logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 64 bit zawiesza się w losowych momentach

BornToFeel 09 Gru 2018 18:57 14076 6
REKLAMA
  • #1 17615872
    BornToFeel
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

Jakiś miesiąc temu zamówiłem całkiem nowy komputer wybierając części samodzielnie. Po zainstalowaniu windowsa 10 potrafił zawiesić się w losowych momentach. Zrobiłem co mogłem z system i odesłałem do sklepu na gwarancje. Ustalono tam, że uszkodzony był ram i dysk SSD zaś na dowiedzenia powiadomiono mnie, że wymieniono dysk SSD, RAM i płytę główną na nowe. Komputer wrócił do mnie w piątek. Problem nadal występuje. Zostawiłem Steam włączony żeby ściągnąć grę, odszedłem od komputera na pół godziny a, gdy wróciłem wygląda jakby ktoś zrobił zrzut ekranu. Myszka nie reaguje, klawiatura też nie. Pomaga tylko twardy reset. Nie mam pojęcia co to może być.

Memory check zrobiony, bios po update, sterowniki zainstalowane, ustawienia oszczędzania energii na dysku SSD też zmienione... Wina Windowsa? Czy po prostu żądać zwrotu pieniędzy od sklepu i odesłać im towar? Męczy mnie ta sytuacja, komputer jest mi niezbędny do studiów, a nawet podczas pracy w wordzie potrafi się wyłączyć.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Oto co siedzi w komputerze:

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
    Procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, 9MB, BOX
    Zasilacz be quiet! Pure Power 10 700W
    Płyta główna ASRock Z370 EXTREME 4
    Dysk SSD Intel 760p 128GB PCIe x4 NVMe
    Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB
    Dysk Seagate BarraCuda 2TB, SATA/600
    Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15
    Gigabyte GeForce RTX 2070 WINDFORCE 8G GDDR6
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17617142
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Zamieść zrzut ekranu z dziennika zdarzeń windows.
  • REKLAMA
  • #3 17617162
    beatamycha
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Czy dostałeś pisemne potwierdzenie, jakie części zostały wymienione? Miałam podobny przypadek. Wysłałam płytę na gwarancji. Serwisant upierał się, że wszystko z nią jest w porządku. Komputer właśnie zawieszał się w losowych momentach. W końcu odesłał "niby nowa płytę" , okazało się, że to ta sama (po małym szczególe zadrapania laminatu w jednym miejscu). Zadzwoniłam i powiedziałam, że nadal nie działa komputer tak jak powinien. W końcu po tych wszystkich przygodach odesłali mi tą samą płytę ale już poprawnie naprawioną, płyta działa do dziś. Jeden z elementów tzw "stonoga" miała zwarte nóżki delikatnie i to prawdopodobnie było problemem.
  • REKLAMA
  • #4 17617342
    BornToFeel
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Niestety jedyna informacja jaką dostałem to ta w mailu/na stronie sklepu przy mojej reklamacji.
    A dziennik zdarzeń wygląda tak:
    Windows 10 64 bit zawiesza się w losowych momentach
  • Pomocny post
    #5 17617386
    beatamycha
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Sprawdź pamięć Ram Memtest86.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym komputerem, który zawieszał się w losowych momentach po zainstalowaniu systemu Windows 10 64-bit. Po reklamacji wymieniono RAM, dysk SSD oraz płytę główną, jednak problem nadal występował. Użytkownik przeprowadził test pamięci RAM (Memtest86) bez wykrycia błędów. Ostatecznie rozwiązanie problemu okazało się związane z płytą główną, co zostało potwierdzone w dyskusji na forum Asrock, gdzie zidentyfikowano błąd XMP w modelu Z370 Extreme4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA