logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer się zawiesza po uruchomieniu - problem z RAM niekompatybilnym z płytą?

niktino92 16 Sie 2019 22:03 1194 35
REKLAMA
  • #1 18119224
    niktino92
    Poziom 9  
    Ocena: 35
    Witam.
    Kolega chciał żebym mu złożył komputer, komputer złożony i próba uruchomienia atu lipa raz się włączy albo nie jak się włączy na chwile można wejść do biosu i po 10 - 20 sekund zawiesza się i nic nie idzie zrobić. I co to może być?. Mam taką małą hipotezę bo po długim walczeniu przyszło sprawdzić czy wszystko jest kompatybilne no i pamięć ram jest inna niż ta co obsługuje płyta główna różni się nie wiem jak to przeoczyłem przy zakupie. ale nie wiem czy to jest źródłem problemu jak są zainstalowane 2 kości to nie uruchamia się, jak jest jedna obojętnie która to włączy się za którymś razem albo nie jak się włączy to też nie na długo po chwili łapie za wiechę. Pamięci sprawdziłem na innym komputerze co dziw też tamta płyta ich nie obsługuje to dziw obie normalnie działały i były przetestowane MemTesemt i nic nie wykrył, więc obie kości są sprawne, więc albo płyta ich nie obsługuje albo coś innego robi problem. Co robiłem Ram zmieniałem na inny
    Crucial 2400MHz BLS4G4D240FSB.8FAD który też płyta nie obsługuje ale innego nie miałem , odłączyłem dyski napęd, podłączyłem inny zasilacz, zresetowałem pamięć cmos - nic z wymienionych czynności nie dało żadnego rezultatu dalej było to samo.

Specyfikacja komputera:

Cpu; Ryzen 5 1600
    Gpu: RTX 2060 gigabyte
    Pamięć Pam: Adata 2400MHz AX4U240038G16-DRZ 2X8GB
    Płyta główna: ASRock AB350M Pro4 najnowszy bios wgrany
    Dyski : Toshiba P300 1TB , ADATA XPG SX6000 256GB
    Zasilacz: GAMEMAX O MOCY 650 WATT 80+ Bronze
    Chłodzenie cpu : SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024

I tak się pytam jak procesor był by uszkodzony to mógłby takie problem robić czy nie, bo może to płyta główna bo kupiłem ją na allegro nowa ale ze zwrotu konsumenckiego.
  • REKLAMA
  • #2 18119261
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Witaj.
    Skoro wszystko już sprawdziłeś to może to być rzeczywiście płyta.

Na jakim zasilaczu na podmian sprawdzałeś? GAMEMAX to brzmi jak jakaś chińszczyzna, nie ufałbym specjalnie takim produktom (nie mogę znaleźć żadnych informacji, kto jest producentem elektroniki). W ogole dziwne, że ktoś wpadł na pomysł kupić takie coś do składanego komputera. Jeśli testowałeś na podobnym wynalazku, to podłącz zestaw pod porządny zasilacz na początek.

Czy chłodzenie jest zamontowane poprawnie?

W których slotach są zamontowane pamięci RAM?

Ktora wersja BIOS jest na płycie (numerek dokładnie, nie info, że najnowsza). Była wgrana od początku, czy Ty ją wgrywałeś?
  • #3 18119316
    niktino92
    Poziom 9  
    Witaj.
    Podmieniony zasilacz to Bitfenix Formula Gold 750 W ogółem na nim działa inny zestaw z RTX 2080ti.
    Ramy RAM'y są zamontowane w 1 i 3 slocie ale próbowałem też z innymi slotami, zero rezultatu.
    Co do biosu BIOS'u to jest wgrana wersja 6.00. Była już wgrana, chciałem wgrać ponownie ale nie idzie zbyt szybko, się zawiesza.

Komputer się zawiesza po uruchomieniu - problem z RAM niekompatybilnym z płytą?

Dodano po 2 [minuty]:

Może spróbować zmienić kartę graficzną? Bo jej jeszcze nie zmieniałem.
  • #4 18119334
    dt1
    Admin grupy komputery
    niktino92 napisał:
    Ramy są zamontowane w 1 i 3 slocie ale próbowałem też z innymi slotami zero rezultatu.

Zgodnie z instrukcją RAM należy zamontować w slotach 2 oraz 4 licząc od procesora.

Asrock nie zaleca BIOSu w wersji 6.0 dla Ryzenów 1 gen. Wersje od 5.80 są optymalizowane dla Ryzenów 3 gen, chociaż producent twierdzi, że mimo to procesor 1 gen powinien na tych BIOSach ruszyć. Tak czy inaczej spróbowałbym wersji 5.70 lub 5.40 - jeśli da się cofnąć - tyle że flash BIOS na wieszającym się komputerze nie jest dobrym pomysłem i nie powinno się tego robić.
  • #5 18119357
    niktino92
    Poziom 9  
    Czyli najlepiej było by zmienić płytę główną. Zastanawiam się nad tą Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2.
    Co do pamięci to sprawdzę, jak się odpali i nie zawieś po jakiś 5 -10 min czasie to spróbuję wgrać wersie bios 5.4
  • #6 18119363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18119407
    niktino92
    Poziom 9  
    Na razie to zmienię płytę na Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2 tylko czy ta też niema czegoś takiego że nie działają na niej procesory starszej generacji po updating BIOS.
    Co do zestawu to nie miał kosztować 4000 - 5000zł tylko za 3000zł zasilacz może i jest do wymiany ale na razie posłuży
  • #8 18119429
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 18119461
    dt1
    Admin grupy komputery
    Za 3000 da się złożyć zestaw nie oszczędzając tam, gdzie się nie powinno. Ale składaj. Jeśli to tylko płyta to następnym problemem na nowej biurowej płycie może się okazać stabilność zestawu pod obciążeniem. Bez OC może jeszcze jakoś to tam pójdzie, ale o OC raczej zapomnij (a szkoda, bo ten procesor ma pewien potencjał).
  • #10 18119526
    niktino92
    Poziom 9  
    Wiem że by się dało złożyć lepszy tylko że kolega życzył se RTX 2060 i większości kasy poszła na kartę no i żeby wszystko było nowe i z tego takie tańsze podzespoły, co do OC to nie będzie bo i tak ten zestaw wystarczy do grania w Full HD +60 fps w przyszłość i tak mu podsunę pomysł żeby zmienił zasilacz, i w ostateczności płytę i Ramy na szybsze.

Płytę główną już kupiłem tylko czekać teraz aż dojdzie i mam nadzieje że będzie wszystko grało.
  • #11 18120235
    niktino92
    Poziom 9  
    Nagrałem dźwięki przy uruchamianiu bo gdzieś czytałem że z nich można odczytać co robi problem przy uruchamianiu.
    Załączniki:
    • Recording_1 (online-audio-converter.com).mp3 (322.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 18120252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18120274
    niktino92
    Poziom 9  
    Mam wyjąć 2 czy 1 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 18120282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18120293
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tomequ123 napisał:
    Jeśli to BIOS AMI, to sygnału to błąd RAM. Jeśli award i phoenix award to sygnały to błąd karty graficznej.

W płytach Asrock jest AMI UEFI, w Gigbyte zresztą też.
    Czy kody dźwiękowe, które sprawdzałeś dotyczą UEFI, czy posiłkujesz się kodami dla BIOSów z ubiegłej dekady? Bo tam 3 piki to było base 64k mem failure.
  • #17 18120299
    niktino92
    Poziom 9  
    Przy wyjętych pamięciach w cale nie daje dźwięków tylko włącza się na 40 sekund i wyłącza i tak w kółko.
    Załączniki:
    • Recording_2.mp3 (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 18120305
    niktino92
    Poziom 9  
    Tomequ123 napisał:

Wszystko jest podłączone?

Tak wszystko było podłączone za pierwszym razem a za drugim też ale bez pamięci ram.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 18120309
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Zasilanie od CPU wpięte bo nie widać?

Poza tym kto zamontował wentylator na tylnej obudowie żeby dmuchał do środka??

Jak to tak jest wszystko pomontowane to ja bym wyciągnał płyte z obudowy i tak testował - oczywiście na absolutnym minimum podłączonym a nie wszystko.
  • #20 18120316
    niktino92
    Poziom 9  
    Tomequ123 napisał:
    Spróbuj na jednej

Na jednej jest to samo co z dwoma.
    Załączniki:
    • Recording_3.mp3 (573.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 18120326
    niktino92
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    Zasilanie od CPU wpięte bo nie widać?

Wpięte.

enhanced napisał:

Poza tym kto zamontował wentylator na tylnej obudowie żeby dmuchał do środka??

dzięki za uwagę, pomyłka moja miał wyciągać powietrze.

enhanced napisał:

Jak to tak jest wszystko pomontowane to ja bym wyciągnał płyte z obudowy i tak testował - oczywiście na absolutnym minimum podłączonym a nie wszystko.

Spróbuję sprawdzić czy coś da.

Może spróbować na innej karcie graficznej?

Dodano po 37 [minuty]:

co dziwne podłączyłem inną kartę graficzną pod 2 wejście i działa mam odpalonego bios już grubo ponad 3 min.

Dodano po 4 [minuty]:

Już nie startuje tylko go uruchomiłem ponownie z bios i klapa ale działał z 10 min bez za wiechy.
  • #23 18120409
    niktino92
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    No to 2060 w tym drugim sprawdzić.

2060 nie mieści mi się w 2 slocie więc zamontowałem gt240

Mogę spróbować jak wyjmę płytę, i wtedy mogę odpalić ją na drugim slocie.
  • #25 18120459
    niktino92
    Poziom 9  
    Na pierwszym slocie wcale nie łapie a na drugim prawie przeważnie.
    ogólnie się odpalił na 2 slocie bez ssd m.2 jak się nie zawieśi to spróbuję zainstalować biosa 5,4 bo widzi mi go instalator w biose.

Podejrzewam że jednak coś jest chyba z płytą główną.

Dodano po 3 [minuty]:

Już się zawieśił pochodził 3min.
    Nie wiem czy próbować demontować wszystko z obudowy i odpalić go z kartą, ram?
  • Pomocny post
    #26 18120474
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Masz popatrz na filmik o tej płycie , jak się spisuje ... kiedy dział Dobrze Link

:?: Nie daje do myślenia
    Cytat:
    może to płyta główna bo kupiłem ją na allegro nowa ale ze zwrotu konsumenckiego.
  • #27 18120493
    niktino92
    Poziom 9  
    Sorki ale strzeliłem małą pomyłkę moja płyta główna to ASRock AB350M Pro4 a nie ASRock AB350 Pro4.
  • #29 18120506
    niktino92
    Poziom 9  
    Sprawdzę jeszcze tego 2060 u mnie na komputerze czy jest sprawny.
    Nic nie będę już robił , tylko czekam jak mi dojdzie płyta Gigabyte i jak wszystko będzie śmigać, to na 100% ASRock jest zepsuty albo nie obsługuje czegoś.

Dodano po 27 [minuty]:

I takie pytanie nie związane z tym tematem dali byście nazwę jakiegoś dobrego programu który pokazuje temperatury sekcje zasilana cpu na płycie głównej bo ostatnio zrobiłem sobie OC małe ale nie wiem jak się grzeje sekcja zasilania na płycie głównej próbowałem sprawdzić programami OCCT , CPUID HWMonitor to oba pokazują dziwne temperatury czyli systin 37, tmpin5 127 , tmpin6 37 , tmpin8 127 lub 0 , tmpin5 30 - 33 ten tak chodzi normalnie bo reszta to albo czujniki są zepsute albo programy źle pokazują. Mam jeszcze program HWiNFO64 ale w nim nie mogę się zbytnio połapać.
  • Pomocny post
    #30 18120558
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Hwinfo sensors sprawdź. Już nic lepszego nie ma a jak chcesz być absolutnie pewnym to trzeba zrobić dump dla autora hwinfo to może coś wtedy dopisać jakby się dało do wskazań.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowo złożonym komputerem, który zawiesza się po uruchomieniu, co może być spowodowane niekompatybilnością pamięci RAM z płytą główną. Po wymianie zasilacza i próbach z różnymi slotami RAM, problem nadal występował. Użytkownik zidentyfikował, że płyta główna ASRock AB350M Pro4 może nie obsługiwać pamięci, a także rozważał aktualizację BIOS-u. Po wymianie płyty głównej na Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2 komputer zaczął działać, ale pojawiły się nowe problemy z taktowaniem CPU oraz błędy USB. Użytkownik planuje dalsze testy i aktualizacje sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA