Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę

cudny90 09 Dec 2018 13:38 3327 13
  • #1
    cudny90
    Level 14  
    Dzień dobry wszystkim użytkownikom,

    Piszę do Was dzisiaj, ponieważ mam problem z moim ekspresem Saeco Magic Comfort SUP012D.
    Problem jest do¶ć zwykły - ekspres robi słab± kawę. Da się j± pić, ale no jest słabiutka bardzo. (nie lura, nie herbata, ale słaba kawa)

    Od razu powiem, że wiem, jak się reguluje stopień zmielenia kawy - jest ustawiony na najmniejsze ziarenka, ustawiłem też największ± ilo¶ć kawy przy jednym zaparzeniu - dalej jest to samo. Stwierdziłem, że może winne s± żarna, wymieniłem te żarna, lecz problem dalej występuje.
    Wymieniłem uszczelkę t± główn± w bloku zaparzacza - nie pomogło. Cały blok jest wyczyszczony, nasmarowany smarem Saeco.
    Wymieniłem nawet t± kuleczkę i sprężynę na końcu "drogi" kawy. Nie pomogło.



    Kawa z tego ekspresu nie jest bardzo gor±ca (choć temperatura ustawiona jest na maksimum) dlatego stwierdziłem, że może to jest przyczyn± i odkamieniłem ekspres (bo może grzałka jest/była zakamieniona), ale też to nie pomogło. Odkamieniałem odkamieniaczem wg instrukcji obsługi.

    Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy to wymiana sitka w bloku zaparzacza? Sam nie wiem...

    Co mogę jeszcze sprawdzić? Może o czym¶ podstawowym nie pomy¶lałem? Dodam, że wszystkie elementy, które wymieniałem to oryginalne elementy.

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Adam.
  • #2
    sorier
    Level 26  
    1.Zmierz temperaturę kawy na wylocie z wylewki - osobiste odczucia mog± być myl±ce.
    2.Zmierz ilo¶ć kawy na jedno zaparzenie lub grubo¶ć kr±żka fusów i jego wygl±d (wilgotno¶ć konsystencje)- to że ustawiłe¶ ilo¶ć i stopień zmielenia na najmocniejszy nie oznacza że ekspres tak± kawę robi.
    3.Zmierz czas parzenia np 50 lub 100ml kawy. Czystego parzenia, bez pracy młynka itp.
  • #3
    nioop

    Home appliances specialist
    Ad.2 do powyższej wypowiedzi ;)

    Dużo ułatwiło by nam zdjęcie kr±żka.
    Po jego wizualnych oględzinach łatwiej będzie nas nakierować.
  • #4
    cudny90
    Level 14  
    Cze¶ć,

    Trochę to trwało, ale mam zdjęcia i wyniki pomiarów.
    Temperatura kawy zaparzonej (zmierzona w filiżance) to 60*C.

    Zrobiłem zdjęcie kr±żka/ów i też kawy.. Jak widać jest na górze lekka pianka, ale jest też trochę ziarenek kawy pływaj±cych w niej (wina sitka chyba)

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Adam
    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
  • #5
    sorier
    Level 26  
    Kawa jest zbyt grubo zmielona. Jeżeli zdjęcie przedstawia fusy przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie to masz Ľle wyregulowany młynek. Przestaw pokrętło o jeden lub dwa z±bki.
  • #6
    leotdipl
    Level 22  
    sorier wrote:
    Kawa jest zbyt grubo zmielona. Jeżeli zdjęcie przedstawia fusy przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie to masz Ľle wyregulowany młynek. Przestaw pokrętło o jeden lub dwa z±bki.


    Zrób jej Test w trybie serwisowym. Masz "Service Manual" ?
    (mam wersję niem. /i tu pomogę/ z 02.06.2005)

    ps.
    masz wersję Magic Comfort+ tj. z dysz± SZYBKIEGO spieniania czy BEZ (czyli Comfort bez "+") ?
    Aaa, jeszcze jedno - klawiatura. Nowa (układ poziomy przycisków czy stara i owalny?

    Dodano po 18 [minuty]:

    cudny90 wrote:
    Cze¶ć,

    1) Trochę to trwało, ale mam zdjęcia i wyniki pomiarów.
    Temperatura kawy zaparzonej (zmierzona w filiżance) to 60*C.

    2) Zrobiłem zdjęcie kr±żka/ów i też kawy.. Jak widać jest na górze lekka pianka,
    ale jest też trochę ziarenek kawy pływaj±cych w niej (wina sitka chyba)

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,


    Ad.1) powinno - 84 C (+-5 C)

    Ad.2) powinno - la creme, a masz "lurę" ;) - jak kolega - zbyt grubo zmielona
  • #7
    cudny90
    Level 14  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi,

    Co do temperatury - jest na pewno za niska, czyli co¶ jest nie tak i nie jest to wina stopnia zmielenia kawy (to s± dwie różne sprawy).
    Powinienem zrobić odkamienianie jeszcze raz i to porz±dne. Do tego, które już robiłem, użyłem słabego odkamieniacza z torebki.. Muszę zaopatrzyć się w co¶ porz±dnego, doradzicie co¶?

    Co do młynka - jest skręcony na minimum, nie da rady wycisn±ć z niego drobniejszych ziaren.. A żarna, które mam, to już drugie żarna, które testuję.

    Nie mam service manuala - je¶li mógłby¶ mi podesłać, będę bardzo wdzięczny. Je¶li można zrobić mu test - jestem ZA! Z językiem niemieckim dam radę.

    Pozdrawiam,
    Adam
  • #8
    leotdipl
    Level 22  
    cudny90 wrote:
    Nie mam service manuala - je¶li mógłby¶ mi podesłać, będę bardzo wdzięczny. Je¶li można zrobić mu test - jestem ZA! Z językiem niemieckim dam radę.

    Pozdrawiam,
    Adam



    Proszę (od str.17):
    ----------------------
    ok, jak nie dasz rady z terminologi± niem. = pisz
  • #9
    cudny90
    Level 14  
    Dzięki!

    Odpowiadaj±c na wcze¶niejsze pytania, mam wersję Magic Comfort (bez plusa) z owalnym układem klawiatury. Czy ma funkcję szybkiego spieniania - raczej nie ma (plusa na pewno nie ma).
    Jutro postaram się z nim "powalczyć" :)
  • #10
    cudny90
    Level 14  
    Tak więc dzisiaj wszedłem w tryb serwisowy, sprawdziłem wszystkie funkcje i wszystko jest okej, ale temperatura jest niska.
    S± dwie opcje - jedna po prostu mierzy temperaturę i wynosi ona w tym przypadku... 45*C.. Tragedia.
    Była jeszcze funkcja, która wy¶wietla napis "temperature" i podaje j±, ale nie zrobiłem zdjęcia. W każdym razie warto¶ć ta nie była większa niż 50*C, 48*C to było max.

    Nie wiem co oznaczaj± te cyfry z pierwszego zdjęcia (567 i 128) - na tym zdjęciu przyciski nie s± naci¶nięte. Podejrzewam, że 567 to s± cyfry które wskazuj± jakie¶ krańcówki (np otwarcie bocznych drzwiczek, czy brak wody powoduje zapalenie/zgaszenie której¶ cyfry)

    Natomiast nie wiem co oznacza 128. Cyfra 2 na jednym ze zdjęć oznacza krańcowe położenie bloku zaparzacza.

    Pytanie do Was: co robić z tym fantem? Najpierw muszę uporać się z temperatur±, potem z ziarnami kawy. Gdy już temperatura będzie dobra mogę przecież spróbować zaparzyć kawę ze zmielonej kawy (jest taka funkcja) żeby sprawdzić, czy stopień zmielenia jest przyczyn±.

    Na innych zdjęciach przepływ (chyba to nie jest temperatura) i zmielona kawa z młynka z ekspresu.

    Polecicie jaki¶ odkamieniacz dobry? Widzę na przykład odkamieniacz DeLonghi EcoDecalk, może taki być?
    Jak najlepiej wykonać odkamienianie?

    Dzięki!

    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
  • #11
    sorier
    Level 26  
    Odkamieniacz Delongi (podobnie zreszt± jak saeco itp fabryczne odkamieniacze) jest bardzo... delikatny, nadaje się do profilaktycznego odkamieniania, ale nie do "skrajnych" przypadków. Proponuje kwas amidosulfonowy w stężeniu <5%. Ważniejszy jest czas odkamieniania, a nie stężenie roztworu.

    Kawa za grubo zmielona.

    Co do temperatur. Jak długo był wł±czony ekspres nim przeszedłe¶ w tryb serwisowy i jak długo w nim był? W trybie serwisowym termoblok jest wył±czony więc temperatura spada z każd± minut±. Poza tym, najważniejsza jest temperatura kawy na wylocie z wylewki (podczas parzenia prawidłowo zmielonej kawy), a nie wskazania serwisowe. One przydaj± sie dopiero póĽniej, podczas szukania ewentualnej awarii.
  • #12
    leotdipl
    Level 22  
    cudny90 wrote:
    1) S± dwie opcje - jedna po prostu mierzy temperaturę i wynosi ona w tym przypadku... 45*C.. Tragedia.

    2) Była jeszcze funkcja, która wy¶wietla napis "temperature" i podaje j±, ale nie zrobiłem zdjęcia. W każdym razie warto¶ć ta nie była większa niż 50*C, 48*C to było max.

    3) Nie wiem co oznaczaj± te cyfry z pierwszego zdjęcia (567 i 128) - na tym zdjęciu przyciski nie s± naci¶nięte. Podejrzewam, że 567 to s± cyfry które wskazuj± jakie¶ krańcówki (np otwarcie bocznych drzwiczek, czy brak wody powoduje zapalenie/zgaszenie której¶ cyfry)

    4) Natomiast nie wiem co oznacza 128. Cyfra 2 na jednym ze zdjęć oznacza krańcowe położenie bloku zaparzacza.


    oj, oj, oj, … patrz dokładnie str.19)
    ----------------------------------------

    Ad.1) to żadna temperatura, a nr naci¶niętych przycisków (tj. przycisk S4 i S5 - st±d 45 ...!) - czyli Dolny wiersz

    Ad.2) to dawaj fotkę.

    Ad.3) 567 - tak, krańcówki + czujnik Halla turbiny - czyli Górny wiersz

    Ad.4) 128 - pobór pr±du w mA przez młynek w stanie spoczynku, kiedy nie został naci¶nięty żaden z przycisków!- czyli 128mA (zakres 124-135)


    … i tak NAPRAWDĘ, to jeszcze NIE zmierzyłe¶ temperatury !

    ==> patrz Tabela na str. 19 i ostatni wiersz - naciskasz 3 (trzy) przyciski - pocz±wszy od Kawa sypana (S4) + Woda (S5) + Menu (S6).
    UWAGA: dokonaj pomiaru (patrz poniżej) bezpo¶rednio PO zaparzeniu kawy.

    ps.
    w tabeli str.19 jest pomyłka i powtórzono S4 dwa razy!

    WEJ¦CIE w Tryb TESTOWY - naciskasz przycisk ESC (Espresso) + przycisk WODA
    - trzymasz je wci¶nięcie i wł±czasz ekspress. Na pocz±tku pojawi się nr fimware.

    (str.20 to już nastawy /w tym standardowe/ i ich zmiana)
  • #13
    cudny90
    Level 14  
    Cze¶ć,

    Trochę to u mnie trwa zanim mogę dobrać się do ekspresu (nie mam go w swoim mieszkaniu), ale dzisiaj mi się udało i jestem nieco zaskoczony.

    A więc temperatura jest jednak odpowiednia.

    Najpierw po normalnym wł±czeniu ekspresu nalałem 3/4 kubka gor±cej wody za pomoc± odkręcenia zaworka takiego do gor±cej wody. Ta woda jest rzeczywi¶cie gor±ca. Potem od razu wszedłem do trybu serwisowego i zmierzona temperatura wynosiła.. 90*C.

    Potem zrobiłem kawę normaln±, która wyszła wtedy również gor±ca.. Wygl±dało to tak jakby grzałka była dobrze rozgrzana i ta kawa wyszła całkiem fajna. Po zrobieniu kawy od razu zmierzyłem temperaturę i wynosiła 84*C, czyli również ksi±żkowa temperatura.

    Potem ekspres stał wł±czony z jakie¶ 2 godziny nieruszany w normalnym trybie "ready". Wszedłem po tych 2 godzinach do trybu serwisowego i sprawdziłem temperaturę. Szczena opadła, bo temperatura wynosiła 95*C!

    Fotki poniżej.

    Co o tym s±dzić? Szczerze mówi±c zawsze kawę w tym ekspresie robiłem tak, że wł±czałem go, czekałem, pojawiał się napis "ready", no to robiłem kawę. Ale może on wtedy wcale nie jest super nagrzany i potrzebuje więcej czasu? W takim razie nie jest zakamieniony.

    Jakie przyczyny obstawiamy? Może czynnik ludzki, czyli moja głupota? Nie wiem...

    Dzięki!

    Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę Saeco Magic Comfort SUP012D - Ekspres robi słab± kawę
  • #14
    Aks123
    Level 1  
    Czesc Adam i jak załatwiłe¶ sprawę tych "mokrych" fusów, słabej kawy ? Czy to wina młynka...? Ja mam podobnie u siebie pozdrawiam Andrzej