logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odseparować czujniki ruchu w układzie z lampami LED 230V bez dodatkowych przekaźników?

marek95a 04 Gru 2018 20:40 2388 7
REKLAMA
  • #1 17605352
    marek95a
    Poziom 10  
    Witam serdecznie! Ostatnio u klienta zmagam się z pewnym problemem. Ma on zamontowane 3 lampy LED na 230V, a pod nimi czujniki ruchu też na 230V. Wykonałem mu sterowanie tymi lampami z poziomu rejestratora CCTV po dwóch przekaźnikach( w sensie, jeden załącza fazę na czujniki ruchu, a drugi zapala lampy na stałe) Tylko teraz mam pytanie, czy jest jakiś sposób, aby uniknąć sytuacji, że sygnał z jednego czujnika ruchu zapala wszystkie lampy na raz? Wiadomo jest opcja, żeby zastosować trzy osobne przekaźniki na zapalanie każdej lampy z osobna. Tak się zastanawiam, czy nie ma czegoś takiego, jak w przypadku prądu stałego, dioda blokuje kierunek przepływy prądu? Chodzi o to czy jest jakieś tańsze rozwiązanie, niż montować trzy osobne przekaźniki, by odseparować od siebie czujniki ruchu? Z góry dzięki!

PONIŻEJ PROSTY SCHEMAT
    Jak odseparować czujniki ruchu w układzie z lampami LED 230V bez dodatkowych przekaźników?
  • REKLAMA
  • #2 17605419
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    marek95a napisał:
    3 lampy LED na 230V, a pod nimi czujniki ruchu też na 230V.

To znaczy każdy LED ma swój własny czujnik ruchu ? I działają niezależnie ?
    Chcesz mieć możliwość załączenia ich na stałe (wszystkie na raz)?
    marek95a napisał:
    Wykonałem mu sterowanie tymi lampami z poziomu rejestratora CCTV po dwóch przekaźnikach( w sensie, jeden załącza fazę na czujniki ruchu, a drugi zapala lampy na stałe)
    , pomijając czujki ?
    Czujki ruchu nie potrzebują jakiegoś ekstra sterowania, jeśli mają(a pewnie tak jest) czujnik zmierzchu to samoistnie się załączą o zmierzchu i przy wykryciu ruchu.
    Sterowanie zaświeceniem ich wszystkich mozna wykonać jednym przekaźnikiem, wyposażonym w odpowiednią ilość par styków.
  • REKLAMA
  • #3 17605503
    marek95a
    Poziom 10  
    Tak, każda lampa ma swój czujnik ruchu. Jednak problem pojawia się kiedy uruchamiam czujniki ruchu. Wykrycie ruchu przez jednego z nich uruchamia wszystkie lampy na raz bo zapalenie na stałe jest spięte pod jednym przkaznikiem, co za tym idzie wszystkie lampy razem. Dlatego pytałem o jakiś element który zablokuje mi jakby cofanie się napięcia na wszystkie lampy.

Są takie przekaźniki z trzema niezależnymi stykami? Pytanie czy nie jest taniej dać tezy osobne :) Myślałem, że jest coś w stylu diody, że zablokuje mi przepływ prądu.
  • #4 17605546
    kokapetyl
    Poziom 43  
    marek95a napisał:
    Myślałem, że jest coś w stylu diody, że zablokuje mi przepływ prądu.

Jest, ale tylko o połowę (jeśli chodzi o diodę) :D
    marek95a napisał:
    Są takie przekaźniki z trzema niezależnymi stykami?

https://www.relpol.pl/Produkty/Przekazniki-Przemyslowe
  • #5 17605564
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    marek95a napisał:
    przekaźniki na zapalanie każdej lampy z osobna.
    Tylko
    kokapetyl napisał:
    Jest, ale tylko o połowę (jeśli chodzi o diodę
    Dla zasilaczy LEDów ????? :D
  • REKLAMA
  • #6 17606514
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    marek95a napisał:
    bo zapalenie na stałe jest spięte pod jednym przkaznikiem

Co to za czujki ruchu? Potrzebny jest tamten przekaźnik? Nie można lampy podłączyć bezpośrednio pod czujkę? Jeżeli przekaźnik/i musi/szą być to trzeba niestety
    marek95a napisał:
    dać tezy osobne

kokapetyl napisał:

marek95a napisał:

Są takie przekaźniki z trzema niezależnymi stykami?

https://www.relpol.pl/Produkty/Przekazniki-Przemyslowe

Nie o to chodziło autorowi - mniej więcej teraz tak ma. Jeśli chce osiągnąć niezależność lamp to musi dać 3 przekaźniki.
  • REKLAMA
  • #7 17607234
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Adam-T napisał:
    Nie o to chodziło autorowi - mniej więcej teraz tak ma. Jeśli chce osiągnąć niezależność lamp to musi dać 3 przekaźniki.

To co autor napisał, wynika, że każda lampa ma się zapalać od swojego czujnika i dodatkowe zadanie zapalić wszystkie włącznikiem.
  • #8 17607274
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    kokapetyl napisał:
    To co autor napisał, wynika...

OK, mea culpa ;) , jakoś inaczej to zrozumiałem (pomroczność jakaś czy co :D ) i faktycznie wystarczy wymienić/zastosować przekaźnik min 3 polowy/torowy (proponuje 4 polowy, są bardziej popularne) do zapalania lamp na stałe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem związanym z niezależnym działaniem trzech lamp LED 230V, które są sterowane przez czujniki ruchu 230V. Obecnie, wykrycie ruchu przez jeden czujnik uruchamia wszystkie lampy, ponieważ są one połączone pod jednym przekaźnikiem. Użytkownik poszukuje tańszego rozwiązania niż instalacja trzech osobnych przekaźników, które umożliwiłoby niezależne działanie lamp. W odpowiedziach zasugerowano, że można zastosować przekaźnik z wieloma stykami, jednak dla pełnej niezależności lamp konieczne może być użycie trzech oddzielnych przekaźników. Wspomniano również o diodach, które mogą blokować przepływ prądu, ale ich zastosowanie w tym kontekście jest ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA