Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyj±tek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że ogl±dasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę

09 Gru 2018 13:38 696 13
  • Poziom 14  
    Dzień dobry wszystkim użytkownikom,

    Piszę do Was dzisiaj, ponieważ mam problem z moim ekspresem Saeco Magic Comfort SUP012D.
    Problem jest do¶ć zwykły - ekspres robi słab± kawę. Da się j± pić, ale no jest słabiutka bardzo. (nie lura, nie herbata, ale słaba kawa)

    Od razu powiem, że wiem, jak się reguluje stopień zmielenia kawy - jest ustawiony na najmniejsze ziarenka, ustawiłem też największ± ilo¶ć kawy przy jednym zaparzeniu - dalej jest to samo. Stwierdziłem, że może winne s± żarna, wymieniłem te żarna, lecz problem dalej występuje.
    Wymieniłem uszczelkę t± główn± w bloku zaparzacza - nie pomogło. Cały blok jest wyczyszczony, nasmarowany smarem Saeco.
    Wymieniłem nawet t± kuleczkę i sprężynę na końcu "drogi" kawy. Nie pomogło.

    Kawa z tego ekspresu nie jest bardzo gor±ca (choć temperatura ustawiona jest na maksimum) dlatego stwierdziłem, że może to jest przyczyn± i odkamieniłem ekspres (bo może grzałka jest/była zakamieniona), ale też to nie pomogło. Odkamieniałem odkamieniaczem wg instrukcji obsługi.

    Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy to wymiana sitka w bloku zaparzacza? Sam nie wiem...

    Co mogę jeszcze sprawdzić? Może o czym¶ podstawowym nie pomy¶lałem? Dodam, że wszystkie elementy, które wymieniałem to oryginalne elementy.

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Adam.
  • Poziom 19  
    1.Zmierz temperaturę kawy na wylocie z wylewki - osobiste odczucia mog± być myl±ce.
    2.Zmierz ilo¶ć kawy na jedno zaparzenie lub grubo¶ć kr±żka fusów i jego wygl±d (wilgotno¶ć konsystencje)- to że ustawiłe¶ ilo¶ć i stopień zmielenia na najmocniejszy nie oznacza że ekspres tak± kawę robi.
    3.Zmierz czas parzenia np 50 lub 100ml kawy. Czystego parzenia, bez pracy młynka itp.

  • Specjalista AGD
    Ad.2 do powyższej wypowiedzi ;)

    Dużo ułatwiło by nam zdjęcie kr±żka.
    Po jego wizualnych oględzinach łatwiej będzie nas nakierować.
  • Poziom 14  
    Cze¶ć,

    Trochę to trwało, ale mam zdjęcia i wyniki pomiarów.
    Temperatura kawy zaparzonej (zmierzona w filiżance) to 60*C.

    Zrobiłem zdjęcie kr±żka/ów i też kawy.. Jak widać jest na górze lekka pianka, ale jest też trochę ziarenek kawy pływaj±cych w niej (wina sitka chyba)

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Adam
    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
  • Poziom 19  
    Kawa jest zbyt grubo zmielona. Jeżeli zdjęcie przedstawia fusy przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie to masz Ľle wyregulowany młynek. Przestaw pokrętło o jeden lub dwa z±bki.
  • Poziom 19  
    sorier napisał:
    Kawa jest zbyt grubo zmielona. Jeżeli zdjęcie przedstawia fusy przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie to masz Ľle wyregulowany młynek. Przestaw pokrętło o jeden lub dwa z±bki.


    Zrób jej Test w trybie serwisowym. Masz "Service Manual" ?
    (mam wersję niem. /i tu pomogę/ z 02.06.2005)

    ps.
    masz wersję Magic Comfort+ tj. z dysz± SZYBKIEGO spieniania czy BEZ (czyli Comfort bez "+") ?
    Aaa, jeszcze jedno - klawiatura. Nowa (układ poziomy przycisków czy stara i owalny?

    Dodano po 18 [minuty]:

    cudny90 napisał:
    Cze¶ć,

    1) Trochę to trwało, ale mam zdjęcia i wyniki pomiarów.
    Temperatura kawy zaparzonej (zmierzona w filiżance) to 60*C.

    2) Zrobiłem zdjęcie kr±żka/ów i też kawy.. Jak widać jest na górze lekka pianka,
    ale jest też trochę ziarenek kawy pływaj±cych w niej (wina sitka chyba)

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,


    Ad.1) powinno - 84 C (+-5 C)

    Ad.2) powinno - la creme, a masz "lurę" ;) - jak kolega - zbyt grubo zmielona
  • Poziom 14  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi,

    Co do temperatury - jest na pewno za niska, czyli co¶ jest nie tak i nie jest to wina stopnia zmielenia kawy (to s± dwie różne sprawy).
    Powinienem zrobić odkamienianie jeszcze raz i to porz±dne. Do tego, które już robiłem, użyłem słabego odkamieniacza z torebki.. Muszę zaopatrzyć się w co¶ porz±dnego, doradzicie co¶?

    Co do młynka - jest skręcony na minimum, nie da rady wycisn±ć z niego drobniejszych ziaren.. A żarna, które mam, to już drugie żarna, które testuję.

    Nie mam service manuala - je¶li mógłby¶ mi podesłać, będę bardzo wdzięczny. Je¶li można zrobić mu test - jestem ZA! Z językiem niemieckim dam radę.

    Pozdrawiam,
    Adam
  • Poziom 19  
    cudny90 napisał:
    Nie mam service manuala - je¶li mógłby¶ mi podesłać, będę bardzo wdzięczny. Je¶li można zrobić mu test - jestem ZA! Z językiem niemieckim dam radę.

    Pozdrawiam,
    Adam



    Proszę (od str.17):
    ----------------------
    ok, jak nie dasz rady z terminologi± niem. = pisz
  • Poziom 14  
    Dzięki!

    Odpowiadaj±c na wcze¶niejsze pytania, mam wersję Magic Comfort (bez plusa) z owalnym układem klawiatury. Czy ma funkcję szybkiego spieniania - raczej nie ma (plusa na pewno nie ma).
    Jutro postaram się z nim "powalczyć" :)
  • Poziom 14  
    Tak więc dzisiaj wszedłem w tryb serwisowy, sprawdziłem wszystkie funkcje i wszystko jest okej, ale temperatura jest niska.
    S± dwie opcje - jedna po prostu mierzy temperaturę i wynosi ona w tym przypadku... 45*C.. Tragedia.
    Była jeszcze funkcja, która wy¶wietla napis "temperature" i podaje j±, ale nie zrobiłem zdjęcia. W każdym razie warto¶ć ta nie była większa niż 50*C, 48*C to było max.

    Nie wiem co oznaczaj± te cyfry z pierwszego zdjęcia (567 i 128) - na tym zdjęciu przyciski nie s± naci¶nięte. Podejrzewam, że 567 to s± cyfry które wskazuj± jakie¶ krańcówki (np otwarcie bocznych drzwiczek, czy brak wody powoduje zapalenie/zgaszenie której¶ cyfry)

    Natomiast nie wiem co oznacza 128. Cyfra 2 na jednym ze zdjęć oznacza krańcowe położenie bloku zaparzacza.

    Pytanie do Was: co robić z tym fantem? Najpierw muszę uporać się z temperatur±, potem z ziarnami kawy. Gdy już temperatura będzie dobra mogę przecież spróbować zaparzyć kawę ze zmielonej kawy (jest taka funkcja) żeby sprawdzić, czy stopień zmielenia jest przyczyn±.

    Na innych zdjęciach przepływ (chyba to nie jest temperatura) i zmielona kawa z młynka z ekspresu.

    Polecicie jaki¶ odkamieniacz dobry? Widzę na przykład odkamieniacz DeLonghi EcoDecalk, może taki być?
    Jak najlepiej wykonać odkamienianie?

    Dzięki!

    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
  • Poziom 19  
    Odkamieniacz Delongi (podobnie zreszt± jak saeco itp fabryczne odkamieniacze) jest bardzo... delikatny, nadaje się do profilaktycznego odkamieniania, ale nie do "skrajnych" przypadków. Proponuje kwas amidosulfonowy w stężeniu <5%. Ważniejszy jest czas odkamieniania, a nie stężenie roztworu.

    Kawa za grubo zmielona.

    Co do temperatur. Jak długo był wł±czony ekspres nim przeszedłe¶ w tryb serwisowy i jak długo w nim był? W trybie serwisowym termoblok jest wył±czony więc temperatura spada z każd± minut±. Poza tym, najważniejsza jest temperatura kawy na wylocie z wylewki (podczas parzenia prawidłowo zmielonej kawy), a nie wskazania serwisowe. One przydaj± sie dopiero póĽniej, podczas szukania ewentualnej awarii.
  • Poziom 19  
    cudny90 napisał:
    1) S± dwie opcje - jedna po prostu mierzy temperaturę i wynosi ona w tym przypadku... 45*C.. Tragedia.

    2) Była jeszcze funkcja, która wy¶wietla napis "temperature" i podaje j±, ale nie zrobiłem zdjęcia. W każdym razie warto¶ć ta nie była większa niż 50*C, 48*C to było max.

    3) Nie wiem co oznaczaj± te cyfry z pierwszego zdjęcia (567 i 128) - na tym zdjęciu przyciski nie s± naci¶nięte. Podejrzewam, że 567 to s± cyfry które wskazuj± jakie¶ krańcówki (np otwarcie bocznych drzwiczek, czy brak wody powoduje zapalenie/zgaszenie której¶ cyfry)

    4) Natomiast nie wiem co oznacza 128. Cyfra 2 na jednym ze zdjęć oznacza krańcowe położenie bloku zaparzacza.


    oj, oj, oj, … patrz dokładnie str.19)
    ----------------------------------------

    Ad.1) to żadna temperatura, a nr naci¶niętych przycisków (tj. przycisk S4 i S5 - st±d 45 ...!) - czyli Dolny wiersz

    Ad.2) to dawaj fotkę.

    Ad.3) 567 - tak, krańcówki + czujnik Halla turbiny - czyli Górny wiersz

    Ad.4) 128 - pobór pr±du w mA przez młynek w stanie spoczynku, kiedy nie został naci¶nięty żaden z przycisków!- czyli 128mA (zakres 124-135)


    … i tak NAPRAWDĘ, to jeszcze NIE zmierzyłe¶ temperatury !

    ==> patrz Tabela na str. 19 i ostatni wiersz - naciskasz 3 (trzy) przyciski - pocz±wszy od Kawa sypana (S4) + Woda (S5) + Menu (S6).
    UWAGA: dokonaj pomiaru (patrz poniżej) bezpo¶rednio PO zaparzeniu kawy.

    ps.
    w tabeli str.19 jest pomyłka i powtórzono S4 dwa razy!

    WEJ¦CIE w Tryb TESTOWY - naciskasz przycisk ESC (Espresso) + przycisk WODA
    - trzymasz je wci¶nięcie i wł±czasz ekspress. Na pocz±tku pojawi się nr fimware.

    (str.20 to już nastawy /w tym standardowe/ i ich zmiana)
  • Poziom 14  
    Cze¶ć,

    Trochę to u mnie trwa zanim mogę dobrać się do ekspresu (nie mam go w swoim mieszkaniu), ale dzisiaj mi się udało i jestem nieco zaskoczony.

    A więc temperatura jest jednak odpowiednia.

    Najpierw po normalnym wł±czeniu ekspresu nalałem 3/4 kubka gor±cej wody za pomoc± odkręcenia zaworka takiego do gor±cej wody. Ta woda jest rzeczywi¶cie gor±ca. Potem od razu wszedłem do trybu serwisowego i zmierzona temperatura wynosiła.. 90*C.

    Potem zrobiłem kawę normaln±, która wyszła wtedy również gor±ca.. Wygl±dało to tak jakby grzałka była dobrze rozgrzana i ta kawa wyszła całkiem fajna. Po zrobieniu kawy od razu zmierzyłem temperaturę i wynosiła 84*C, czyli również ksi±żkowa temperatura.

    Potem ekspres stał wł±czony z jakie¶ 2 godziny nieruszany w normalnym trybie "ready". Wszedłem po tych 2 godzinach do trybu serwisowego i sprawdziłem temperaturę. Szczena opadła, bo temperatura wynosiła 95*C!

    Fotki poniżej.

    Co o tym s±dzić? Szczerze mówi±c zawsze kawę w tym ekspresie robiłem tak, że wł±czałem go, czekałem, pojawiał się napis "ready", no to robiłem kawę. Ale może on wtedy wcale nie jest super nagrzany i potrzebuje więcej czasu? W takim razie nie jest zakamieniony.

    Jakie przyczyny obstawiamy? Może czynnik ludzki, czyli moja głupota? Nie wiem...

    Dzięki!

    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
  • Poziom 1  
    Czesc Adam i jak załatwiłe¶ sprawę tych "mokrych" fusów, słabej kawy ? Czy to wina młynka...? Ja mam podobnie u siebie pozdrawiam Andrzej