństwa to potocznie 'grzyb' Mam nadzieje że poradzisz sobie :) W razie pytań - jestem pomocny.

Pozdrawiam

PS
    Szanowne grono doświadczonych kolegów proszę o propozycje zmian, uproszczenia schematu i oczywiście sprawdzenie. :)
    Załączniki:
    • Podn.1.doc (73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 4103113
    marcino2000
    Poziom 24  
    A moze by tak nie montować typowej windy tylko podnośnik który się przechyla. było by to właściwsze bo i prosciej załadować (np wjechać taczką) i sam by sie rozładował. widziałem coś takiego działającego jako mechanizm zasypowy szredera(niszczarki) nawet sprytne to było. mozna by też taśmociąg jakiś zastosować. a tam sterowanie ogranicza się jedynie do włącznika i grzyba, mniejszy silnik mniejsze obciążenia dynamiczne i bezpieczniejsze
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterownik? Podnośnik półkowy. Kto podejmie się zaprojektowania? podnosnik.JPG (10.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4105728
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Taki prosty układ można zrealizować na 2 stycznikach załączających silnik napędowy, 2 wyłącznikach krańcowych wyłączających napęd w pozycji góra-dół, przycisku sterowniczego oraz przekaźnika czasowego.
    Pozdrawiam.
  • #17 4109554
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    bobi70 napisał:
    Może ktoś z Państwa podjął by się zaprojektowania takiego sterownika, wraz z opisem użytych podzespołów oraz rozrysowaniem schematu.

Ja mogę się podjąć zaprojektowania i opisania. Mogę nawet wykonać taki układ, wystarczyło by wówczas wpiąć zasilanie, podłączyć silnik i umocować krańcówki.
    :D
  • REKLAMA
  • #18 4112623
    marcino2000
    Poziom 24  
    coś zainteresowanie autora tematu zmalało

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania sterownika do prostego podnośnika półkowego z silnikiem trójfazowym o mocy około 1,5 kW, przeznaczonego do podnoszenia ładunków do 100 kg. Urządzenie ma realizować cykl pracy: start przyciskiem chwilowym, ruch w górę do krańcówki, regulowana zwłoka czasowa 10-30 sekund, automatyczny powrót do dolnej krańcówki i zatrzymanie, oczekiwanie na ponowne uruchomienie. Propozycje rozwiązań obejmują zarówno proste układy z wykorzystaniem styczników, przekaźników czasowych, krańcówek i przycisków, jak i zastosowanie przekaźników programowalnych (PLC). Wskazano na możliwość użycia polskiego przekaźnika programowalnego NEED (Relpol), przekaźników LG Master K 120 oraz urządzenia Omron ZEN-10C1DR-D-V2. Dyskutowano o zaletach i ograniczeniach tych rozwiązań, zwłaszcza w kontekście prostoty, kosztów, możliwości rozbudowy i warunków pracy (kurz, wilgoć, obudowa). Podkreślono konieczność zastosowania elementów zabezpieczających, takich jak wyłącznik awaryjny ("grzyb"), termik, dławiki i odpowiednia obudowa. Zaproponowano schematy z minimalną liczbą elementów: 2 styczniki, 2 krańcówki, 3 przyciski, przekaźnik czasowy, wyłącznik główny i elementy zabezpieczające. Autor wyraził chęć otrzymania gotowego schematu i listy komponentów do samodzielnego montażu. Jeden z uczestników zaoferował wykonanie projektu i opisu układu. Pojawiły się także sugestie alternatywnych mechanizmów podnoszenia, np. podnośnik przechylany lub taśmociąg, dla uproszczenia sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA