Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę

cudny90 09 Dec 2018 13:38 4065 14
  • #1
    cudny90
    Level 14  
    Dzień dobry wszystkim użytkownikom,

    Piszę do Was dzisiaj, ponieważ mam problem z moim ekspresem Saeco Magic Comfort SUP012D.
    Problem jest dość zwykły - ekspres robi słabą kawę. Da się ją pić, ale no jest słabiutka bardzo. (nie lura, nie herbata, ale słaba kawa)

    Od razu powiem, że wiem, jak się reguluje stopień zmielenia kawy - jest ustawiony na najmniejsze ziarenka, ustawiłem też największą ilość kawy przy jednym zaparzeniu - dalej jest to samo. Stwierdziłem, że może winne są żarna, wymieniłem te żarna, lecz problem dalej występuje.
    Wymieniłem uszczelkę tą główną w bloku zaparzacza - nie pomogło. Cały blok jest wyczyszczony, nasmarowany smarem Saeco.
    Wymieniłem nawet tą kuleczkę i sprężynę na końcu "drogi" kawy. Nie pomogło.

    Kawa z tego ekspresu nie jest bardzo gorąca (choć temperatura ustawiona jest na maksimum) dlatego stwierdziłem, że może to jest przyczyną i odkamieniłem ekspres (bo może grzałka jest/była zakamieniona), ale też to nie pomogło. Odkamieniałem odkamieniaczem wg instrukcji obsługi.

    Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy to wymiana sitka w bloku zaparzacza? Sam nie wiem...

    Co mogę jeszcze sprawdzić? Może o czymś podstawowym nie pomyślałem? Dodam, że wszystkie elementy, które wymieniałem to oryginalne elementy.

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Adam.
  • #2
    sorier
    Level 28  
    1.Zmierz temperaturę kawy na wylocie z wylewki - osobiste odczucia mogą być mylące.
    2.Zmierz ilość kawy na jedno zaparzenie lub grubość krążka fusów i jego wygląd (wilgotność konsystencje)- to że ustawiłeś ilość i stopień zmielenia na najmocniejszy nie oznacza że ekspres taką kawę robi.
    3.Zmierz czas parzenia np 50 lub 100ml kawy. Czystego parzenia, bez pracy młynka itp.
  • #3
    nioop

    Home appliances specialist
    Ad.2 do powyższej wypowiedzi ;)

    Dużo ułatwiło by nam zdjęcie krążka.
    Po jego wizualnych oględzinach łatwiej będzie nas nakierować.
  • #4
    cudny90
    Level 14  
    Cześć,

    Trochę to trwało, ale mam zdjęcia i wyniki pomiarów.
    Temperatura kawy zaparzonej (zmierzona w filiżance) to 60*C.

    Zrobiłem zdjęcie krążka/ów i też kawy.. Jak widać jest na górze lekka pianka, ale jest też trochę ziarenek kawy pływających w niej (wina sitka chyba)

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Adam
    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę
    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę
  • #5
    sorier
    Level 28  
    Kawa jest zbyt grubo zmielona. Jeżeli zdjęcie przedstawia fusy przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie to masz źle wyregulowany młynek. Przestaw pokrętło o jeden lub dwa ząbki.
  • #6
    leotdipl
    Level 23  
    sorier wrote:
    Kawa jest zbyt grubo zmielona. Jeżeli zdjęcie przedstawia fusy przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie to masz źle wyregulowany młynek. Przestaw pokrętło o jeden lub dwa ząbki.


    Zrób jej Test w trybie serwisowym. Masz "Service Manual" ?
    (mam wersję niem. /i tu pomogę/ z 02.06.2005)

    ps.
    masz wersję Magic Comfort+ tj. z dyszą SZYBKIEGO spieniania czy BEZ (czyli Comfort bez "+") ?
    Aaa, jeszcze jedno - klawiatura. Nowa (układ poziomy przycisków czy stara i owalny?

    Dodano po 18 [minuty]:

    cudny90 wrote:
    Cześć,

    1) Trochę to trwało, ale mam zdjęcia i wyniki pomiarów.
    Temperatura kawy zaparzonej (zmierzona w filiżance) to 60*C.

    2) Zrobiłem zdjęcie krążka/ów i też kawy.. Jak widać jest na górze lekka pianka,
    ale jest też trochę ziarenek kawy pływających w niej (wina sitka chyba)

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,


    Ad.1) powinno - 84 C (+-5 C)

    Ad.2) powinno - la creme, a masz "lurę" ;) - jak kolega - zbyt grubo zmielona
  • #7
    cudny90
    Level 14  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi,

    Co do temperatury - jest na pewno za niska, czyli coś jest nie tak i nie jest to wina stopnia zmielenia kawy (to są dwie różne sprawy).
    Powinienem zrobić odkamienianie jeszcze raz i to porządne. Do tego, które już robiłem, użyłem słabego odkamieniacza z torebki.. Muszę zaopatrzyć się w coś porządnego, doradzicie coś?

    Co do młynka - jest skręcony na minimum, nie da rady wycisnąć z niego drobniejszych ziaren.. A żarna, które mam, to już drugie żarna, które testuję.

    Nie mam service manuala - jeśli mógłbyś mi podesłać, będę bardzo wdzięczny. Jeśli można zrobić mu test - jestem ZA! Z językiem niemieckim dam radę.

    Pozdrawiam,
    Adam
  • #8
    leotdipl
    Level 23  
    cudny90 wrote:
    Nie mam service manuala - jeśli mógłbyś mi podesłać, będę bardzo wdzięczny. Jeśli można zrobić mu test - jestem ZA! Z językiem niemieckim dam radę.

    Pozdrawiam,
    Adam



    Proszę (od str.17):
    ----------------------
    ok, jak nie dasz rady z terminologią niem. = pisz
  • #9
    cudny90
    Level 14  
    Dzięki!

    Odpowiadając na wcześniejsze pytania, mam wersję Magic Comfort (bez plusa) z owalnym układem klawiatury. Czy ma funkcję szybkiego spieniania - raczej nie ma (plusa na pewno nie ma).
    Jutro postaram się z nim "powalczyć" :)
  • #10
    cudny90
    Level 14  
    Tak więc dzisiaj wszedłem w tryb serwisowy, sprawdziłem wszystkie funkcje i wszystko jest okej, ale temperatura jest niska.
    Są dwie opcje - jedna po prostu mierzy temperaturę i wynosi ona w tym przypadku... 45*C.. Tragedia.
    Była jeszcze funkcja, która wyświetla napis "temperature" i podaje ją, ale nie zrobiłem zdjęcia. W każdym razie wartość ta nie była większa niż 50*C, 48*C to było max.

    Nie wiem co oznaczają te cyfry z pierwszego zdjęcia (567 i 128) - na tym zdjęciu przyciski nie są naciśnięte. Podejrzewam, że 567 to są cyfry które wskazują jakieś krańcówki (np otwarcie bocznych drzwiczek, czy brak wody powoduje zapalenie/zgaszenie którejś cyfry)

    Natomiast nie wiem co oznacza 128. Cyfra 2 na jednym ze zdjęć oznacza krańcowe położenie bloku zaparzacza.

    Pytanie do Was: co robić z tym fantem? Najpierw muszę uporać się z temperaturą, potem z ziarnami kawy. Gdy już temperatura będzie dobra mogę przecież spróbować zaparzyć kawę ze zmielonej kawy (jest taka funkcja) żeby sprawdzić, czy stopień zmielenia jest przyczyną.

    Na innych zdjęciach przepływ (chyba to nie jest temperatura) i zmielona kawa z młynka z ekspresu.

    Polecicie jakiś odkamieniacz dobry? Widzę na przykład odkamieniacz DeLonghi EcoDecalk, może taki być?
    Jak najlepiej wykonać odkamienianie?

    Dzięki!

    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę
  • #11
    sorier
    Level 28  
    Odkamieniacz Delongi (podobnie zresztą jak saeco itp fabryczne odkamieniacze) jest bardzo... delikatny, nadaje się do profilaktycznego odkamieniania, ale nie do "skrajnych" przypadków. Proponuje kwas amidosulfonowy w stężeniu <5%. Ważniejszy jest czas odkamieniania, a nie stężenie roztworu.

    Kawa za grubo zmielona.

    Co do temperatur. Jak długo był włączony ekspres nim przeszedłeś w tryb serwisowy i jak długo w nim był? W trybie serwisowym termoblok jest wyłączony więc temperatura spada z każdą minutą. Poza tym, najważniejsza jest temperatura kawy na wylocie z wylewki (podczas parzenia prawidłowo zmielonej kawy), a nie wskazania serwisowe. One przydają sie dopiero później, podczas szukania ewentualnej awarii.
  • #12
    leotdipl
    Level 23  
    cudny90 wrote:
    1) Są dwie opcje - jedna po prostu mierzy temperaturę i wynosi ona w tym przypadku... 45*C.. Tragedia.

    2) Była jeszcze funkcja, która wyświetla napis "temperature" i podaje ją, ale nie zrobiłem zdjęcia. W każdym razie wartość ta nie była większa niż 50*C, 48*C to było max.

    3) Nie wiem co oznaczają te cyfry z pierwszego zdjęcia (567 i 128) - na tym zdjęciu przyciski nie są naciśnięte. Podejrzewam, że 567 to są cyfry które wskazują jakieś krańcówki (np otwarcie bocznych drzwiczek, czy brak wody powoduje zapalenie/zgaszenie którejś cyfry)

    4) Natomiast nie wiem co oznacza 128. Cyfra 2 na jednym ze zdjęć oznacza krańcowe położenie bloku zaparzacza.


    oj, oj, oj, … patrz dokładnie str.19)
    ----------------------------------------

    Ad.1) to żadna temperatura, a nr naciśniętych przycisków (tj. przycisk S4 i S5 - stąd 45 ...!) - czyli Dolny wiersz

    Ad.2) to dawaj fotkę.

    Ad.3) 567 - tak, krańcówki + czujnik Halla turbiny - czyli Górny wiersz

    Ad.4) 128 - pobór prądu w mA przez młynek w stanie spoczynku, kiedy nie został naciśnięty żaden z przycisków!- czyli 128mA (zakres 124-135)


    … i tak NAPRAWDĘ, to jeszcze NIE zmierzyłeś temperatury !

    ==> patrz Tabela na str. 19 i ostatni wiersz - naciskasz 3 (trzy) przyciski - począwszy od Kawa sypana (S4) + Woda (S5) + Menu (S6).
    UWAGA: dokonaj pomiaru (patrz poniżej) bezpośrednio PO zaparzeniu kawy.

    ps.
    w tabeli str.19 jest pomyłka i powtórzono S4 dwa razy!

    WEJŚCIE w Tryb TESTOWY - naciskasz przycisk ESC (Espresso) + przycisk WODA
    - trzymasz je wciśnięcie i włączasz ekspress. Na początku pojawi się nr fimware.

    (str.20 to już nastawy /w tym standardowe/ i ich zmiana)
  • #13
    cudny90
    Level 14  
    Cześć,

    Trochę to u mnie trwa zanim mogę dobrać się do ekspresu (nie mam go w swoim mieszkaniu), ale dzisiaj mi się udało i jestem nieco zaskoczony.

    A więc temperatura jest jednak odpowiednia.

    Najpierw po normalnym włączeniu ekspresu nalałem 3/4 kubka gorącej wody za pomocą odkręcenia zaworka takiego do gorącej wody. Ta woda jest rzeczywiście gorąca. Potem od razu wszedłem do trybu serwisowego i zmierzona temperatura wynosiła.. 90*C.

    Potem zrobiłem kawę normalną, która wyszła wtedy również gorąca.. Wyglądało to tak jakby grzałka była dobrze rozgrzana i ta kawa wyszła całkiem fajna. Po zrobieniu kawy od razu zmierzyłem temperaturę i wynosiła 84*C, czyli również książkowa temperatura.

    Potem ekspres stał włączony z jakieś 2 godziny nieruszany w normalnym trybie "ready". Wszedłem po tych 2 godzinach do trybu serwisowego i sprawdziłem temperaturę. Szczena opadła, bo temperatura wynosiła 95*C!

    Fotki poniżej.

    Co o tym sądzić? Szczerze mówiąc zawsze kawę w tym ekspresie robiłem tak, że włączałem go, czekałem, pojawiał się napis "ready", no to robiłem kawę. Ale może on wtedy wcale nie jest super nagrzany i potrzebuje więcej czasu? W takim razie nie jest zakamieniony.

    Jakie przyczyny obstawiamy? Może czynnik ludzki, czyli moja głupota? Nie wiem...

    Dzięki!

    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słabą kawę
  • #14
    Aks123
    Level 1  
    Czesc Adam i jak załatwiłeś sprawę tych "mokrych" fusów, słabej kawy ? Czy to wina młynka...? Ja mam podobnie u siebie pozdrawiam Andrzej