logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie gniazdka ethernetowe cat5e polecacie do przetargu? Szukam solidnej marki.

sieger 02 Wrz 2005 09:57 1148 3
REKLAMA
  • #1 1785558
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Witam

Mam potrzebę kupić gniazda dla ethernetu. Z racji ilości, koszt przekroczy 100zł. W zakładzie pracy upierają się, że mam zrobić przetarg co najmniej 3 ofert. Moja obawa jest taka, że jak napisze gniazdko naścienne podwójne lub pojedyncze cat5e, wyśle to do hurtowni wybiore najtańszą ofertę, to moge kupić jakiś badziew, trudny w montarzu i zawodny (nie zajmuje się na codzień montarzem, a patrząc na elektryczny osprzęt widze, że w handlu są straszne badziewia). Nie za bardzo mam siłę jeździć po wszystkich hurtowniach i sklepach i sprawdzać, jak wygląda ich asortyment zanim wyślę zapytania. Może koledzy znają jakąś markę popularną ale i cenowo przystępną, którą mógłbym wpisać do zapytania? Może jakoś da się ten problem rozwiązać. Gdyby chodziło o jedno gniazdko, to bym się nie zastanawiał, ale jest tych gniazdek troche do zamontowania i po zainstalowaniu nie chciałbym później mieć jakiś awarii.
  • REKLAMA
  • #2 1787050
    bu508
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Do przetargu przygotowuje się dokument "Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia" (SIWZ). Odpowiednio przygotowany taki dokument rozwiąże większość problemów. Radzę żeby przygotować go z firmowym prawnikiem. Zmniejszy to prawdopwodbieństwo protestów i możliwych pozwów sądowych. (Na rynku istnieją firmy żyjące wyłącznie z odszkodowań po nieprawidłowo przeprowadzonych przetargach). A tak swoją drogą to instalacja 100 gniazdek będzie kosztowała dużoooo więcej niż 100 PLN. Nie wiem jak teraz ale kilka lat temu sprzedawane gniazdka miału Homologację Ministra Łączności i jakość była odpowiednio wysoka.
  • REKLAMA
  • #3 1787148
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    No to przede wszystkim w miarę tanie i dobre oraz sprawdzone przez ze mnie : dosyć miło się też instalowało FSE-Kontakt Czechowice-dziedzice seria Mega Clasic lub ELDA Szczecinek seria Forum lub HIT. A same przetargi w Polsce to moja opinia, że tanie mięso to i psy nie chcą jeść. Musisz sprecyzować walory estetyczne i montażowe (montaż przy pomocy śrubek i jakość wykonania korpusu - przy blachach można sobie czasami łapy pokaleczyć, montaż przy pomocy noża "110" oraz odległośc rozparowania skrętki i dostęp do złącz montażowych). Co by tu nie pisać - osobiście kieruje się jakością, a nie ceną i tylko od tego zależy mój wybór.
  • #4 1787195
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    jakbysice szukali kogos do montazu to mozesz pisac
    a tanie gniazdka w pwx electronics, poszukaj na allegro albo googlach to Ci znajdzie
REKLAMA