logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips Saeco Magic Deluxe SUP 012 – problem z odpowietrzaniem i odkamienianiem

BURMAR 27 Lut 2025 22:04 267 5
REKLAMA
  • #1 21459176
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Witam,
    Mój kłopot polega na tym, że ekspres do kawy, który posiadam, odmówił posłuszeństwa po 12 latach. Jest to Magic TYP SUP 012 DE.
    Problem polega na tym, że po wieczornej kawie normalnie wyłączyłem go. Rano chciałem zaparzyć kawę i KONIEC. Pokazał komunikat odpowietrzanie. Woda była w pojemniku. Mimo to dolałem do pełna i ponownie włączyłem. Znowu ten sam komunikat. Próbowałem kilkukrotnie. Zawsze to samo. Ostatnie odkamienianie dwa miesiące temu, cztery kawy dziennie. Chciałem więc włączyć odkamienianie. Przyjmuje polecenie, słychać pompę, ale woda nie leci. Na wyświetlaczu komunikat, że odkamienianie w toku. Później komunikat, że odkamienianie zakończone. Ale ekspres nadal nie działa.
    Słychać, że pompa OK, bo pompuje. Podczas próby odpowietrzania, po przekręceniu pokrętła do odpowietrzania, czasami poleci kilka kropel, czasami wypchnie minimum powietrza (bardzo mało). Grzałki grzeją.
    Podczas wymuszonej pracy słychać, jak elektrozawory przełączają się.
    Wszystkie wężyki drożne.
    Gdzie szukać przyczyny? Bardzo proszę o pomoc. Kolejne dni bez kawy z SEACO to udręka.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21459895
    BURMAR
    Poziom 23  
    Witam ponownie. Wczoraj napisałem posta odnośnie mojego problemu z tym automatem do kawy. Może ująłem go zbyt szczegółowo. Jeżeli można , to powtórzę moją prośbę o pomoc ale tym razem problem po problemie.
    A więc może najpierw problem z ODPOWIETRZENIEM. Po włączeniu ekspresu wyświetla się komunikat VENTILATE.Przekręcam pokrętło od odpowietrzania w lewo i pojawia się komunikat VENTILATE, HOT WATER i pompa zaczyna pracę. Pracuje głośno (jakby na sucho). Później komunikat o zakończeniu odpowietrzania ale ale nic się nie poprawiło. Może więc najpierw jak z tym się uprać.
    Tak jak pisałem grzałki grzeją, elektrozawory działają, czujnik przepływu też.
    Sprawdzałem pompę podając wodę z dużej strzykawki, podając sygnał do czujnika wody w pojemniku, odłączyłem wężyk z pompy do grzałki i pompa pompuje.
  • REKLAMA
  • #3 21460459
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1791
    Pozycja 35 moze filtr zatkany i zla ilosc wody jest podawana
    Załączniki:
    • sup021ye.pdf (687.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21460570
    BURMAR
    Poziom 23  
    Przede wszystkim bardzo dziękuję, że zainteresował się Kolega moim problemem. Co do filtra jest czysty i przepuszcza wodę. Zauważyłem też że z zaworu bezpieczeństwa za pompą czasami podczas próby odpowietrzenia wylatuje kilka kropel wody. Myślę więc, że gdzieś dalej jest coś zatkane kamieniem. Myślę o zdjęciu tej głównej grzałki i sprawdzeniu jej drożności.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21461061
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1791
    Jezeli pompa glosno chodzi to jest uszkodzenie miedzy zbiornikiem a pompa.
    Jezeli pompa chodzi cicho jest uszkodzenie miedzy pompa ai wszystkim za pompa.
  • #6 21461480
    BURMAR
    Poziom 23  
    Witam, bardzo dziękuję za pomoc. Informacje i porady. Dołączyłem główną grzałkę, była zakamieniona. Od kamieniem, przepłukałem. Ekspres ruszył. Zaczął działać normalnie. Wszystko więc złożyłem i..... znowu nie działa. Po włączeniu komunikat VENTILATE. Podczas odkamieniania ani woda ani para nie leci ( a już działało). Muszę od niego odpocząć do jutra i dalej szukać przyczyny.

Dodano po 6 [godziny] 36 [minuty]:

Witam, bardzo dziękuję za pomoc. Informacje i porady. Dołączyłem główną grzałkę, była zakamieniona. Od kamieniem, przepłukałem. Ekspres ruszył. Zaczął działać normalnie. Wszystko więc złożyłem i..... znowu nie działa. Po włączeniu komunikat VENTILATE. Podczas odkamieniania ani woda ani para nie leci ( a już działało). Muszę od niego odpocząć do jutra i dalej szukać przyczyny.

Dodano po 5 [minuty]:

Chciałem Koledze jeszcze raz podziękować za pomoc. Nie wytrzymałem i jeszcze dziś ponownie zabrałem się za ekspres. Okazało się, że podczas składania przygniotłem wężyk. Poprawiłem ten błąd. Ekspres znowu działa jak dawniej. Co firma to jednak firma. Jest stary ale ciągle robi pyszną kawę.
    A więc do jutra, do porannej kawy.
    Pozdrawiam
REKLAMA